ONG de Mediu - Salvati Dunarea si Delta Dunarii

Extras din proiect Cum descarc?

Asociatia Salvati Dunarea si Delta este o organizatie de protectia mediului care lupta pentru protejarea biodiversitatii Dunarii si Deltei. In cei 4 ani de activitate, Salvati Delta s-a impus ca una dintre cele mai importante organizatii de mediu. Campaniile de protectie a Deltei si mediului i-au avut alaturi pe cei mai importanti actori politici, de la presedinte la premier si au reusit sa schimbe in bine soarta mai multor pelicani, stiuci, sturioni si alte vietuitoare din Delta.
Asociatia Salvati Dunarea si Delta (aka Salvati Delta) este o organizatie non-guvernamentala infiintata in mai 2004, in scopul protejarii Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. In patru ani de activitate, s-a impus ca unul dintre cele mai influente grupuri de lobby pe probleme ecologice la nivelul autoritatilor nationale si a demonstrat prin rezultate concrete ca poate oferi solutii problemelor majore cu care se confrunta Delta Dunarii.
Asociatia se infiinteaza in scopul de a contribui la salvarea rezervatiei naturale a biosferei "Delta Dunarii", prin dezvoltarea de programe ecologice, stiintifice, culturale, menite sa conduca la protejarea si conservarea ecosistemelor biosferei Deltei Dunarii, a florei, faunei, habitatului acesteia, sa contribuie la dezvoltarea unui comportament ecologic prin activitati proprii sau prin sprijinirea initiativelor care isi propun obiective similare. 
Prin comportament ecologic se va intelege atat protectia ecosistemului Delta Dunarii, a componentelor sale de mediu: aerul, apa, solul si subsolul, fauna, flora, peisajul, habitatul istoric si monumental, cat si promovarea unui limbaj si comportament civilizat.
In vederea atingerii scopurilor, Asociatia "Salvati Dunarea si Delta - Academia Catavencu" va desfasura urmatoarele tipuri de activitati:
-informarea publicului
-sustinerea proiectelor de cercetare privind protectia mediului
- sprijinirea proiectelor de modernizare a unor instalatii industriale, agricole sau de alta natura, care sunt invechite si care polueaza Delta;
-elavorarea de programe in vederea realizarii obiectivelor
-colaborarea cu asociatii, cluburi, autoritati si alte institutii nationale si internationale
Aceasta organizatie are ca parteneri mai multe organizatii nonguvernamentale, impreuna cu acestea a realizat diferite proiecte, printre aceste organizatii se numara:
- EcoAssist, Asociatia Kogayon, Terra Mileniul III, Greenpeace, Fundatia Pricipesa Margareta a Romaniei, Societatea Ornitologica Romana, Capacul de Hartie,WWF, Fundatia Eco-Pontica, Salvati Vama Veche, Asociatia "Tasuleasa Social", MaiMultVerde.
In ceea ce priveste finantarea, beneficiaza de suportul multor societati si institutii:
- Romtelecom, Philip Morris, Petrom, Mobexpert, Energy Holding, Hellenic, Tabu, Ultravision, Green Report, Cotidianul.ro, Cod Verde, Academia Catavencu, Bucataria pentru toti, Adevarul Verde, Murfatlar, Coca-Cola HBC Romania, Canon, Interio, Unilever, Elumni, etc.
Organizatia ,,Salvati Delta Dunarii" beneficiaza si de sustinerea mai multor operatori de mediu guvernamentali, printre care: Ministerul Mediului, Garda de Mediu, Serviciul de Gospodarirea Apelor, Agentia pentru Protectia Mediului din diferite judete.
De sprijinul Garzii de Mediu a beneficiat in cadrul proiectului ,,Adopta un rau", si nu numai, prin aplicarea de amenzi celor care au fost identificati ca au aruncat gunoie pe malul raului Olt, dar si celor care au mai avut intentia de a depozita gunoaie in zona.
Agentia Nationala pentru Protectia Mediului a ajutat organizatia prin impunerea respectarii prevederilor legale privind protectia mediului, precum si prin coordonarea si controlarea modului de conformare la acestea pentru mentinerea si ameliorarea calitatii mediului.
Toata lumea stie ca Delta Dunarii este cea mai importanta bogatie naturala a Romaniei. La varsarea in mare, Dunarea formeaza ultima delta fluviala intacta din Europa, una dintre cele mai mari zone umede din lume si singura delta din lume declarata rezervatie a biosferei, cu peste 5,000 de specii de plante si pasari.
Ce stiu, in schimb, foarte putini dintre noi este ca Rezervatia Biosferei ,,Delta Dunarii" nu va mai fi multa vreme un paradis natural, pentru ca:
- turistii si autoritatile locale confunda aceasta minune a naturii cu o groapa de gunoi.
- pescuitul industrial si braconajul fac ravagii in randul speciilor de peste.
- centralele eoliene care se construiesc in Dobrogea vor transforma rutele de migratie ale pasarilor in adevarate trasee ale mortii.
- terenurile indiguite artificial in anii '70, care acopera peste o treime din suprafata Rezervatiei, actioneaza ca niste imense plagi la nivelul ecosistemului deltaic si il impiedica sa se regenereze natural.
- constructia canalului Bistroe prin inima Deltei ucraineene ar afecta iremediabil ecosistemul deltaic.
Prin activitatile desfasurate, Salvati Delta incearca sa rezolve aceste probleme.
In 2004 a protestat impotriva construirii canalui navigabil de mare adancime Chilia-Bistroe in inima Deltei Dunarii de catre Ucraina. La Odessa, ne-am aflat din nou in primele randuri ale ofensivei internationale impotriva construirii acestui canal.
Au readus pe agenda guvernului Acordul cu privire la crearea Coridorului Verde al Dunarii de Jos, care va fi pus in practica dupa ce, timp de 6 ani, fusese ignorat.
Datorita activitatilor de advocacy desfasurate, a contribuit la eliminarea concesiunilor piscicole din Delta Dunarii. In prezent, lupta si pentru desfiintarea concesiunilor agricole si reconstructia ecologica a acestor terenuri.
In 2006, cu ajutorul presedintelui Romaniei, a derulat o campanie de sensibilizare a turistilor cu privire la aruncarea gunoiului in Delta Dunarii - "Verde cine n-are, pierde".
16 milioane Ron au fost deblocate pentru reconstructia ecologica a Deltei Dunarii, renaturarea amenajarilor agricole si piscicole, care ocupa o treime din suprafata Rezervatiei.
A contribuit la interzicerea pescuitului la speciile de sturioni pe o perioada de 10 ani.
In apele Dunarii se gasesc reziduuri de pesticide (HCH si DDT) in concentratii medii anuale care depasesc maximele admise, cu 30% si respectiv 45%. Cauzele acestor depasiri sunt deversarea apelor industriale uzate in apa Dunarii si antrenarea pesticidelor de pe terenurile agricole.
Alte substante poluante cu impact toxicologic sunt metalele, in special fier, cadmiu si plumb. Acestea provin din deversarea in Dunare a apelor uzate orasenesti si industriale.
Depozitarea gunoiului menajer creaza probleme serioase de mediu. Localnicii arunca de multe ori gunoiul la marginea satelor, pe diguri, terenuri necultivate sau chiar in apa. Turistii care strabat Delta si pensiunile turistice sunt alte surse de poluare.
Pe langa educarea oamenilor si intelegerea necesitatii ecoturismului, autoritatile au in vedere realizarea unui sistem integrat de gestionare a deseurilor. Investitiile necesare sunt evaluate la peste 4 milioane de euro.


Fisiere in arhiva (1):

  • ONG de Mediu - Salvati Dunarea si Delta Dunarii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!