Orașe inteligente ale viitorului

Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
La nivel european orasele indeplinesc un rol vital in dezvoltarea regionala, fiind considerate elemente cheie ale imbunatatirii competitivitatii Uniunii Europene la nivel global. Capacitatea oraselor de inovare si de creare de noi oportunitati economice constituie, de cele mai multe ori, o conditie ca regiunile sa poata face fata competitiei globale. Atunci cand orasele sunt competitive si regiunile in care sunt localizate sunt mai competitive.
Cu toate acestea, statisticile au aratat ca o concentrare de populatie si activitati, nu reprezinta o conditie suficienta pentru a avea o crestere economica semnificativa. In ultimele doua decenii structura economica a oraselor europene a suferit modificari importante, in functie de tipologia functionala a fiecarui centru urban, acestea s-au confruntat cu o dinamica economica din ce in ce mai accentuata, generandu-se astfel noi provocari precum restructurarea industriala, criza economica, globalizarea, schimbarile climatice si demografice, presiunea asupra resurselor - expansiunea urbana necontrolata, riscurile industriale.
De ce orase inteligente?
Orasele sunt determinante pentru prezentul si viitorul populatiei. Statisticile arata ca 70% dintre europeni traiesc in zone urbane si consuma 70% din energia produsa. Daca ne referim la Romania 56,4% din populatie este urbana. Importanta oraselor in viata sociala justifica actiuni pentru crearea de orase inteligente. Un exemplu relevant este Strategia Uniunii Europene Europa 2020 (European Union Digital Agenda 2020) care include angajamente pentru promovarea oraselor inteligente si investitiile in infrastructura ICT si dezvoltarea capitalului uman si social aferent.
Ce este Orasul inteligent?
Orasul inteligent (sau smart city) este o zona urbana care creeaza dezvoltare durabila si calitate a vietii ridicata prin excelenta in domeniile de activitate ca rezultat al unui capital uman solid, capital social si infrastructura ICT, folosirea tehnologiilor digitale pentru ridicarea standardului de viata, reducerea costurilor si o comunicare mai buna cu cetatenii (Baltac 2015).
Orasul inteligent dupa parerea autorului trebuie analizat mai putin prin cantitatea de aplicatii IT si mai mult prin optimizarea functiilor sale. Ideea de oras inteligent nu se poate separa de conceptul de eGuvernare si trebuie sa contina centrarea pe cetatean si pe nevoile sale.
Caracteristicile orasului inteligent
Guvernare inteligenta (Governance)
Orasul inteligent are o gama completa de servicii de eGuvernare, poseda o infrastructura solida de IT&C, are parteneriate public-private care ii permit sa-si atinga obiectivele, practica guvernarea deschisa, transparenta etc.
Economie inteligenta (Economy)
In orasul inteligent activitatile economice se desfasoara cu suport eBusiness si eCommerce. Inovarea IT&C are un rol important in dezvoltarea orasului inteligent.
Mobilitate inteligenta (Mobility)
Activitatile de logistica si transport cu suport IT&C, existenta de baze de date online, optimizarea traficului urban etc. 
Mediu inteligent (Environment)
In aceasta caracteristica se include folosirea de energie recuperabila, existenta de retele energie controlate IT&C, de cladiri "verzi", controlul poluarii, calitatea apei, aerului, etc.
Populatie inteligenta (People)
Populatia unui oras inteligent trebuie sa posede competente digitale de utilizator, sa lucreze intr-un mediu de lucru digitalizat, sa aiba acces la instruire, sa poata consulta si furniza date online, etc.
Mod de viata inteligent (Living)
Intr-un oras inteligent populatia are un stil de viata influentat de IT&C, servicii de sanatate si locuit evoluate, servicii culturale, si mediu de coeziune sociala.
Dupa IBM (unul dintre cei mai mari furnizori mondiali de tehnologie smart-city), ceea ce un oras consuma din si trimite inapoi in mediul inconjurator a devenit un subiect cheie, din cauza ca AGLOMERARILE URBANE INCEP SA ISI ATINGA LIMITELE FIZICE :
In viziunea Deloitte "un oras poate fi denumit ca "smart" cand investitiile umane si de capital precum si infrastructura traditionala (de transport) si moderna (ICT) de comunicatii, alimenteaza o dezvoltare economica sustenabila si o calitate a vietii ridicata, cu un management intelept al resurselor naturale" (Delloite Smart Cities Technology Report - indicat in sectiunea Rapoarte). In reprezentarea vizuala a Deloitte, atributele unui oras inteligent sunt grupate in 5 straturi primare:


Fisiere în arhivă (1):

  • Orase inteligente ale viitorului.pptx

Bibliografie

https://en.wikipedia.org/wiki/Smart_city
https://ec.europa.eu/info/eu-regional-and-urban-development/topics/cities-and-urban-development/city-initiatives_ro
https://smartcityblog.ro/comisia-europeana-sustine-orasele-inteligente/
http://www.administratiepublica.eu/orasulinteligent/publicatii/Orasul inteligent.pdf
Mapping Smart Cities in the European Union , Study 2014
Mic ghid pentru orasele care vor sa devina (Si mai) inteligente, Bogdan PUSCASU, City Manager, Piatra Neamt
Orasele inteligente: perspectiva de ansamblu si implicatii politice, de Mihaela PACESILA si Sofia Elena COLESCA, Cercetari practice si teoretice in Managementul Urban (ASE)
Sesiunea de comunicari stiintifice "Orasul inteligent", Grupul de cercetare ,,Dezvoltare si planificare urbana", SNSAP


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!