Organizatii Economice Internationale

Cuprins proiect Cum descarc?

CAPITOLUL 1. 2
CONSIDERATII GENERALE PRIVIND ORGANIZATIILE INTERNATIONALE 2
1.1.Definirea organizatiilor internationale 2
1.1.2. Premisele aparitiei si proliferarii organizatiilor internationale 3
1.2. Clasificarea organizatiilor internationale 4
CAPITOLUL 2 8
ORGANIZATIA MONDIALA A COMERTULUI 8
2.1. De la GATT la OMC 8
2.2. Principiile sistemului comercial multilateral 10
2.3.Rezultatele negocierilor in cadrul GATT/OMC 12
2.4. Efectele asupra comertului international 16
Destinatie 25
Economii dezvoltate 25
CAPITOLUL 3. 31
ORGANIZATIA PENTRU COOPERARE SI DEZVOLTARE ECONOMICA (OCDE) 31
3.1. Scurt istoric 31
3.2. Domenii de activitate 32
CAPITOLUL 4. 35
SOCIETATILE TRANSNATIONALE 35
4.1. Delimitari conceptuale 35
4.2. Istoricul societatilor transnationale 40
4.3. Mediul de actiune al STN si motivatiile internationalizarii 44
4.4. Alternative strategice de piata ale corporatiilor transnationale 48
4.5. Modalitati de implantare 51
4.6. Piata societatii transnationale 53
4.7. Structuri transnationale 54
4.8. Cresterea externa 55
4.9. Directii de concentrare 56
4.10.Implicatiile expansiunii societatilor transnationale 59


Extras din proiect Cum descarc?

CAPITOLUL 1.
CONSIDERATII GENERALE PRIVIND ORGANIZATIILE INTERNATIONALE
1.1.Definirea organizatiilor internationale
Intre principalii ,,actori" ai sistemului actual de relatii internationale se numara, alaturi de statele-natiune si marile corporatii transnationale organizatiile internationale interguvernamentale. In majoritatea cazurilor, organizatiile internationale ofera nu numai cadrul in care sunt luate deciziile de a coopera, dar si mecanismele necesare pentru transpunerea acestor decizii in actiuni concrete. Recurgerea tot mai frecventa in ultimii ani la Organizatia Natiunilor Unite, in special la principalul sau organ pentru mentinerea pacii si securitatii internationale - Consiliul de Securitate - probeaza increderea sporita a statelor in capacitatea organizatiilor internationale de a raspunde scopurilor pentru care au fost create. 
Organizatiile internationale si-au demonstrat rolul de instrumente indispensabile in cadrul sistemului international, cu precadere in domeniile economic si social si in sfera drepturilor omului. Bilantul organizatiilor universale sau regionale, dedicate infaptuirii dezvoltarii economice si sociale prin asistenta tehnica, ajutor financiar sau promovarea comertului, ca si mecanismele instituite pentru protectia drepturilor omului, poate fi considerat, sub cele mai multe aspecte, ca pozitiv.Unul din cele mai evidente aspecte ale rolului si contributiei organizatiilor internationale in statornicirea unei ordini de cooperare in raporturile internationale, il constituie identificarea, prin multiplele contacte dintre reprezentantii diferitelor natiuni pe care le faciliteaza, a intereselor comune ale intregii comunitati internationale. In cadrul organizatiilor internationale, care asigura o multitudine de forumuri de dezbateri si canale de negocieri si consultari, din varietatea de abordari a problemelor globale sau regionale se degaja solutiile convenabile sau acceptabile tuturor participantilor. Organizatiile internationale servesc astfel nu numai ca instrumente de inlesnire a cooperarii dintre natiuni, dar si ca instrumente de crestere a nivelului constiintei privind realitatile unei lumi interdependente, ale carei provocari au un caracter global. In plus, ele ofera mijloacele necesare desfasurarii procesului de integrare si agregare a intereselor statale cele mai diverse. Conventia din 1975 privind reprezentarea statelor in relatiile lor cu organizatiile internationale prezinta urmatoarea definitie a organizatiilor internationale (interguvernamentale) : ,,o asociere de state constituita printr-un tratat, avand un act constitutiv, organe comune si personalitate juridica distincta de cea a statelor membre care o compun". Unii autori dau definitii mai largi, in sensul ca organizatia internationala constituie o forma de coordonare a colaborarii internationale in domenii stabilite, pentru care statele au creat un anumit cadru juridic institutional permanent, printr-un statut elaborat de comun acord, ce prevede obiectul si scopul organizatiei, organele si functiile lor necesare realizarii obiectivelor urmarite.
1.1.2. Premisele aparitiei si proliferarii organizatiilor internationale
Aparitia, si apoi, proliferarea si diversificarea organizatiilor internationale, a fost determinata de trei factori importanti. 
- Primul factor ar fi necesitatea prevenirii razboiului si reglementarii regulilor purtarii acestuia, mai ales in conditiile descoperirii, la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, a unor noi arme de distrugere in masa, care prezentau pericolul ,,mondializarii" conflictelor militare. De altfel, tocmai prevenirea unui nou razboi mondial si mentinerea pacii au constituit scopul primordial al constituirii Organizatiei Natiunilor Unite. 
- Un al doilea factor determinant are in vedere interdependentele care apar in procesele de dezvoltare a natiunilor. Acestea impun cooperarea intre state in forme care sa permita o asociere libera, cu luarea in considerare a intereselor comune si, pe cat posibil, a intereselor particulare ale membrilor asociatiei. Revolutia industriala si dezvoltarile in domeniul stiintei au micsorat distantele dintre natiuni si au amplificat contactele internationale, a caror coordonare se putea realiza prin intermediul organizatiilor internationale, care, la randul lor puteau favoriza cooperarea intre state in multiple domenii. Domeniile in care, dupa al doilea razboi mondial, apar cel mai frecvent interdependente privesc comertul, relatiile monetare si financiare, transferul de tehnologie si dezvoltarea regionala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Organizatii Economice Internationale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!