Perspectivele Serviciilor de Turism si Restauratie Hoteliera in Regiunea Centrala

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul I. Analiza productiei serviciilor de hotelarie-restauratie in Regiunea Centrala 
1.1 Analiza productiei serviciilor de hotelarie-restauratie in Regiunea Centrala in perioada anilor 2004-2008
1.2.Analiza locului serviciilor de hotelarie - restauratie in segmental total tertial si in total economce
Capitolul II.Corelatia intre gradul de dezvoltare a serviciilor de hotelarie si gradul de dezvoltare economica a Regiunii Centrala
Capitolul III. Analiza comparativa a evolutiei serviciilor de hotelarie - restauratie din Regiunea Centrala cu cele din Regiunea Vest


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Clasificarea activitatilor din Economia Nationala(CAEN) comparabila si compatibila cu clasificarile utilizate pe plan European si mondial include in sectiunea I - Hoteluri si restaurante in urmatoarele grupe:
- Hoteluri si alte facilitati de cazare
- Restaurant si alte activitati de servicii de alimentatie.
In cadrul grupei de Hoteluri si alte facilitati de cazare sunt structurate ca activitatile urmatoare:
- Hoteluri si alte facilitati de cazare similar
- Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata
- Parcuri pentru rulote,campinguri si tabere,
- Alte servicii de cazare,
Iar in cadrul grupei de:Restaurante si alte activitati de servicii de alimentatie gasim:
- Restaurante
- Activitati de alimentatie de servire a bauturilor.
Serviciile,activitatii turistice prin continutul lor,creaza conditii si confort pt adapostirea,recreere,odihna si distractia populatiei.El este produsul a ceea ce se numeste industria hoteliera si de restaurante sectoare care inglobeaza ansamblul activitatilor ce se pot desfasura in spatiul hotelurilor si restaurantelor.Aceste servicii prezinta o activitate complex,care decurge din explatarea capacitatilor hotelurilor si restaurantelor si sunt alcatuite dintr-un grupaj de prestatii oferite turistilor,in special,pe timpul sejurului in unitatile hoteliere.
Regiunea central a tarii noastre are o suprafata de 34100 km2(14,3% din suprafata tarii) si este compusa din 57 orase (din care 20 municipii) si 356 comune,1784 sate,grupate in sase judete: Alba,Brasov,Covasna,Harghita,Mures si Sibiu.
Regiunea central este asezata in zona centrala a Romaniei,in interiorul marii curberi a Muntilor Carpatipe cursurile superioare si mijlocii ale Muresului si Oltului,fiind strabatuta de meridianul 25 grade logitudine estica si paralela 45 grade longitudine nordica,si ocupa pozitia a-5-a intre cele 8 regiunii de dezvoltare.Prin pozitia sa geografica,realizeaza conexiuni cu 6 din cele 7 regiunii de dezvoltare,inregistrandu-se distante aproximativ egale din zona central pana la punctele de trecere a frontierelor.
Resursele natural sunt diverse si include importante reserve de gaze natural,sare,metale neferoase,material de constructii(ex:marmura),mici depozite de carbine inferior si numeroase izvoare de apa minerala.In afara resursele subsolului,Regiunea centru dispune de un remarcabil potential hidroenergetic si de un valoros potential forestier(padurile si suprafetele impadurite ocupa aproximativ o treime din suprafata regiunii.)
Numarul populatiei Regiunii Centru,la sfarsitul anului 2006,era de 2,5 milioane locuitori,densitatea populatiei fiind de 74,2 loc/km2.Prin ponderea populatiei urbane de 59,8%.Regiunea Centru se numara printer cele mai urbanizate regiunii ale Romaniei,dupa regiunea Bucuresti - Ilfov si Regiunea Vest.Majoritatea oraselor au un numar mai mic de 20.000 locuitori,un singur oras - Brasovul - are populatia de 200.000 locuitori,iar doua - Sibiu si Tirgu Mures - au intre 100.000 si 200.000 locuitori.Populatia regiunii centru se caracterizeaza printr-o mare diversitate etnica,lingvistica si religioasa.
Romanii furnizeaza 65,3% ,din totalul populatiei regiunii,maghiarii 29,9% ,rromii 4%, germanii 0,6%.
Economia Regiunii Centru are un profil industrial evidentit atat de contributia ridicata a industriei la formarea produselui intern brut,cat si de ponderea populatiei ocupate in sectorul secundar.In anul 2005,P.I.B/locuitor,exprimat la Paritatea de Cumparare Standard(unitate de valuta conventional care exclude influenta diferentelor intre nivelurile prestarilor dintre tari),in Regiunea Centru,era de 8066 euro(36% din media Uniunii Europene)
Potentialul touristic al Regiunii Centrale este de 80% din patrimonial turistic al Romaniei,de aceea si dezvoltarea turismului in aceasta regiune reprezinta una din dresectiile principale de dezvoltare pe viitor.Este o parte importanta resursa economica pe care o avem la dispozitie,este un domeniu in care este nevoie de o oferta diversificata,preturi competitive,dar mai ales de servicii constant si de calitate.Regiunea Centru este bogata in ape termale,paduri,castele medieval,flora si fauna unice.
Relieful Regiunii Centrale este format din cle trei ramuri ale Carpatilor Romanesti,zona coliniara a Podisului Transilvaniei si depresiunile din zona de contact intre zona coliniara si cea montana.Zona Montana reprezinta aproape jumatate(47%) din suprafata Regiunii Centru.Toate acesta duc la un potential mare de explatare turistic a acestei zone.
In ceea ce priveste comertul exterior al Regiunii Centru,in anul 2006,cu dinamici preliminal la circa 28% atat la exporturi cat si la importuri de bunuri.Cresterea ponderii a acestora in total economic de la 10,9% in 2005 la 11,9% in 2006 la exporturi si de la 11,5% in 2005 la 12,2% in 2006 la importuri.
Balanta comerciala va realize un sold negative,fiind al doilea ca marime dupa Regiunea Bucuresti.
Prognozele pentru urmatori 2 ani,sustin crestrea P.I.B in Regiunea Centrala ,cu 6,3% respective 5,9%.Aceasta crestre se bazeaza pe evolutiile positive din toate ramurile economiei regionale.
Astfel industria va creste cu 4,3%,respective 4,6%,agricultura cu un ritm annual de 3%,constructiile cu 14,5%,respective 11%,iar serviciile cu 6,7%,respective 6,4%.
Aceasta Regiune are un P.I.B pe locuitor cu un indice de disparitate care devanseaza media nationala.La orizontul annual 2008 acest indice va fi 108,5%.In aceasta regiune cu exceptia judetelor Harghita si Covasna care au un produs intern brut pe locuitor sub nivelul national,toate celalalte judete Cluj avand cel mai ridicat nivel.
In ceea ce priveste comertul exterior in urmatorii 2 ani de prognoza ,se vor inregistra cresteri de calitate atat la importuri cat si la exportul de bunuri,iar soldul balantei comerciale va ramane negative si va depasii in anul 2008, 2 miliarde euro.
Pentru ansamblul perioadei 2007-2008,au fost prognozate cresteri ale populatiei ocupate cu 0,1% cresteri ale numarului mediu de salariati,cu 1,5% si reduceri ale ratei somajului cu aproximativ 0,3% .
Cresterile salariale au fost estimate in jurul celor de la nivel national(cu un ritm mediu de crestere de 12%)si conduc la decalaje intre judete din ce in ce mai mici.


Fisiere in arhiva (1):

  • Perspectivele Serviciilor de Turism si Restauratie Hoteliera in Regiunea Centrala.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!