Piata Fortei de Munca in Republica Moldova

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Analiza teoretica a pietii muncii.
1.1 Oferta si cererea de munca.
1.2 Piata muncii:
A. Metodologia de calcul a resurselor de munca.
B. Indicatorii numarului si structurii fortei de munca.
C. Masurarea gradului de neocupare a fortei de munca.
D. Indicatorii eficientei utilizarii fortei de munca.
1.3 Segmentarea pietei muncii. Formarea nivelului salariului pe diferite piete.
1.4 Ocuparea si somajul.
A. Somajul: concept, cauze, forme.
B. Masurarea (evaluarea) somajului.
2. Piata fortei de munca- analiza globala.
2.1 Imbunatatirea sistemelor de invatamint si instruire/calificare.
A. Dezvoltarea politicilor.
B. Promovarea studiului pe termen lung (permanent).
C. Adaptarea la schimbare.
2.2 Politica mai activa.
Concluzie 
Bibliografie


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Factorul munca - conditie generala a oricarei activitati- se asigura, ca si ceilalti factori de productie, prin intermediul pietei.
Piata muncii se intemeiaza, de asemenea, pe intilnirea si confruntarea cererii cu oferta.
Ea functioneaza in fiecare tara, pe diferite grupuri de tari si la scara mondiala.
Orice activitate, care se initiaza sau exista in societate, genereaza nevoia de munca. Aceasta reprezinta volumul total de munca necesar activitatilor dintr-o tara pe o perioada data. Dar ea nu constituie in intregime o cerere care se exprima (manifesta) pe piata muncii. Conditia generala pentru ca nevoia de munca sa ia forma cererii de munca este remunerarea sa, salarizarea ei. De aceea, in cererea de munca nu se includ activitatile care se pot realiza de catre femeile casnice, militari in termen, studenti, alti nesalariati.
Cererea de munca reprezinta nevoia de munca salariata care se formeaza la un moment dat intr-o economie de piata.
Cererea se exprima prin intermediul numarului de locuri de munca.
Satisfacerea nevoii de munca se realizeaza pe seama utilizarii disponibilitatilor de munca existente in societate, adica a volumului de munca ce poate fi depus de populatia apta de munca a tarii respective, in perioada data. Trebuie de luat in vedere ca nu toate disponibilitatile de munca se constituie in oferta, ci numai acelea care urmeaza sa fie remunerate, salarizate.
Oferta de munca este formata din munca pe care o pot depune membrii societatii in conditii salariale. Prin urmare, in oferta de munca nu se includ femeile casnice, studentii, militarii in termen si alti oameni care depun activitati nesalariale.
Oferta de munca se exprima prin numarul celor apti de munca sau populatia apta disponibila din care se scade numarul femeilor casnice, al studentilor si al celor care nu doresc sa se angajeze in nici o activitate, intrucit, au resurse pentru existenta sau au alte preocupari.
Cererea si oferta de munca nu trebuie considerate prelungiri simple si directe ale cererii si ofertei de bunuri economice pe o alta piata, ci ca niste categorii specifice cu un continut care le este propriu. In acest sens se impun atentiei urmatoarele aspecte:
- Pe termen scurt, cererea de munca este practic invariabila, deoarece dezvoltarea unor activitati existente si initierea altora noi, generatoare de locuri de munca, presupun o anumita perioada de timp;
- Oferta de munca in ansamblul sau se formeaza in decursul unui timp indelungat in care creste si se instruieste fiecare generatie de oameni pina la virsta la care se poate angaja;
- Posesorii fortei de munca au o mobilitate relativ redusa; oamenii nu se deplaseaza dintr-o localitate in alta si nu- si schimba cu usurinta munca, ci sunt atasati mediului economico-social, chiar daca nu au avantaje economice. De asemenea, oferta de munca depinde de virsta, sex, starea sanatatii, psihologie, conditii de munca etc, aspecte care nu sunt neaparat de natura economica;
- Oferta de forta de munca are caracter relativ rigid. Cel ce face oferta trebuie sa traiasca, nu poate astepta oricit angajarea pe un loc de munca;
- Generatiile de tineri nu sunt crescute de parintii lor ca niste marfuri sau numai pentru a deveni salariati, ci ca oameni. De aceea, oferta de munca nu se formeaza in exclusivitate pe principiile economiei de piata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Fortei de Munca in Republica Moldova.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!