Piata Monetara - Rolul Banilor in Economie - Teorii Monetare

Extras din proiect Cum descarc?

1.Scurt istoric
Moneda a aparut ca o necesitate a dezvoltarii productiei si circulatiei de marfuri. Atat forma de prezentare, cat si functiile monedei au cunoscut un proces continuu de dezvoltare si diversificare. Din punct de vedere al formei de prezentare, instrumentele care au servit drept moneda au cunoscut trei etape in evolutia lor:
Prima s-a intins din secolul al VI-lea i.e.n., cand au fost emise primele monede metalice, care au dominat aproape exclusiv circulatia monetara, pana in secolul al XVII-lea.
Cea de a doua etapa incepe in secolul al XVII-lea, cand, alaturi de moneda de metal, capata o circulatie tot mai larga semnele monetare de hartie (moneda fiduciara) si biletele de banca. Moneda de hartie a cunoscut o raspandire tot mai mare in secolul al XIX-lea, devenind, ulterior, neconvertibila in aur. S-au amplificat totodata rolul si importanta monedei scripturale. In prezent, asistam la o noua etapa, prin introducerea tot mai larga a mijloacelor electronice de plata. Numerarul, monedele si bancnotele, precum si cecurile si alte inscrisuri continua sa existe si sa circule, dar un numar tot mai mare de operatii se efectueaza instantaneu prin "bani electronici". Acestia cunosc deja o larga raspandire in tarile dezvoltate. Ei cuprind o serie in crestere de componente, dintre care amintim: cartile de credit eliberate de anumite firme sinutilizate de posesorii lor la plata prin decontare a unor marfuri si servicii; cartelele "inteligente", care au aceeasi natura ca si cartile de credit, dar sunt mai profitabile sub raport tehnic (ele contin un microcip care permite debitarea instantanee a sumei datorate, din contul bancar al posesorului, prin simpla trecere a cartelei de catre casier printr-un dispozitiv electronic); cartele practicate in mod experimental care, gratie unui microcip incorporat in ele, se pot utiliza pentru a vinde si cumpara obligatiuni, pentru rezervarea de locuri in avion etc. si pentru verificarea balantelor bancare.
In economia contemporana, moneda cuprinde ansamblul mijloacelor de plata care pot fi utilizate direct pentru efectuarea tranzactiilor pe piata. Ea reprezinta principalul instrument de punere in miscare a tuturor pietelor, de infaptuire a schimburilor intre agentii economici; nici un flux economic nu se poate desfasura fara participarea directa sau indirecta a monedei.
Desi, aparent, moneda complica viata economica, in realitate, ea a inlesnit si inlesneste schimbul, facand posibile tranzactiile economice schimburi marfare, operatiuni financiare, transferuri de capital , de regula, la momentul si in locurile cele mai potrivite pentru partile interesate. Cu ajutorul monedei, beneficiind de facilitatile ei, fiecare agent economic este liber sa cumpere sau sa vanda atunci cand considera ca ii sunt favorabile conditiile si acolo unde schimbul se desfasoara cel mai avantajos pentru el. Unii dintre participantii la schimb pot folosi aceste conditii doar pentru a-si vinde marfurile si serviciile, oprind apoi circuitul monedei incasate. Altii, dimpotriva, apar doar in calitate de cumparatori, folosindu-se in acest scop de bani stransi in etape anterioare.
Moneda este, de asemenea, instrumentul prin care se conserva (acumuleaza) averea intr-o forma abstracta, valorica, posibil de transformat in orice bun.
Ea inlesneste, concomitent, transmisiunea de valori de la un individ la altul, de la o unitate economica la alta atat in teritoriul unei tari, cat si in planul relatiilor internationale.
2. Piata monetara
2.1. Ce este piata monetara si cum a evoluat ea?
Piata monetara este o componenta inportanta a pietei creditului, alaturi de piata financiara, care este o piata a capitalurilor pe termen lung si piata valutara. Piata monetara este o piata a capitalurilor pe termen scurt si foarte scurt pentru toate organismele de credit bancare. Piata monetara este o piata a monedei centrale deoarece operatiunile de imprumut se derueaza intre bancile creatoare de moneda, precum si intre acestea si banca de emisiune si se realizeaza numai in moneda bancii centrale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Monetara - Rolul Banilor in Economie - Teorii Monetare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!