Piața muncii - Impactul pandemiei Covid19 asupra pieței muncii

Cuprins proiect Cum descarc?

INTRODUCERE ... 2
CAPITOLUL I
CE ESTE PIATA MUNCII
1.1. Piata muncii -  definitii si concepte ... 2
1.2. Cererea si oferta de munca 3
1.3. Piata muncii in Romania ... 3
CAPITOLUL AL II-LEA
PANDEMIA COVID19 SI IMPACTUL ACESTEIA PE PIATA MUNCII DIN ROMANIA
2.1. Locurile de munca si economia in timpul pandemiei COVID19 ... 4
2.2. Schimbarile pe piata muncii aduse de pandemia COVID19 .. 5
CAPITOLUL AL III-LEA
STUDIU DE PIATA -  EFECTELE PANDEMIEI
3.1. Amenintarea reprezentata de COVID19 ... 6
3.2. Schimbarea locului de munca in aceasta perioada . 6
3.3. Decizii influentate de pandemie ... 7
CONCLUZII . 7
BIBLIOGRAFIE .. 8


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Lucrarea de fata are ca obiectiv abordarea informatiilor privind piata muncii si importanta acesteia in economia Romaniei, precum si schimarile produse pe piata muncii de pandemia COVID19. 
In Romania si nu numai, pandemia a determinat si determina in continuare schimbari majore pe piata muncii, aceasta regonfigurandu-se si adaptandu-se la noile nevoi.
In sustinerea celor prezentate, mai departe vor fi detaliate, explicate si interpretate conceptele teoretice folosite, precum si prezentat un studiu de piata efectuat personal pe un esantion de 86 persoane (prieteni, rude, colegi de facultate, colegi de munca).
CAPITOLUL I
CE ESTE PIATA MUNCII
,,Munca scuteste pe om de trei mari rele: 
plictiseala, viciul si saracia." 
Francois-Marie Arouet de Voltaire
1.1. Piata muncii -  definitii si concepte
Munca este o conditie general a oricarei activitati desfasurate. Pentru cea mai mare parte a activitatilor, in economie, factorul munca este asigurat prin intermediul pietei muncii.
Pentru a da o definitie a pietei muncii, este nevoie mai intai sa trecem in revista conceptele care o descriu si anume:
- Nevoia de munca -  aceasta reprezinta volumul de munca necesar activitatilor dintr-o anumita perioada, tara, regiune etc.;
- Populatia activa disponibila -  este formata din persoanele apte de munca si care in prezent au un loc de munca sau sunt in cautarea unui loc de munca;
- Populatia ocupata -  este reprezentata de acele persoane care isi desfasoara o activitate economica pentru a obtine venituri.
- Salariul -  reprezinta acea contravaloare pe care angajatorul o pune la dispozitia angajatului in schimbul prestarii muncii sale.
Piata muncii reprezinta spatiul unde cererea de munca se intalneste cu oferta, adica unde purtatorii cererii (angajatorii) se intalnesc cu purtatorii ofertei (angajatii sau potentialii angajati), se confrunta, stabilesc conditiile si negociaza salariul.
Piata muncii este neomogena; exista atatea piete cate tipuri de munci se efectueaza pe diferite domenii, zone economice, meserii si niveluri de calificare a oamenilor.
1.2. Cererea si oferta de munca
Piata muncii determina in mod direct cererea si oferta de munca.
Cererea de munca este o reflectare a nevoii de bunuri care s-ar putea obtine prin munca salariata. Aceasta nevoie se formeaza in cadrul diferitelor activitati la nivel de companii, zone, reprezentand numarul de locuri de munca existente. Conditia esentiala ca aceasta nevoie sa intre in categoria de cerere de munca este remunerarea sau salarizarea ei.
Cererea de munca poate fi analizata la nivel individual (la nivel de firma) sau ca cerere agregata (la nivel national) si este influentata de factori precum salariul (cu cat salariul este mai mic, cu atat cererea va fi mai mare), pretul bunurilor produse prin munca (cresterea pretului va determina o crestere a disponibilitatii angajatorului de a face angajari) sau gradul de substituire a muncii cu alt factor de productie (influenteaza negativ cererea de munca).
Oferta de munca este reprezentata de cantitatea de munca pe care anumiti indivizi dintr-o uniune sunt dispusi sa o presteze in schimbul unui salariu. Ea mai poate fi definita ca totalul resurselor de munca disponibile intr-o anumita perioada, care opteaza pentru munca remunerata.
Si oferta de munca poate fi analizata ca oferta individuala sau ca oferta agregata, formandu-se in timp indelungat, avand mobilitate redusa si nefiind omogena. De asemenea poate fi influentata de factori precum salariul (daca salariul creste, va creste si oferta de munca), durata timpului de lucru, numarul si dinamica populatiei (oferta evolueaza in acelasi sens).
Echilibrul pe piata muncii este dat la nivel teoretic de utilizarea conceptului de ,,salariu de echilibru" care reprezinta acel nivel al salariului unde cererea si oferta de munca sunt in teorie egale sau aproape egale.


Fisiere în arhivă (1):

  • Piata muncii - Impactul pandemiei Covid19 asupra pietei muncii.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

I. Lucrari din literatura romana
1. Ilie Gavrila, Paul Tanase Ghita, Dan Nitescu, Constantin Popescu, Economie: Manual pentru clasa a XI-a -  Bucuresti: Editura Economica Preuniversitara, 2006
2. Stelian Stancu, Nora Mihail, Macroeconomie: modele statice si dinamice de comportament: teorie si aplicatii -  Bucuresti: Editura Economica, 2009
II. Alte surse
1. Suportul de curs
II. Surse Internet
1. https://www.mediafax.ro
2. https://insse.ro/cms/
3. https://www.ilo.org/
4. https://ro.gigroup.com/wp-content/uploads/sites/12/2020/09/Impactul-Covid-19-pe-piata-muncii.pdf


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!