Piata Romanesca de Asigurari - Prezent si Perspective

Cuprins proiect Cum descarc?

Cuprins :
1. Istoria Nationala a Asigurarilor 3
1.1 Evolutia asigurarilor in Romania pana la Primul Razboi Mondial 3
1.2 Asigurari in Romania dupa Primul Razboi Mondial si pana in anul 1949 
1.3 Asigurarile in conditiile economiei centralizate (perioada anilor 1949-1990) 
1.4 Evolutia asigurarilor in perioada de tranzitie la economia de piata. 
2. Clasificarea asigurarilor 
2.1 Dupa domeniu (ramura) la care se refera 
2.2 Dupa forma juridica de realizare 
2.3 Dupa riscul cuprins in asigurare, asigurarile pot fi clasificate in: 
2.4 Dupa sfera de cuprindere in profil teritorial, asigurarile pot fi grupate in: 
2.5 Dupa tipul raporturilor ce se stabiles intre asigurator si asigurat, asigurarile pot fi grupate in: 
2.6 Intermediarii de pe ia'a de asigurare 
2.7 In functie de tipul detinatorului politei 
2.8 Analiza pietei 
2.8.1 TOPUL PRIMELOR 10 SOCIETATI 2001 
2.8.2 Datele prezentate in aceasta analiza sunt extrase din Raportul CSA 
2.8.3 Datele prezentate in aceasta analiza sunt extrase din Raportul CSA 2003 
2.8.4 Datele prezentate in aceasta analiza sunt extrase din Raportul CSA 2004 
2.8.5 Prime brute incasate din asigurari directe generale 2005 
2.8.6 TOP 10 - PIATA ASIGURARILOR, IANUARIE-SEPTEMBRIE 2006 
3. Asigurarile sociale de stat 
3.1 Conceptul de asigurari sociale de stat 
3.2 Sistemul de asigurari sociale din Romania 
3.2.1 Pensii 
3.3 Bugetul asigurarilor sociale de stat 
4. Caracteristici ale pietei de asigurare 
4.1 Piata cu concurenta perfecta 
4.2 Piata cu concurenta imperfecta 
4.3 Nivelul de dezvoltare al asigurarilor in Romania in raport cu alte tari dezvoltate 
4.4. Cadrul organizatoric al activitatii de asigurare in Romania 
5.Cum mai sta paita romanesca de asigurari 
5.1 CSA estimeaza o crestere a pietei asigurarilor cu 4-5% 
5.2 Piata romaneasca a asigurarilor va depasi 10 miliarde euro pana in 2017 
6.Bibiografie:


Extras din proiect Cum descarc?

1. Istoria Nationala a Asigurarilor
1.1 Evolutia asigurarilor in Romania pana la Primul Razboi Mondial
Prima forma de asigurare cunoscuta in Romania este cea a animalelor (denumita ,,hopsa"), care avea drept scop intrajutorarea cetatenilor din aceeasi comuna in cazul accidentarii si sacrificarii din necesitate a animalelor. In aceste cazuri, carnea era impartita intre toti locuitorii comunei, fiecare platind o suma pentru partea care-i revenea, acoperind astfel in totalitate sau partial dauna suferita de proprietarul prejudiciat.
Primele organizatii care au avut caracter de mutualitate si intrajutorare au luat fiinta in Transilvania, o data cu aparitia breslelor de meseriasi. Membrii breslelor mestesugaresti contribuiau, prin achitarea unei cotizatii, la constituirea de fonduri utilizate pentru a se plati ajutoare de inmormantare si alte ajutoare pentru vaduve si copiii decedatilor.
In aceeasi perioada intalnim si asociatii pentru stingerea incendiilor. In anul 1744, la Brasov, a fost organizata Casa de incendiu prin fuzionarea mai mutor asociatii de acest gen.
Trebuie mentionata si initiativa magistraturii orasului Sibiu de a infiinta, in anul 1823, o institutie de asigurare contra incendiilor. Statutul aceste institutii a fost definitivat in anul 1848. Dezvoltarea societatii civile si complexitatea tot mai mare a activitatilor economice desfasurate au determinat, pe de o parte, acumularea de avere, dar, pe de alta parte, si cresterea pericolelor la cere erau supuse viata si avutia fiecarui individ. De aceea, la sfarsitul secolului al XIX-lea, asistam si in Romania la dezvoltarea fara precedent a mecanismului asigurarii.
Cu timpul, se contureaza asigurarile pe baze necomerciale (care cuprind asigurarile sociale si diferite asociatii mutuale private), concomitent dezvoltandu-se si asigurarile pe baze comerciale (prin care se urmareste obtinerea de profit).
Intensificarea relatiilor comerciale ale Principatelor Romane cu Occidentul nu era posibila fara introducerea unor institutii si intreprinderi economice auxiliare, strict necesare pentru o dezvoltare normala a vietii economice, printre care se numarau, in primul rand, societatile de asigurari.
Prima societate propriu-zisa de asigurare din Romania - denumita Institutul General de Pensii - a fost infiintata pe 24 iulie 1844 in Brasov, de catre Asociatia Meseriasilor.
De la inceputul celei de-a doua jumatate a secolului al XIX-lea se constata existenta in Principatele Romane a unor institutii ce practicau asigurarile in acelasi mod si pe aceleasi baze ca si in tarile Europei Occidentale.
Aceste institutii de asigurari puteau fi impartite in trei categorii:
o Societati mutuale de asigurari;
o Societati anonime romanesti de asigurari;
o Agentii ale societatilor straine de asigurari.
Societatile mutuale de asigurari au fost: "Societatea pentru facilitarea inmormantarilor ", fondata in anul 1852 si "Casa de ajutor mutual a muncitorilor tipografi",infiintata in anul 1860.
Primele societati anonime romanesti de asigurare au aparut in porturile dunarene si si au fost infiitate de catre comerciantii de cereale in vederea asigurarii magaziilor cu cereale existente in porturi si transportul acestora de la Tutnu Severin pana la Braila sau Galati.
Dupa anul 1850, au aparut agentii ale societatilor straine, care si-au stabilit sediul la Bucuresti si au deschis sucursale in toate centrele economice ale tarii. Dupa anul 1859, acesti agenti trebuiau sa implineasca, pentru aputea functiona, urmatoarele conditii:
o Sa obtina autorizatie, acordata prin decret regal;
o Sa depuna o garantie ipotecara legalizata sau o garantie a unei banci recunoscute, care sa reprezinte 20%din primele incasate;
o Sa depuna la fiecare trei luni la Ministerul de Interne si la Ministerul Agriculturii un raport asupra activitatii lor;
o Sa platesca o contributie pentru intretinerea corpului de pompieri din Bucuresti;
o Sa tina registrele legale, care erau controlate de delegati ai ministerelor mai sus mentionate.
Perioada celei de-a doua jumatati a secolului al XIX-lea, pana la inceputul Primului Razboi Mondial, a fost epoca de proliferare a sociatatii autohtone de asigurari pe teritoriul tarii noastre. Dintre cele mai reprezentative, enumeram: Transilvania (1866), Dacia (1871), Romania (1873), Nationala (1882), Generala (1887), Agricola (1906), Unirea (1908).
In perioada in care aparea prima societate romanesca de asigurari, in Principatele Romane nu exista traditie in materie de asigurari, reprezentantii companiilor straine in tara noastra avand calitatea de simpli agenti de asigurare. Nu este de mirare deci ca singura societate de asigurare cu capital integral romanesc a angajat initial personal strain.
Dupa numai un an de functionare, societatea Dacia obtinea un randament al capitalului investit de 20% si semnase contracte de reasigurare cu sase companii internationale de renume in domeniu.
Seccesele obtinute de Dacia su stimulat initiativa romanesca si, in anul 1873, a luat fiinta cea de-a doua societate romanesca de asigurari Romania, cu capital de doua milioane de lei.
Datorita climatului favorabil dezvoltarii intreprinderilor de asigurari in decursul celei de-a doua jumatati a secolului al XIX-lea, au aparut mai multe societati de asigurari, al caror capital era sa fie roman, fie, in cea mai mare pare,strain. Romania era tara unor mari proprietati , care, pentru a-si putea exploata terenurile, aveau nevoie de credite. Insa institutiile de credite nu le acordau sumele necesare decat in schimbul unor garantii reale, dintre care sigurarea recoltei contra riscului de grindina era una dintre cele mai importante.
Existau, de asemenea, intreprinderi comerciale si industriale care, fiind la inceput si avand in fata un viitor incet, nu puteau obtine credite fara garantii reale contra riscului de incendiu.
In general, cu exceptia asigurarilor de transport si a asigurarilor contra grindinei, care s-au soldat cu dificite, celelalte ramuri au produs, in anul 1902, beneficii variind intre 7% si 16% din capitalul social. Aceste venituri erau destul de importante, avand in vedere criza agricola pe care o traversa tara noastra la inceputul secolului XX.


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Romanesca de Asigurari - Prezent si Perspective.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!