Piete de Capital

Extras din proiect Cum descarc?

Piata de capital reprezinta o piata specializata unde se intalnesc si se regleaza in mod liber cererea si oferta de active financiare pe termen mediu si lung.
Concret, este vorba despre o piata pe care se tranzactioneaza in mod liber valori mobiliare (actiuni, obligatiuni), piata ce are drept rol principal mobilizarea capitalurilor persoanelor (fizice/juridice) care economisesc (cumparatorii de actiuni si obligatiuni) si care urmaresc plasarea profitabila a acestor capitaluri; aceste fonduri sunt atrase de catre emitentii de actiuni/obligatiuni, ce sunt in cautare de capital in vederea finantarii unor proiecte de investitii.
Desigur, piata de capital prezinta interes si din alte puncte de vedere, permitand preluarea controlului asupra unor societati prin achizitii semnificative de actiuni sau obtinerea unor castiguri pe termen scurt prin specularea modificarilor de curs ale valorilor mobiliare.
In functie de momentul in care se realizeaza tranzactia, piata de capital se imparte in doua segmente:
- Piata primara. Este piata pe care emisiunile noi de valori mobiliare sunt negociate pentru prima data. Concret, este vorba de procesul prin care intermediarii financiari, care de regula fac legatura intre societatea emitenta si investitori, se obliga sa plaseze valorile mobiliare nou emise in schimbul unui comision;
- Piata secundara. Odata puse in circulatie valorile mobiliare pe piata primara, acestea fac obiectul tranzactiilor pe piata secundara. Functionarea efectiva a pietei secundare se realizeaza prin intermediul pietelor de negocieri sau organizate: este in principal vorba de bursa de valori si de piata extrabursiera (sau piata OTC - Over the Counter Market).
Diferenta dintre cele doua forme organizate ale pietei de capital (bursa si piata OTC) consta in existenta unor conditii si criterii de eficienta economico-financiara, de informare a investitorilor, referitoare la numarul de actiuni puse in circulatie, etc pentru accesul la bursa, conferind societatii cotate pe aceasta piata garantii superioare pentru investitori.
Piata secundara de capital
Asigura buna functionare a pietei primare, lichiditatea si mobilitatea economilor, dind posibilitatea investitorilor de a vinde sau cumpara noi valori mobiliare si de a negocia prin intermediul burselor de valori mobiliare cantitatea si pretul acestora.
Odata puse in circulatie titlurile mobiliare, prin emisiunea pe piata primara, acestea fac obiectul tranzactiilor pe piata secundara. 
Existenta acestui tip de piata ofera posibilitatea detinatorilor de actiuni si obligatiuni sa le valorifice inainte ca acestea sa aduca profit (dividende sau dobanzi). Piata secundara reprezinta, in acelasi timp, modalitatea de a concentra in acelasi loc investitori particulari sau institutionali care pot vinde sau cumpara titluri mobiliare, avand garantia ca acestea au valoare si pot fi reintroduse oricand in circuit.
Piata secundara este si expresia aproape perfecta a reglarii libere intre cererea si oferta de valori, fiind un barometru, in primul rand al nevoii de capital, dar si al starii economice, sociale si politice a unei tari. Din acest punct de vedere, piata secundara de capital poate fi considerata o piata absoluta, unde legea cererii si a ofertei gaseste terenul propice actiunii sale neingradite. 
Asigurand mobilitatea capitalurilor, a lichiditatilor pe termen lung si mediu, a negociabilitatii oricarui titlu trecut de piata primara, piata secundara atrage, deopotriva, investitori "de profesie", dar si investitori "de ocazie", in speranta unui profit maxim intr-un timp record. Functionarea efectiva a pietei secundare se realizeaza prin intermediul pietelor interdealeri, numite si piete de negocieri si, in principal, prin intermediul burselor de valori.
Bursa de valori
Bursa de valori este o institutie importanta a pietei de capital, exclusiv specifica economiei de piata, care concentraza in acelasi spatiu geografic si economic cererea si oferta de titluri mobiliare, negociate deschis, liber si permanent, pe baza unor regulamente cunoscute.
Bursele de valori reprezinta intotdeauna un barometru extrem de sensibil si exact al starii de fapt in domeniul economic, social, geo-politic si valutar. Pretul la care se negociaza un titlu de valoare reflecta fidel starea economico-financiara a societatii care l-a emis, in sens pozitiv sau negativ. De cele mai multe ori, datorita interdependentelor intr-o economie nationala, dar si in mondoeconomie, modificarea cursului unui anumit titlu de valoare atrage dupa sine modificari in lant, cu repercusiuni asupra altor titluri. Este adevarat ca, uneori, bursa poate inregistra semnale false (fortuite sau dirijate), perturband situatia reala.
Bursa de valori este institutia autorizata care asigura locul si mijloacele specifice pentru vanzarea/cumpararea de titluri de valoare, intermedierea tranzactiilor cu titluri si alte operatiuni definite de lege. Este piata oficiala de valori mobiliare, organizata de agenti economici privati, sub supravegherea si controlul unei autoritati publice, reglementata prin legi specifice, prin regulamente proprii si instructiuni ale acestei autoritati.
Bursele de valori faciliteaza vanzarile si cumpararile de hartii de valoare (actiuni si produse asociate acestora, obligatiuni, titluri de stat, etc.), metale pretioase (aur, argint, platina), valute sau efecte de comert.


Fisiere in arhiva (1):

  • Piete de Capital.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!