Pietele de Capital din Europa Continentala

Cuprins proiect Cum descarc?

I. Evolutia istorica a principalelor Burse de Valori din Europa 4
II. Pietele bursiere din Europa Continentala 5
II.1. Euronext - prima bursa paneuropeana 7
II.2. Bursele de valori europene traditionale 7
III. Belgia 8
IV. Olanda 8
V. Franta 9
VI. Germania 14
VII. Elvetia 16
VIII. Danemarca 17
IX. Grecia 18
X. Irlanda 19
XI. Italia 20
XII. Luxemburg 21
XIII. Spania 21
Bibliografie: 23


Extras din proiect Cum descarc?

I. Evolutia istorica a principalelor Burse de Valori din Europa
Evolutia istorica comuna a burselor din Europa a avut drept consecinta un ansamblu de similitudini ale acestora (burselor) in ceea ce priveste organizarea, mecanismul de tranzactionare, precum si rolul lor in viata economica. In ultimele decenii insa, ele au urmat traiectorii proprii, definindu-se in raport cu realitatile nationale, precum si cu sferele de influenta financiara in care au fost implicate.
Inainte ca bursele de valori sa se dezvolte in forma actuala, ,,marfurile" negociate in aceste institutii au fost contractele financiare transmisibile.
Aceste titluri de valori au capatat importanta economica inca de la inceputul Evului Mediu. In nordul Italiei, in vreme ce Renasterea ajunsese la apogeu, iar noile fluxuri comerciale devenisera tot mai evidente, a aparut nevoia unor forme de negociere institutionalizate pentru creantele legate de vanzarea marfurilor si exprimate in diverse monede. Bursele cele mai vechi au fost create, prin urmare, exclusiv in slujba comertului mondial. Documentul cel mai vechi se refera la tranzactiile cvasibursiere de la Lucques din anul 1111, in Italia de Nord, care era cel mai mare centru comercial al Europei. Inscrisurile comerciale au constituit primele marfuri dematerializate pentru care a fost creata o piata speciala. Prin anul1111, comerciantii, curtierii si alti agenti de schimb se intalneau in Piata San Martino din Lucques pentru tranzactii cvasibursiere.
Prima bursa care a aparut la nord de Alpi a fost instalata la Bruges in 1409. Denumirea institutiei este atribuita familiei Van der Borse aflata in acest oras, pe considerentul ca cele trei pungi de bani (Bourses) gravate in piatra pe frontispiciul hanului lor, loc unde se negociau periodic metale pretioase si, mai tarziu, hartii de valoare, ar sta la originea denumirii de bursa. Coincidenta sau nu, acelasi semn - punga cu bani, la borsa - era utilizat in orasele italiene Genova, Florentasi Venetia, pentru a indica locul unde se incheiau chiar tranzactii (in special, cu valori). In aceste orase, din nordul Italiei, se negociau, inca din secolul al XIV-lea, titluri pentru imprumuturile de stat emise in 1328. Acest fapt ne permite sa apreciem ca locul de nastere al primelor burse, in sensul de locuri unde se intalneau bancherii, negustorii, agentii de schimbsi curtierii pentru a incheia tranzactii in mod public, poate fi atribuit oraselor-state Genova, Florenta si Venetia.
Societatea Indiilor Orientale este considerata prima societate pe actiuni cu grad mare de capitalizare, cu actiuni negociate la Bursa din Amsterdam, fondata in 1611, ea fiind prima bursa de actiuni de capital din lume. 
Aceste tipuri de titluri de valori faceau obiectul unui comert intens. O alta mare premiera in evolutia burselor a fost Bursa de Obligatiuni de la Frankfurt care, la sfarsitul secolului al XVIII-lea, avea rolul sefului de registru de subscriere a imprumuturilor; cu ceva timp mai inainte, in 1779, Maria Thereza a Austriei lansase primul imprumut de 1.000 de obligatiuni a cate 1.000 de forinti fiecare cu o maturitate de 8 anisi o dobanda de 4,5% pe an.
Fondata in 1773, Bursa din Londra nu este printre cele mai vechi piete financiare ale lumii, dar in timpul lungii guvernari a reginei Victoria, a devenit cea mai importanta bursa de capital din lume. In Europa, ea si-a pastrat rolul de lider pana astazi. La sfarsitul secolului al XVIII-lea, Frankfurt avea rangul de principal centru financiar al lumii, pozitie de care a fost deposedat in secolul al XIX-lea. De-a lungul secolelor, Amsterdam a contat ca principala bursa de hartii comerciale din lume. Initial, localul bursier avea ca loc de tranzactii o curte interioara, amintind de un teatru antic, asa ca pe timp de ninsoare sau ploaie, ,,lichiditatea" pietei era serios afectata.
Creata in secolul al XVII-lea, Bursa de la Londra a fost mult timp prima bursa din lume si a ramas cea mai internationalizata piata financiara. ,,Big bang"-ul din 1986 a permis City-ului sa-si opreasca declinul atragand profesionisti, investitori si emitenti internationali datorita suprimarii comisioanelor fixe, de reglementarii avansate, fiscalitatii avantajoase si modernizarii pietei. 
Internationalizarea bursei, respectiv implicarea masiva a acesteia in sistemul mondial de tranzactii cu titluri financiare, a fost unul din obiectivele centrale ale ,,Big bang"-ului, Londra vizand sa devina nu numai capitala financiara a Uniunii Europene, ci si una din verigile de baza ale retelei bursiere mondiale, alaturi de New York si Tokyo.
II. Pietele bursiere din Europa Continentala
O caracteristica actuala a pietelor bursiere continentale este faptul ca au, in general, o pondere mai redusa in circuitul financiar global, fiind, mai degraba, burse de importanta nationala sau regionala. Acest lucru este ilustratin Tabelul 1.


Fisiere in arhiva (1):

  • Pietele de Capital din Europa Continentala.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!