Planificarea si Modelarea Economiei Nationale

Cuprins proiect Cum descarc?

Cuprins
1. Planificarea si modelarea economiei nationale 3
1.1 Economia de piata 3
1.2. Economia planificata 4
1.3. Planificarea directa si indirecta a economiei nationale 6
2. Studiu de caz - Economia Romaniei inainte si dupa 1989 10
2.1.Dezvoltarea economiei in perioada 1949-1989 10
2.2. Evolutii in perioada 1990-2012 11
Concluzii 13
Bibliografie 14


Extras din proiect Cum descarc?

1. Planificarea si modelarea economiei nationale
Economia nationala
Prin economia nationala intelegem un sistem complex, un ansamblu istoriceste constituit de activitati, relatii si fluxuri economice variate, care se desfasoara si se statornicesc intre subiectii (actorii economici) ai unei natiuni in cadrul si pe teritoriul unui stat determinat. 
Economie planificata
O Economie planificata este un sistem economic, in care deciziile cu privire la productie si investitii pentru unul sau mai multi ani sunt planificate de autoritatea centrala, de obicei de guvern prin ministerele de resort.
1.1. Economia de piata
Economia de piata, imbraca forme si caracteristici diferite, in functie de perioada si in functie de zona geografica la care se raporteaza; ea difera chiar de la o tara la alta. Ramanand deocamdata la trasaturile sale principale, economia de piata se caracterizeaza, in primul rand, prin specializarea producatorilor si, evident, prin schimbul de produse intre ei. In al doilea rand, economia de piata se caracterizeaza prin autonomia producatorilor, bazata pe proprietatea privata asupra mijloacelor de productie. Prin producator vom intelege acum, in aceasta oranduire, proprietarul sau proprietarii unei firme. Ei dispun atat de mijloacele de productie, cat si de bunurile produse. Ei sunt stapani pe productie, pe bunuri si pe vanzarea lor. Accepta si se supun regulilor pietei. Iar acestea spun ca preturile de vanzare se stabilesc in mod liber, prin confruntarea cererii cu oferta.
Piata devine astfel, regulatorul principal al productiei. Ea orienteaza producatorii, in functie de nivelul preturilor si de gradul de rentabilitate al produselor, spre producerea unuia sau altuia din bunuri. Fiecare produce ce doreste si cat doreste. Piata asigura o repartizare optima sau eficienta a resurselor pe ramuri de activitate, iar concurenta (absolut libera) elimina producatorii nerentabili si asigura supravietuirea celor harnici si priceputi. Concurenta este baza progresului, parghia cea mai importanta a dezvoltarii.
In sfarsit, economia de piata se caracterizeaza si prin faptul ca pretul muncii, salariul, se stabileste si el in mod absolut liber, prin jocul cererii si al ofertei de munca. 
1.2. Economia planificata
Opusul economiei de piata este economia de comanda sau planificata. Aceasta se caracterizeaza prin faptul ca are la baza proprietatea comuna, sau mai exact, de stat, asupra mijloacelor de productie. Statul sau institutiile sale planifica nivelul productiei din fiecare ramura (din fiecare intreprindere chiar) precum si preturile de vanzare ale acestora. Producatorii (directorii intreprinderilor si subordonatii acestora) se supun organelor de stat ierarhic superioare si executa sarcinile primite, asa cum rezulta prin defalcarea planurilor elaborate la nivel central. Totul se planifica si totul se afla sub controlul organelor de stat. Se planifica productia, se planifica repartitia resurselor pe ramuri si subramuri, produsele obtinute, schimbul si consumul.
Piata este aproape inexistenta. In locul unei alocari eficiente a resurselor realizate pe piata, ele sunt repartizate pe ramuri si subramuri in functie de alte criterii, in general subiective, si, in ultima instanta, in functie de vointa sefului de stat.
In conformitate cu optica fondatorilor acestui tip de economie, numita de ei economie socialista, deciziile privind planificarea productiei, a preturilor sau a salariilor etc., sunt luate de catre reprezentantii alesi in mod democratic, prin alegeri libere la care participa toti cetatenii cu drept de vot. Prin urmare, in aceasta viziune cei alesi sa ia decizii reprezinta poporul, interesele sau vointa acestuia. Economia planificata, ar fi astfel, in acelasi timp, o economie bazata pe democratie . In realitate, experienta acelor tari care au practicat un timp acest tip de economie arata ca pana acum in tarile cu planificare centralizata, democratia a lipsit cu desavarsire. Libertatea cuvantului a fost ingradita, alegerile erau formale si, de regula, exista un singur partid politic. Economia si societatea erau conduse in mod nedemocratic, dictatorial. Dictatura unipersonala sau oligarhica a stat pana acum la baza economiei cu planificare centralizata. Economia de comanda a disparut din Europa odata cu revolutiile din 1989. A mai ramas deocamdata, in unele zone ale globului, in cateva state. In locul ei a aparut sau este pe cale sa apara si sa se extinda economia de piata sau economia de schimb. 
Necesitatea planificarii
Planificarea economica in tarile cu economie de piata avansata raspunde unei necesitati obiective. Cauzele ei profunde se afla insasi in economia de piata, in primul rand in imperfectiunile mecanismului de functionare si si evolutie a acestei economii.
Planul reprezinta intr-un anumit sens un sistem de informatii periodice si previzionale pe termen mediu si lung. Asa cum se stie, piata nu furnizeaza decat informatii imediate si intr-o mare masura indirecte. Aproape nimeni nu mai crede ca preturile sunt determinate de regula de consumator. Ele sunt determinate pe scara intinsa fie de catre marile firme, fie de catre intermediarii comerciali, logica pietei este ,,mioapa". Fabricarea unui produs, punerea la punct a unei tehnologii, pot sa nu fie rentabile pe termen scurt sau chiar mediu, in comparatie cu piata, dar reprezinta sub aspect tehnologic si economic o importanta deosebita.


Fisiere in arhiva (1):

  • Planificarea si Modelarea Economiei Nationale.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!