Planul de Dezvoltare Regionala Nord Est 2007-2013

Cuprins proiect Cum descarc?

1. PREZENTAREA PRINCIPALELOR CARACTERISTICI ALE REGIUNII 3
2. CADRUL SOCIO-ECONOMIC 7
2.1 Dezvoltarea generala socio-economica 7
2.2 Mediul de afaceri 12
2.3 Structura economica sectoriala 16
2.4 Situatia infrastructurii fizice 25
2.4.1 Infrastructura de transport 25
2.4.2 Infrastructura de utilitati 30
2.5 Infrastructura educationala si de sanatate 38
2.5.1 Infrastructura educationala 38
2.5.2 Infrastructura de sanatate 41
2.6 Servicii sociale 43
2.7 Infrastructura in domeniul cercetarii, transferului tehnologic si societatea informationala 48
3. POPULATIA, RESURSELE UMANE SI PIATA MUNCII 52
3.1 Evolutia populatiei si a resurselor umane 52
3.2 Analiza structurala a pietei muncii si a posibilitatilor de angajare 56
4. MEDIUL INCONJURATOR 63
4.1 Descrierea generala a problemelor de mediu inconjurator 63
4.2 Indicatori pentru evaluarea nivelului de degradare a factorilor de mediu: aer, apa, sol, flora, fauna. 64
4.3 Surse majore de poluare a aerului, apei, solului, emisii, scurgeri, contaminari. 75
4.4 Evaluarea comparativa fata de tendintele la nivel national in domeniul protectiei mediului. Concluzii. 76
5. ZONELE RURALE SI ACTIVITATILE ACESTORA 78
5.1 Descrierea generala a zonelor rurale. 78
5.2 Sectoare cheie. 79
5.3 Populatia si forta de munca. 84
5.4 Infrastructura si servicii publice 86
5.5 Patrimoniul cultural si arhitectural. 90
5.6 Egalitatea sanselor in zonele rurale. 91
6. TURISMUL 91
7. DISPARITATI INTRAREGIONALE 96
8. EGALITATEA OPORTUNITATILOR 103


Extras din proiect Cum descarc?

1. Prezentarea principalelor caracteristici ale regiunii
Regiunea acopera partea de Nord-Est al tarii si, conform traditiei, este o parte din vechea regiune istorica a Moldovei.
Geografic, regiunea se invecineaza la Nord cu Ucraina, la Sud cu judetele Galati si Vrancea (Regiunea Sud-Est), la Est cu Republica Moldova iar la Vest cu judetele Maramures si Bistrita-Nasaud (Regiunea Nord-Vest) si judetele Mures, Harghita si Covasna (Regiunea Centru).
Beneficiind de o bogata traditie istorica, culturala si spirituala, regiunea imbina in mod armonios traditionalul cu modernul si trecutul cu prezentul, potentialul acesteia putand fi folosit pentru dezvoltarea infrastructurii, a zonelor rurale, a turismului si a resurselor umane. 
Relief
Regiunea este caracterizata printr-o imbinare armonioasa intre toate formele de relief, 30% reprezentand-o muntii, 30% relieful subcarpatic, iar 40% revine podisului. Aceasta ultima forma de relief ocupa peste 70% din suprafata in judetele Botosani, Vaslui si Iasi.
O sectiune longitudinala asupra regiunii, se prezinta sub forma unei pante care coboara dinspre Vest spre Est, cu numeroase variatii. 
La Vest, Muntii Carpati stau ca un zid cu inaltimi apropiate de 2000 m in Nord (Vf. Pietrosu, Vf. Rarau, Vf. Giumalau, Vf. Ocolasu Mare, Vf. Hasmasu Mare) si cu o scadere de inaltime spre Sud (Muntii Ciuc, Muntii Trotusului si, in mica masura, Muntii Vrancei). 
Subcarpatii, cu inaltimi cuprinse intre 7-800 m, care inconjoara muntii ca un brau strans. In continuare, jumatatea estica este impartita in doua mari zone: Campia colinara a Moldovei, in partea nordica si Podisul Barladului, in partea de Sud. 
Partea de Nord-Vest a regiunii este cunoscuta si sub numele de Podisul Sucevei cu o inaltime medie de 500 metri si este faimoasa pentru "obcinele" sale (usoare ondulatii ale reliefului, ca un lant de unde pietrificate).
Clima
Diferitele tipuri de relief creeaza zone climatice cu diferente semnificative intre cele muntoase si cele de deal si de campie.
In zona muntoasa a regiunii (zona vestica a judetelor Suceava, Neamt si Bacau), climatul este continental moderat, cu veri racoroase si ierni bogate in precipitatii sub forma de ninsoare.
In zona subcarpatica de dealuri si campie (partile estice ale judetelor Suceava, Neamt, Bacau precum si intreg teritoriul judetelor Botosani, Iasi, Vaslui), climatul este continental, cu veri calduroase si secetoase si ierni reci si de cele mai multe ori fara zapada.
Temperatura medie anuala a aerului este de 2 oC in zona de munte si de 9 oC in zona subcarpatica de dealuri si campie.
Reteaua hidrografica
Regiunea este strabatuta de un numar de opt cursuri importante de apa, care se repartizeaza pe directia Nord-Sud, cele mai mari bazine hidrografice revenind Siretului (42.890 kmp) si Prutului (10.990 kmp). Acesta din urma, se constituie in granita naturala cu Republica Moldova, pe o distanta de cca. 680 km.
Multe din cursurile de apa ale regiunii au beneficiat de ample lucrari de amenajari si regularizare. Pe raul Bistrita s-a amenajat inca din anii '70 o "salba" de sapte microhidrocentrale si cel mai mare lac de acumulare al regiunii (,,Izvoru Muntelui"), cu un volum la nivel normal de retentie de 1.130 mil.mc.
Resurse exploatabile ale subsolului 
1) Mangan: Dadu, Ciocanesti-Oarta, Vatra Dornei, Iacobeni, Saru Dornei, Brosteni; 
2) Sulfuri polimetalice: Carlibaba, Fundu Moldovei, Valea Corbului, Gemenea, Lesul Ursului;
3) Ape minerale carbogazoase: Neagra Sarului, Saru Dornei, Vatra Dornei, Poiana Negrii, Dorna Candreni, Poiana Stampei, Cosna, , Oglinzi, Baltatesti;
4) Ape minerale sulfuroase si feruginoase: Strunga, Nicolina Iasi-judetul Iasi, Branceni, Murgesti, Pungesti, Gura Morii - judetul Vaslui, Baile Slanic, Moinesti, Targu Ocna, Poiana Sarata, Sarata-Bacau - judetul Bacau;
5) Materiale de constructii:
- Calcare: Pojorata, Campulung Moldovenesc, Botus-judetul Suceava, Bicaz Chei - judetul Neamt, Barbatesti, Costesti, Ipatele, Paun, Schitu Duca, Deleni, Strunga - judetul Iasi, Darabani, Stefanesti, Lipceni - judetul Botosani, in Vaslui se gasindu-se, cu precadere, pe malurile raurilor; 
- Argile: Bistrita, Timisesti, Tasca, Girov, Ozana-judetul Neamt, Vladiceni - judetul Iasi, Bucecea, Dorohoi, Leorda, Mihaileni, Botosani - judetul Botosani, Doftana, Magura, Calugara - judetul Bacau;
- Gresii: Tarcau - judetul Neamt, Cosula, Tudora, Hudesti - judetul Botosani , in Vaslui se gasesc gresii si nisip pe malurile raurilor, Ghimes Faget si la Est de zona Slanic Moldova - judetul Bacau, Solca Platinoasa - judetul Suceava, Doabra-com. Frasin;
- Gipsuri: Miorcani, Darabani - judetul Botosani, Perchiu Onesti - judetul Bacau;
- Nisipuri cuartoase: Miorcani si Alba Dudesti;
- Nisipuri pentru constructii: Hudesti - judetul Botosani, Lespezi - judetul Iasi, Cornatel, Urechesti Garleni, Orbeni - judetul Bacau;
6) Turba: Poiana Stampei - judetul Suceava, Dersca - judetul Botosani;
7) Sare: Cacica - judetul Suceava, Moinesti, Sarata, Targu Ocna - judetul Bacau.
8) Zacamant de sulf in Masivul Caliman;
9) Zacaminte de sisturi bituminoase la Tazlau-Neamt;
10) Gaze naturale la Tazlau-Oituz - judetul Bacau, Tazlau, Roman - judetul Neamt, Todiresti si Frasin.
Unitati administrative, componente ale regiunii (judete, municipii, rase si comune)
Regiunea Nord-Est este alcatuita din sase judete (Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui), cu o populatie de 3.674.367 locuitori (conform recensamant 2002), situandu-se din acest punct de vedere, pe primul loc intre cele opt regiuni ale tarii (16.94% din populatia totala a Romaniei).
Ca intindere, regiunea acopera o suprafata de 36.850 kmp (15,46% din suprafata totala a tarii), cele mai intinse judete fiind Suceava, cu o suprafata de 8.553 kmp si Bacau, cu 6.621kmp.


Fisiere in arhiva (1):

  • Planul de Dezvoltare Regionala Nord Est 2007-2013.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!