Politică agricolă comună - Studiu comparativ România-Franța

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Scurta prezentare a tarilor ..pag.3
2. Criterii geografice .. ...pag.5
2.1 Relief . .pag.5
2.2 Clima .. .pag.6
3. Criterii demografice ..pag.7
4. Criterii economice ..pag.8
5. Indicatori la nivelul agriculturii ... ... ... pag.12
6. Politica agricola comuna in cifre pag.15
7. Concluzii ...pag.17
8. Bibliografie ...pag.17


Extras din proiect Cum descarc?

1. Scurta prezentare a tarilor
Franta este cel mai mai mare stat ca suprafata din Europa Occidentala, cu doua fatade maritime (Oceanul Atlantic si Marea Mediterana), cu o clima temperat-oceanica, un relief variat si o retea hidrografica densa orientata catre oceanul Atlantic.
Romania este un stat situat in sud-estul Europei Centrale, pe cursul inferior al Dunarii, la nord de peninsula Balcanica si la tarmul nord-vestic al Marii Negre, cu o clima temperat-continentala de tranzitie, un relief variat si o retea hidrografica bogata cu dispunere radiara.
Cele doua tari, Franta si Romania, prezinta diferente mari atat in plan economic, cat si in plan social si politic. Franta este o tara aflata cu mult inaintea Romaniei in ceea ce priveste economia si agricultura, fiind considerata in 2005 cea de-a sasea economie mondiala dupa Statele Unite, Japonia, Germania, China si Regatul Unit.
In ceea ce priveste agricultura, Franta este principalul producator european, intr-o serie de sectoare agricole, respectiv: cereale, vin, productia animala - bovine si pasari. Sectorul agricol reprezinta 3% din PIB-ul Frantei, iar industria agricola si alimentara reprezinta 4.5% din PIB.
Pe de alta parte, in Romania agricultura reprezinta 6% din PIB-ul tarii (la nivelul anului 2007), fata de 12,6% in anul 2004. Circa trei milioane de romani lucreaza in agricultura, aproximativ 30% din totalul persoanelor ocupate (august 2009), comparativ cu doar 4-5 procente in tarile occidentale. Agricultura Romaniei este departe de ceea ce se practica in Europa atat ca productie, cat si ca tehnologie.
Produsele romanesti sunt prezente in cantitati mici pe piata externa, in timp ce importurile cresc de la an la an, fostul granar al Europei in perioada interbelica devenind un importator net, pe anumite segmente - exemplele cele mai concludente sunt carnea, fructele si legumele.
Datorita Politicii Agricole Comune (PAC), Romania beneficiaza de fonduri pentru agricultura in valoare de 14,5 miliarde de euro, in perioada 2007-2013, dupa cum precizeaza Banca Mondiala in Strategia de Parteneriat cu Romania pentru 2009-2013.
Puterea economica a Romaniei este concentrata pe producerea de bunuri de catre IMM-uri in industrii, precum cea a masinilor de precizie, vehiculelor cu motor, industria chimica, farmaceutica, a aparatelor electrocasnice si a imbracamintei. Pe de cealalata parte, economia Frantei, este o combinatie de multe intreprinderi private si importante interventii ale guvernului care pastreaza o influenta puternica asupra anumitor sectoare economice fiind principalul actionar la numeroase societati considerate drept strategice (cale ferata, electricitate, constructii de aeronave, etc.). 
In ceea ce priveste agricultura Frantei, procentajul mare de terenuri fertile, cumulate cu utilizarea tehnologiilor moderne si importantele subventii europene au facut din Franta principalul producator si exportator agricol din Europa si al doilea exportator mondial de produse agro-alimentare dupa Statele Unite. 
Un avantaj deosebit de important al Romaniei il reprezinta formele de relief de inaltimi mici si mijlocii (lunci, campii, depresiuni) care favorizeaza obtinerea de culturi bune de cereale si legume. Fondul funciar al Romaniei are o componenta de o importanta valoare economica - terenul arabil, care constituie principala si cea mai sigura bogatie a tarii. Astfel, din totalul suprafetei agricole, terenurile arabile ocupa aproximativ 60 de procente.
2. Criterii geografice
Relief
Principala caracteristica a reliefului Romaniei este faptul ca este foarte variat. In Romania exista aproape toate formele de relief existente pe glob. Carpatii reprezinta treapta cea mai inalta din tara si ocupa aproximativ 28% din suprafata totala. Cea mai inalta inaltime o intalnim in Muntii Fagaras mai exact in varful Moldoveanu (2544 m). Cea mai mare suprafata insa nu este ocupata de catre munti ci de catre dealuri si podisuri. Acestea din urma ocupa aproximativ 42% din suprafata tarii. Dealurile si podisurile Romaniei sunt asezate predominant in partile invecinate muntilor pe care ii inconjoara in mare parte. Din punct de vedere altimetric aceasta grupa de relief reprezinta treapta intermediara intre munti si campii, acestea din urma, intalnindu-se la altitudini mai mici de 300m. Cea mai inalta inaltime din cadrul unitatilor de campie o intalnim in Campia Pitestiului, iar cea mai joasa o intalnim in Campia Siretului Inferior.
Relieful Frantei este variat: are munti tineri care se intind de la Marea Mediterana la Lacul Geneva: Alpii Francezi (vf. Mont Blanc 4807 m alt. max.), care descresc spre valea Rhonului. Aici se gasesc ghetari, lacuri, creste inaccesibile, vai adanci.
Muntii Pirinei (Pic de Vignemale, 3298 m alt. max.) se inalta intre Franta si Spania; munti vechi, care se intind in partea centrala, sudica si nord-estica, la granita estica:
Muntii Jura (Cret de la Neige, l7l8 m alt. max.) la granita cu Elvetia;
Muntii Vosgi (Grand Ballon, l424 m alt. max.) la hotarul cu Germania,
Podisul Ardeni, foarte erodat (400-600 m) la granita cu Belgia (NE).
Masivul Central are culmi vulcanice; spre S se continua cu Muntii Ceveni.
Masivul Armorican este in NV (Pen. Bretagna).


Fisiere în arhivă (1):

  • Politica agricola comuna - Studiu comparativ Romania-Franta.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

https://tradingeconomics.com/
http://www.europarl.europa.eu/factsheets/ro/sheet/103/politica-agricola-comuna-pac-si-tratatul


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!