Politica antiinflaționistă promovată de BNR în anii 2000-2010

Cuprins proiect

CAP.I. INFLAŢIA 1
1.1. Conceptul de inflaţie 1
1.2. Definiţii ale inflaţiei 2
1.3. Tipurile de inflaţie 3
Cap.2. POLITICA ANTIINFLATIONISTA 7
2.1. Generalitati 7
2.2. Structura politicilor antiinflationiste 7
2.3. Masurarea inflatiei 12
2.4. Tipuri de politici antiinflaţioniste 12
2.4.1. Politicile bugetar – fiscale 14
2.4.2. Politicile monetare 14
2.4.3. Politicile de venituri 15
2.4.4. Politicile de preţuri 15
2.4.5. Politica de investiţii şi de economii 15
2.5. Combaterea inflaţiei în România 16
CAP.3. DATE STATISTICE PRIVIND PERIOADA 2000-2010 17
3.1. Indici anuali ai preturilor de consum si rata anuala a inflatiei in perioada 17
3.2. Previyiuni pentru anul 2011 si 2012 17
3.2.1. Cine contribuie la inflatie ? 18
3.2.2. Presiuni inflationiste in 2011 18
3.2.3. Factori care vor tempera inflatia 18
3.2.4. Riscuri care planeaza asupra inflatiei 19
CAP.4. CONCLUZII 20


Extras din proiect

CAP.1. INFLAŢIA
1.1. Conceptul de inflaţie
Inflatia este un dezechilibru macroeconomic, care se manifesta atat in tarile dezvoltate, cat si in tarile in curs de dezvoltare, atat in tarile cu economie de piata, cat si in cele cu economie centralizata. 
Inflatia este un fenomen care a aparut inca din perioada circulatiei banilor cu valoare intrinseca. Ea constituie o manifestare a dezechilibrelor economice inca din antichitate, asa cum mentioneaza Piere Bezbakh. 
Astfel, inflatia s-a facut simtita in Imperiul Roman de Apus, inca din secolul trei, cand s-a inregistrat o marire considerabila a preturilor marfurilor si a pretului muncii, din cauza deprecierii monedei romane, pricinuita de procurarea cu dificultate a aurului si argintului, “monedele bune” fiind inlocuite cu “monedele rele” din arama, cositor sau plumb (vezi legea lui Gresham). 
Practic insa, se poate vorbi despre inflatie in adevaratul sens al cuvantului odata cu aparitia bancnotelor.
Inflatia afecteaza negativ economiile moderne, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. 
Pe termen scurt, erodeaza puterea de cumparare a monedei nationale si prin aceasta ii afecteaza in mod deosebit pe cei mai vulnerabili dintre cetateni – pensionarii, bursierii, cei cu venituri fixe (salariatii bugetari, de exemplu). 
Pe termen lung, inflatia descurajeaza investitiile si inhiba cresterea economica, din cauza riscurilor si a incertitudinii. 
O vreme, analistii economici au crezut ca inflatia are si o parte buna, in sensul ca ar fi posibil sa se obtina o ocupare mai buna a fortei de munca cu pretul unei inflatii ceva mai ridicate (vezi detalii privind curba lui Phillips in paragraful ce trateaza inflatia prin costuri).
In timp, aceasta teorie s-a dovedit nefundamentata, pentru ca efectul pozitiv asupra somajului este de scurta durata, predominant pe termen lung fiind efectul descurajarii economisirii si a investitiilor, din cauza inflatiei inalte. 
Prin urmare, lupta impotriva inflatiei reprezinta o conditie sine qua non pentru o crestere economica sustinuta si pentru imbunatatirea nivelului de trai. 
In prezent, majoritatea economiilor nationale se confrunta intr-o masura mai mica sau mai mare cu inflatia, cu exceptia notabila a Japoniei, care este in al cincilea an consecutiv de deflatie. 
1.2. Definiţii ale inflaţiei
1. Inflatia este un dezechilibru macroeconomic, care se manifesta prin cresterea generalizata a preturilor si tarifelor si scaderea puterii de cumparare a banilor;
2. Inflatia este un dezechilibru intre masa monetara excedentara si volumul deficitar de bunuri si servicii supuse vanzarii;
3. Inflatia este “o stare de generalizare a excesului de cerere, in care prea multi bani alearga dupa prea putine bunuri” (Fr. Holzman); 
4. Pierre Bezbakh: “definitia cea mai simpla care se poate da acestui fenomen este aceea a unui proces de crestere cumulativa si auto-intretinuta a nivelului general al preturilor”.
Alte concepte utilizate în studiul inflaţiei
- Deflatia (deflation) este fenomenul opus inflatiei, caracterizat prin scaderea generalizata a preturilor si cresterea puterii de cumparare a monedei nationale.
- Dezinflatia (disinflation) reprezinta procesul de scadere a ratei inflatiei de la un an la altul.
- Stagflatia (stagflation) este stadiul in care in economie coexista rate inalte ale inflatiei cu rate inalte ale somajului. Aceasta s-a manifestat pe scara larga in anii '70 si ulterior in toate tarile dezvoltate. Ea exista si in prezent intr-o serie de tari (Asia de sud-est, Europa Centrala si Rasariteana, America Latina, etc).
- Slumpflatie (slumpflation), care este un fenomen ce asociaza o rata mare a inflatiei cu scaderea produsului intern brut PIB (recesiune).
Sintetic, cauzele care provoaca sau amplifica inflatia intr-o tara sunt:
- Cresterea ofertei de bani din economie, ca urmare a:
- acordarii de majorari salariale si prime angajatilor;
- relaxarilor fiscale (scaderea impozitului pe profit si pe alte venituri);
- emisiunii de bani fara acoperire, realizate in vederea acoperirii deficitului bugetar;


Fisiere în arhivă (1):

  • Politica Antiinflationista Promovata de BNR in Anii 2000-2010.doc

Imagini din acest proiect

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!