Politica Economica si Obiective Generale

Extras din proiect Cum descarc?

POLITICA ECONOMICA SI OBIECTIVE GENERALE
1.Conceptul de politica economica
Politica economica reprezinta un aspect particular al politicii globale.Ea se bazeaza pe teoriile economice si reprezinta in ultima instanta , arta alegerilor in campul economic. Politica economica ofera criteriile alegerii in conditiile interdependentei logicii economice cu filosofia sociala.
Asadar politica economica reprezinta ansamblul deciziilor adoptate de catre autoritatile publice, in vederea orientarii activitatii economice intr-un sens considerat rezonabil pe teritoriul national. Deci ea se concretizeaza in ansamblul masurilor luate de autoritatea publica pentru a influenta economia.
Constituind un arbitraj intre diferite tipuri de obviective si instrumente, politica economica exprima ansamblul alegerilor economice ale autoritatilor publice, similar alegerilor economice ale consumatorului, producatorului, investitorului, etc.
Intelegerea conceptului de politica economica presupune realizarea a doua delimitari definitorii.
Pe de o parte, politica economica nu se substituie deciziilor private(asa cum tinde sa faca planificarea macroeconomica) , incercand numai sa le orienteze ex-ante, oferindu-le un sistem de informare, de incitare, la limita interdictiei, astfel incat rezultatul conjugarii acestor "interventii" sa apara, ex-post, favorabil. Aceasta distinctie ar fi suficienta daca planificarea, denumita "supla" , nu ar incerca sa se substituie unei "ordonantari" a actiunilor la nivel macroeconomic, oferindu-le acestora un "cadru" pe termen mediu. Se impune, ca urmare, o reconsiderare a politicii economice, redefinind-o in jurul "nucleului" tare al deciziilor sale-satbilizarea conjucturala.
Politica economica nu trebuie confundata nici cu economia publica, aceasta din urma abordand activitatile economice pe care ststul le intreprinde in calitate de agent economic. In acest sens deciziile adoptate de catre stat in sectorul public pot fi considerate si ca instrumuente de politica economica.
Aceste doua delimitari sugereaza nevoia de a se depasi stadiul unei simple descriptii in definirea obiectului politicii economice, implicand aboradarea a cel putin trei aspecte interdependente:
-semnificatia conceptului de politica economica 
-"natura" statului in realizarea politicii economice
-gradul de neutralitate a deciziilor statului
Referitor la conceptual de politica economica, acesta se defineste prin raportare la obiectul actiunii de politica economica: se constituie ca politica economica deciziile(de interventie sau de neinterventie) adoptate de catre stst (autoritatile publice), avand ca obiect principal reglarea conditiilor productiei, repartitiei si alocarii resurselor.
Teoria politicii economice capata semnificatii numai in raport cu o anumita conceptie care se circumscrie regulii conform careia este imposibil de a deduce prescriptii( norme de actiune ) pornind de la simple judecati sau propozitii positive. In acest sens, analiza economica serveste politicii economice numai in masura in care comporta, sub o forma mai mult sau mai putin mascata, judecati cu o valoare astfel incat orice model de politica economica justificand anumite comportamente ale decidentului public "amesteca" inevitabil judecati de existenta( positive ) si judecati de valoare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica Economica si Obiective Generale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!