Politica fiscală în Uniunea Europeană - prezent și perspective

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Notiuni introductive
1.1.Conceptul de fiscalitate
1.2.Politica fiscala
1.2.1.Definirea conceptului de politica fiscala
1.2.2. Clasificare politicii fiscala
2. Politica fiscala europeana 
2.1. Politica fiscala in Uniunea Europeana
2.2.Institutiile comunitare cu functii in domeniul politicii fiscale
2.3. Obiectivele politicii fiscale europene
3. Presiunea fiscala
3.1. Analiza presiunii fiscale in cadrul impozitelor indirecte 
3.2. Analiza presiunii fiscale in cadrul impozitelor directe 
4. Perspective
5. Bibliografie


Extras din proiect Cum descarc?

1. Notiuni introductive
1.1. Conceptul de fiscalitate
De-a lungul timpului termenul de fiscalitate a fost privit din mai multe perspective capatand astfel numeroase definitii de catre specialistii din domeniu.
Termenul de fiscalitate este caracterizat atat de catre crearea cat si de functionarea statului si a institutiilor acestuia si poate fi considerat ca fiind legat de evolutia societatii umane. Din punct de vedere al originii sale termenul de fiscalitate provine din cuvantul in latina fiscus care reprezenta adunarea veniturilor de la populatie pentru a forma camara principelui si aveau drept scop principal plata cheltuielilor acestuia.
Ulterior fiscalitatea a semnificat un fenomen obligatoriu prin care se alocau disponibilitati banesti le dispozitia statului pentru a se utiliza in realizarea nevoilor cu caracter public, realizandu-se astfel relatii economice intre stat si cetateni.
Potrivit unui dictionar de relatii economice fiscalitatea este privita ca "un sistem de constituire a veniturilor statului prin redistribuirea venitului national cu ajutorul impozitelor si taxelor, reglementat prin norme juridice." Privit juridic termenul de fiscalitate este totalitatea normelor cu privire la impozite si rolului acestora in cadrul statului.
In momentul actual fiscalitatea este unul dintre elementele esentiale pentru dezvoltarea cat mai durabila a economiei. Astfel aceasta pune accent nu numai pe rolul impozitelor dar si pe regulile si mecanismele de realizare a veniturilor, analizandu-se astfel domeniul monetar, bugetul statului precum si diferite institutii care au la baza colectarea si distribuirea de disponibilitati banesti. 
Prin urmare putem mentiona ca fiscalitatea reprezinta "ansamblul impozitelor, taxelor, contributiilor sociale si accesoriilor instituite de stat, datorate de contribuabili bugetului consolidat, precum si metodele, tehnicile si procedeele ce alcatuiesc mecanismul fiscal destinat stabilirii, urmaririi si incasarii acestora." 
1.2. Politica fiscala
1.2.1. Definirea conceptului de politica fiscala
Politica fiscala are la baza rezultatul puterii statale, adica a politicii fiscale nationale, sau a puterii suprastatale, respectiv a politicii fiscale regionale. Politica fiscala reprezinta totalitatea reglementarilor si ideilor ce tin de stabilirea si interpretarea taxelor si impozitelor dar si de scopul formarii bugetului de stat. Altfel spus politica fiscala inglobeaza ansamblul de norme ce au drept scop principal asigurarea intr-un mod cat mai eficient a resurselor care formeaza veniturile bugetare.
Politica fiscala controleaza veniturile si cheltuielile publice avand un impact asupra economiei unui teritoriu. Politica fiscala, este influentata la randul sau de cativa factori printre care starea economiei, veniturile populatiei, relatia dintre sectorul privat si public, etc.
Prin urmare putem deduce ca politica fiscala cuprinde totalitatea deciziilor care au drept obiectiv asigurarea de resurse financiare necesare nevoilor publice dar si pentru realizarea proiectelor economic -  sociale.
1.2.2. Clasificarea politicii fiscale 
Politica fiscala este clasificata din mai multe puncte de vedere. Astfel dupa criteriul temporal, politica fiscala poate fi pe termen scurt, mediu sau lung. Politicile fiscale pe termen scurt si mediu (fiind cunoscute si sub denumirea de politici fiscale conjuncturale) au ca obiectiv asigurarea unui echilibru economic intervenind pe piata atunci cand este cazul pentru a restabili diferenta dintre cerere si oferta. La randul sau politica fiscala conjuncturala poate fi ciclica, compensatorie si stabilizatoare. Politica fiscala pe termen lung este considerata politica corectoare asupra evolutiei economico-sociale indreptand astfel nedreptatea si ilegalitatea economica.
Dupa criteriul spatial, politica fiscala este impartita in politica fiscala sectoriala (are loc influenta ,,prin politica de impunere si politica cheltuielilor publice" numai in unele sectoare), regionala (are drept scop imbunatatire economiei pe teritorile aflate in declin pin cresterea cheltuielilor) si globala (se are in vedere intreaga suprafata a unui stat).
Din punct de vedere al scopului urmarit politica fiscala este de doua feluri si anume de expansiune (are loc scaderea fiscalitatii si crestere cheltuielilor din domeniul public) si de contractie (creste fiscalitatea si se reduc cheltuielile).
Un ultim criteriu este cel politico- temporal care imparte politica fiscala in preelectorala si postelectorala.


Fisiere în arhivă (1):

  • Politica fiscala in Uniunea Europeana - prezent si perspective.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Nicoleta Mihaela Dracea, Politica si armonizare fiscala in Uniunea Europeana
Petre Brezeanu, Fiscalitate concepte, teorii, politici si abordari practice
www.europa.eu
www.opiniibnr.ro
www.ceccarbusinessmagazine.ro


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!