Politica Monetara

Extras din proiect Cum descarc?

Politica monetara consta in actiunea globala, exercitata prin manevrarea variabilelor monetare, asupra principalelor variabile economice: nivelul preturilor, produsul intern brut, gradul de ocupare a mainii de lucru (rata somajului), soldul balantei de plati externe etc. Aceasta actiune se realizeaza, asadar, prin intermediul variabilelor monetare, care sunt greu de controlat, dar pe care banca centrala isi propune totusi sa le influenteze. Tinta politicii monetare este constituita din asa-zisele "obiective intermediare": rata dobanzii, agregatele monetare, volumul creditului bancar si nivelul cursului valutar.
Din diversitatea "obiectivelor intermediare", este necesara alegerea unor "obiective operationale", adica a unor variabile monetare pe care banca centrala le poate influenta intr-o maniera eficace cu ajutorul instrumentelor de care dispune.
Autoritatile monetare dispun de anumite ,,instrumente", adica de procedee care le permit sa actioneze asupra variabilelor monetare. Unele dintre aceste instrumente sunt directe, insa, in general, se considera ca ele trebuie sa se bazeze pe mecanisme indirecte, care prezerva actiunea legilor pietei si lasa sa subziste o anumita capacitate de adaptare a sistemului financiar-bancar in ansamblul sau.
Astfel, putem spune ca politica monetara actioneaza cu ajutorul instrumentelor, asupra obiectivelor operationale, care, la randul lor, exercita anumite efecte asupra obiectivelor intermediare, ceea ce permite atingerea unor obiective finale.
1. STRATEGII DE POLITICA MONETARA
Strategia de politica monetara poate fi definita ca fiind ,,ansamblul de operatiuni si manevre, realizate de banca centrala, in vederea obtinerii victoriei in lupta impotriva inflatiei".
In politica monetara dusa de bancile centrale moderne, se intalnesc urmatoarele tipuri de strategii:
1) Strategii indirecte:
- strategia bazata pe tintirea cursului valutar;
- strategia bazata pe tintirea agregatelor monetare;
- strategia bazata pe tintirea ratei dobanzii;
- strategii bazate pe o ancora nominala implicita;
2) Strategii directe:
- tintirea directa a inflatiei;
1.1 Strategii indirecte de politica monetara
1.1.1 Strategia bazata pe tintirea cursului valutar
Economia de piata presupune practicarea unui curs valutar flotant ce presupune stabilirea lui pe baza raportului cerere-oferta, fie ca este vorba de regimul de curs independent (caz in care mecanismele pietei sunt cele care sunt singurele care influenteaza cursul de schimb), fie ca este vorba de regimul de curs administrat (caz in care banca centrala intervine pe piata in scopul influentarii cererii si a ofertei de valuta). 
In conditiile in care se merge pe adoptarea regimului bazat pe tintirea cursului valutar, banca centrala incearca sa asigure stabilitatea cursului valutar nominal, prin intermediul utilizarii instrumentelor proprii ce vizeaza pe de o parte modificari la nivelul ratelor dobanzii practicate, iar pe de alta parte pe baza interventiilor directe pe piata valutara, interventii menite sa sustina cursul valutar. 
Adoptarea unui astfel de regim impune mai multe conditii:
- adoptarea unui mix de politici macroeconomice care sa conduca la asigurarea unui nivel scazut al ratei inflatiei comparativ cu cea aferenta monedelor sau monedei de care este "ancorat" cursul valutar al propriei monede;
- existenta unui nivel suficient al rezervelor internationale care sa permita interventii prompte pe piata valutara;
- mentinerea credibilitatii externe a tarii, inclusiv a stabilitatii politice si a cadrului institutional si legislativ care le influenteaza puternic pe primele. 
Forma cea mai simpla a acestei strategii presupune "ancorarea" cursului valutar al monedei nationale de una sau mai multe monede apartinand tarilor ce prezinta un nivel redus al ratei inflatiei care sa contribuie, in acest sens, la diminuarea inflatiei si in tara ancorata. Acest lucru se realizeaza, in fapt, prin "importarea" inflatiei din tara sau tarile cu care se face compararea. Principiul de functionare al acestui regim se bazeaza pe determinarea unui curs valutar fix, pe baza raportarii la valuta de ancorare (sau cosul de valute).
Argumentele favorabile adoptarii unei astfel de strategii constau in:
- accelerarea fluxurilor comerciale internationale si investitionale, prin gradul mare de stabilitate si atractivitate a monedei nationale;
- disciplinarea politicilor macroeconomice pentru mentinerea si respectarea aranjamentului ales (ca parte integranta a programelor de macrostabilizare);
- promovarea cooperarii si coordonarii internationale in cazul aparitiei unor socuri externe majore. 
Exista si argumente impotriva acestei strategii, vizand:
- necesitatea mentinerii unei rate lunare a inflatiei mici, care sa nu deterioreze nici nivelul cursului valutar si nici competitivitatea externa;
- costul mare, reprezentat de nivelul rezervelor valutare, daca in momentul de stabilire al cursului valutar nu s-a avut in vedere nivelul de echilibru;ceau
- imposibilitatea ajustarii frecvente a cursului valutar deoarece ar conduce la deteriorarea increderii in aceasta strategie si in banca centrala;
- inrautatirea finatarii balantei de plati in conditile in care nu exista alte surse decat cele generate de rezervele valutare.
Fata de acest curs se pot stabili si marje de fluctuatie ale cursului valutar de piata, vorbind despre asa numitul regim "exchenge rate band"(sau crawling band). Banda de fluctuatie se determina doar pentru cursul valutar oficial, cursul valutar de piata flotand liber, interventiile bancii centrale manifestandu-se doar in conditiile in care evolutiile pietei conduc la o depasire a acestor limite. In cazul bandei de fluctuatie, spre deosebire de exemplul clasic, se realizeaza o reducere a fluxurilor speculative de capital, deoarece, prin acordarea unui anumit grad de flotare libera a cursului valutar incertitudinea privind evolutia viitoare a cursului valutar de piata creste ceea ce asigura bancii centrale un grad mai ridicat de autonomie in ceea ce priveste elaborarea si aplicarea politicii monetare.
1.1.2 Strategia bazata pe tintirea agregatelor monetare
Intru-cat banca centrala nu poate actiona in mod direct asupra nivelului ratei inflatiei, dupa cum nici asupra nivelului activitatii economiei reale, prin aceste tinte intermediare se incearca sa se faca legatura, in definitiv, intre actiunea exercitata prin intermediul instrumentelor de politica monetara in ceea ce priveste atingerea obiectivelor pe termen scurt ale politicii monetare - adica obiectivele operationale, obiective ce pot fi atinse in mod direct de autoritatea monetara -si nivelul activitatii economiei reale si inflatiei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica Monetara.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!