Politica Ocuparii

Cuprins proiect Cum descarc?

CUPRINS
Capitolul 1 Politicile si ocuparea fortei de munca pag 3
1.1. Concepte teoretice privind piata muncii si politicile de ocupare pag 3
1.1.1. Forta de munca pag 3
1.1.2. Ocuparea pag 3
1.1.3. Politicile economice pag 3
1.2. Aspecte specifice ale politicii ocuparii pag 4
1.2.1. Actiuni directe (active) si indirecte (pasive) privind politica de ocupare pag 5
1.3 Analiza situatiei de pe piata fortei de munca din Romania pag 6 
1.3.1. Ocuparea in Romania pag 6
Capitolul 2 Flexibilitatea si flexisecuritatea pe piata muncii pag 9
2.1. Modalitatile de realizare a flexisecuritatii pag 9
2.2 Indepartarea barierelor de intrare de pe piata muncii pag 10
2.3. Modele specifice de politica de ocupare pag 10
2.3.1 Modelul liberal anglo-saxon pag 11
2.3.2. Modelul continental pag 11
2.3.3 Modelul mediteranean pag 11
2.3.4 Modelul Nordic pag 12
2.4 Masuri care vizeaza flexibilizarea pietei muncii pag 13
Capitolul 3 Problema somajului pag 14
3.1. Somajul de lunga durata - accentuat de criza pag 15
3.1.1 Evolutia somajului in Romania in contextul crizei economice pag16 
3.1.2 Solutii pentru depasirea crizei si revenirea sustenabila la nivel national - Romania pag 18
3.2. Reglementarile Codului Muncii in Romania pag 19
Capitolul 4 Modalitati de stimulare a ocuparii pag 20
4.1. Crearea de noi locuri de munca pag 21
4.2. Egalitatea de sanse intre femei si barbati pag 21
4.3. Ce putem spera de la aceasta politica? pag 24
Bibliografie


Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul 1
Politicile si ocuparea fortei de munca
1.1 Concepte teoretice privind piata muncii si politicile de ocupare
1.1.1 Forta de munca dintotdeauna a constituit cel mai important obiectiv al politicilor economice si sociale, atent controlata si supravegheata in toate tarile, nu numai in perioadele de criza dar si in cele de reforma sau expansiune. Pe de o parte aceasta colecteza semnalele de pe piata bunurilor si serviciilor ori din cadrul pietei de capital dar este la randul ei influentata de miscarea lor si modul de functionare. Pe de alta parte piata fortei de munca transmite propriile semnale si exigente catre celelate piete fiind in stransa dependenta cu fluxurile acestora (piata bunurilor si serviciilor, piata valutara, piata capitalului, piata monetara).
1.1.2 Ocuparea este un concept care prin definitie reda munca depusa de indivizi, astfel privind din acest punct de vedere, este absolut necesar ca de-a lungul timpului sa aiba un rol primordial in dezvoltarea societatii umane. De exemplu, pentru G. Friedman munca constituie: "totalitatea actiunilor pe care omul, cu ajutorul creierului sau, al mainilor sale, al uneltelor sau masinilor, le exercita asupra materiei, actiuni care la randul lor, reactioneaza asupra omului modificandu-l".
Obiectivul oricarei strategii de ocupare a factorului munca il reprezinta crearea conditiilor pentru exercitarea unui drept fundamental si, totodata, constitutional al omului, dreptul la munca si la alegerea libera a profesiei (asigurarea locurilor de munca structural, cantitativ si calitativ; flexibilitatea pietei muncii).
1.1.3 Politicile economice reprezinta metodele prin care statul intervine in sectoarele economiei (fiscal, monetar, industrial, agricol, social) printr-un ansamblu de instrumente, obiective si mecanisme de transmisie. 
Politicile de ocupare reprezinta acele masuri specifice elaborate de catre stat in vederea interventiei pe piata muncii, avand ca scop principal stimularea crearii de noi locuri de munca, in scopul ameliorarii adaptarii resurselor de munca la nevoile economiei precum si asigurarii unei flexibilitati eficiente pe piata muncii, astfel diminuandu-se dezechilibrele si dereglarile.
1.2. Aspecte specifice ale politicii ocuparii
Romania functioneaza si recunoaste ca si document-cadru pentru politica sa nationala Strategia Europeana de Ocupare a fortei de munca. Conform acestei strategii, Romania actioneaza pentru indeplinirea a trei obiective cheie interdependente precum: ocuparea deplina, cresterea calitatii si productivitatii muncii si intarirea coeziunii si incluziunii sociale.
Deasemenea, pentru realizarea obiectivelor strategiilor de ocupare se au in vedere o serie de masuri care pot fi:
a) La nivel macroeconomic 
- stoparea declinului economic si realizarea unei cresteri economice sanatoase, neinflationiste, a unei structuri optime, capabila sa puna in valoare potentialul real si viabil de care dispune economia; acest obiectiv este mai necesar ca oricand daca avem in vedere actualul stadiu al dezvoltarii economiei romanesti;
- un buget rational, respectiv mentinerea deficitului bugetar in limite rezonabile, fara a afecta dezvoltarea unor sectoare cheie ale economiei (invatamant, sanatate, aparare etc.), care imprima durabilitate si eficienta cresterii economice;
- o politica valutara bazata, in principal, pe restabilirea si mentinerea increderii in moneda nationala;
- perfectionarea cadrului institutional - legislativ al functionarii pietei muncii;
- dezvoltarea unui sistem informational al pietei muncii, capabil sa ofere cu promptitudine informatiile necesare elaborarii unor politici active si de protectie sociala a celor fara loc de munca.
b) La nivel regional (local) - din perspectiva functionarii pietei muncii, aceasta reprezinta segmentul de baza, locul de intalnire, de ajustare a cererii si ofertei de munca. La acest nivel exista posibilitatea de actiune prin:
- descentralizarea, in continuare, in ritm mai alert, a atributiilor in domeniul gestionarii resurselor umane;
- parteneriat - multiparteneriat si cofinantare, mergand pana la crearea, la nivelul localitatilor, a unui fond special de mentinere a ocuparii; promovarea unor forme locale de ocupare necesare comunitatilor locale;
- prioritati pentru zonele defavorizate sub aspectul dezvoltarii si ocuparii factorului munca.
c) La nivel de firma - trebuie actionat in cel putin doua directii fundamentale:
- gestionarea si managementul resurselor umane ale firmelor;
- realizarea unor obiective imediate si urmarirea realizarii unor obiective permanente precum: competitivitate - performanta - productivitate; formare profesionala - reconversie; mobilitatea interna a factorului munca; parteneriat local pentru sustinerea flexibilitatii externe; promovarea, in functie de situatia economica a firmei si de perspectivele dezvoltarii sale, a unor politici salariale flexibile, a unor forme participative de venituri negociate etc.
In concluzie, o strategie a ocuparii si folosirii factorului munca ce fixeaza obiective clare, realizabile prin intermediul unei politici a ocuparii, ramane o problema deschisa, cu atat mai mult cu cat resursele umane si buna lor gestionare s-au dovedit a fi cea mai valoroasa sursa a progresului. Dimensionarea ei economica si cea social-umana nu trebuie sa intre in conflict; dimpotriva, este necesar sa se sustina si stimuleze reciproc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica Ocuparii.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!