Politici antiinflaționiste și politici antisomaj

Cuprins proiect Cum descarc?

INTRODUCERE 2
Capitolul 1. INFLATIA 4
1.1 Definitia inflatiei 4
1.2 Forme ale inflatiei 5
1.3 Masurarea inflatiei 6
1.4 Consecintele inflatiei 8
1.5 Politici antiinflationiste 8
Capitolul 2. SOMAJUL 11
2.1 Definitia somajului 11
2.2 Tipuri de somaj 12
2.3 Masurarea somajului si consecintele acestuia 13
2.4 Politici antisomaj 14
Capitolul 3. INFLATIA SI SOMAJUL IN ROMANIA 15
3.1 Inflatia in Romania 15
3.2Somajul in Romania 17
Capitolul 4 .STUDIU DE CAZ 20
4.1 Summary 21
4.2 Media si abaterea standard a variabilelor analizate 21
4.3 Coeficientul de variatie 21
4.4 Histograme si densitati 22
4.5 Coeficientul de corelatie si graficul asociat 23
4.6 Box-plot si identificarea outlierilor si a anilor corespunzatori acestora 23
4.7 Grafice ale evolutiilor seriilor de date 24
4.8 Regresie 25
CONCLUZII 26
BIBLIOGRAFIE 27
ANEXE 28
Anexa 1 - obtinerea rezultatelor din R 28
Anexa 2 - script R Studio 29
Anexa 3 - seria de date analizata 30


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
In general, inflatia este definita ca o crestere dezordonata a nivelului general al preturilor, cu precizari suplimentare privind o anumita perioada de timp (Burda, 1997, Blanchard, 2000), respectiv ca o erodare a puterii de cumparare a banilor (Walgenbach, 1973). 
In general conceptualizarea inflatiei face apel la patru mari izvoare teoretice: 
- Teoria clasica, reprezentata de David Hume (1751), explica inflatia prin cresterea preturilor cauzata de cresterea ofertei de bani. 
- Teoria keynesiana sustine, prin insasi fondatorul ei John Maynard Keynes (1936), ca inflatia apare atunci cand cererea pentru bunuri si servicii este mai mare decat oferta (teza reluata printre altii si de Richard Lipsey (1995), care arata ca inflatia are si cauze extramonetare). 
- Abordarea monetarista reia teza lui David Hume sustinind ca inflatia este mereu si pretudindeni un fenomen monetar chiar daca realizeaza nuantari valoroase intre dimensiunile temporale ale procesului: termen scurt versus termen lung (Friedman, 1963).
Chiar si in sinteza definitiilor inflatiei pe care o propune Frisch (1983), elementele caracteristice se inscriu in aceeasi arie conceptuala descrisa anterior: 
- Inflatia este starea generalizata de exces de cerere unde ,,prea multi bani urmaresc prea putine bunuri";
- Inflatia - o crestere a rezervei de bani sau a veniturilor, pe total sau per capita; 
- Inflatia - o crestere a nivelului preturilor caracterizata prin urmatoarele elemente: prognozata cu un anumit grad de eroare conduce (prin intermediul costurilor) la noi cresteri de preturi, este masurata prin preturi nete (din care au fost deduse taxele) si este ireversibila. 
- Inflatia - o depreciere a valorii banilor in relatie cu alte monede, masurata prin cursul de schimb, sau prin pretul aurului, sau indicata printr-un exces de cerere de aur sau de alte monede.
Somajul este unul din fenomenele negative care se manifesta cu mare intensitate in perioada de tranzitie. Este un fenomen inerent intalnit in orice economie in tara noastra in contextul transformarilor pe care le-a implicat reforma, proportiile somajului au atins cote ridicate. In ultimii ani evolutiile inregistrate pe piata muncii au atins parametrii de normalitate ceea ce ne indreptateste sa credem ca somajul a fost gestionat eficient in conditiile evolutiei socio-economice din Romania si devine un fenomen tinut sub control.
Prezenta lucrare "Politici antiinflationiste si politici antisomaj" trateaza problematica somajului si cea a inflatiei, atat consecintele somajului cat si cele ale inflatiei, dar si modul cum acestea pot fi tratate. 
Lucrarea este structurata in 4 capitole, dintre care 3 capitole teoretice si un capitol care studiaza problematica somajului si a inflatiei pentru economia Romaniei pentru o perioada de timp.
In prima parte a lucrarii se prezinta conceptul de inflatie, forme ale acesteia, aspecte caracteristice ale inflatiei, cauze si forme de manifestare, efectele inflatiei precum si metode de combatere ale acesteia.
In al doilea capitol se prezinta conceptul de somaj, definitii si forme ale acestuia, cauzele si consecintele somajului, politici antisomaj.
Al treilea capitol abordeaza fenomenul de inflatie si somaj pe teritoriul Romaniei.
Capitolul 1. INFLATIA
1.1 Definitia inflatiei
Fenomenul denumit inflatie constituie o problema complexa de analiza macroeconomica si una dintre cele mai importante forme ale dezechilibrului economico-social. Termenul de inflatie a inceput sa fie frecvent utilizat in randul oamenilor de stiinta si al oamenilor de afaceri (bancheri), abia pe la sfarsitul secolului al XIX-lea, desi fenomenul inflationist exista cu mult inainte de aceasta perioada. Acest fenomen a aparut cu mult inainte ca stiinta economica sa se fi constituit, iar teoria inflatiei s-a conturat mult mai tarziu decat stiinta economica, astfel ca inflatia ramane cea mai de temuta si controversata forma a dezechilibrului macroeconomic, din punct de vedere al analizei naturii sale si a cauzelor si mecanismelor declansatoare.
Inflatia este un dezechilibru major prezent in economia oricarei tari, reprezentat de o crestere generalizata a preturilor si de scaderea simultana a puterii de cumparare a monedei nationale.
Inflatia este un indicator final, care arata la sfarsit de an fiscal daca politicile guvernamentale monetare, fiscale, legislative, etc., alaturi de politicile Bancii Centrale, se coordoneaza si conduc la o stabilitate a preturilor de consum.
Principalele cauze ale inflatiei sunt:
- inflatie prin moneda - emisiunea excesiva de moneda peste oferta reala de bunuri si servicii;
- inflatie prin cerere - excedentul de cerere agregata peste oferta agregata;
- inflatie prin costuri - cresterea costurilor de productie, independent de cererea agregata;
- inflatia importata;
- inflatia prin structuri.
Pornind de la premisa ca inflatia este in primul rand un fenomen monetar (inflatia exista doar in prezenta banilor), explicarea genezei si naturii acesteia trebuie sa inceapa de la formele istorice pe care le-au imbracat banii de-a lungul secolelor. In acest context, se pot sintetiza trei forme istorice ale fenomenului inflationist.


Fisiere în arhivă (1):

 • Politici antiinflationiste si politici antisomaj.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

https://ro.wikipedia.org/wiki/Infla%C8%9Bie
https://www.creeaza.com/afaceri/economie/Politici-antiinflationiste518.php
https://ro.wikipedia.org/wiki/%C8%98omaj
http://invatamaiusoreconomie.blogspot.com/2012/01/somajul.html
http://www.cide.ro/IEN%20-%20CERES%20-%20Inflatia%202004.pdf


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!