Politici Monetare in Economii Deschise

Extras din proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I
CARACTERISTICI ALE ECONOMIEI DESCHISE
1.1. Exporturi, importuri, balantha de plathi externe
Teoria comerthului liberal susthine ca in absentha restricthiilor artificiale, nathiunile exporta bunurile pentru care au un avantaj comparativ oi importa bunurile pentru care au un dezavantaj comparativ.
Daca nathiunile sunt grupate in trei clase - unele cu abundentha de capital (1), altele cu abundentha de mana de lucru necalificata (2) oi altele cu mana de lucru calificata - modelele comerciale care se elaboreaza sunt consistente cu teoria avantajului comparativ.
THarile mai puthin dezvoltate, cu dotare tehnica redusa oi cu multa mana de lucru necalificata tind sa exporte materii prime oi produse agricole oi sa importe produse cu un inalt grad de prelucrare. THarile dezvoltate, care au multhi muncitori necalificathi, dar oi o abundentha de capital, tind sa exporte bunuri manufacturate cum ar fi textilele, incalthamintea oi sa importe produse electronice. THarile dezvoltate care au multa mana de lucru calificata, tind sa exporte produse mai sofisticate cum ar fi: bunuri de capital, computere, servicii de inalta tehnologie.
Balantha comerciala a unei thari este diferentha dintre exporturile oi importurile ei. 
Un surplus comercial (exporturile depaoesc importurile) implica o balantha comerciala pozitiva. Un deficit comercial (importurile depaoesc exporturile) implica o balanthaa comerciala negativa. Nu este necesar ca balantha comerciala a unei thari sa fie echilibrata in fiecare an. Cand balantha comerciala nu este echilibrata, trebuie finanthata diferentha prin cumpararea sau vanzarea de creanthe financiare.
O thara care inregistreaza un surplus comercial produce mai mult decat consuma oi obthine creanthe financiare asupra altei thari (care au datorii financiare catre thari straine). 
O thara care-oi desfaooara activitatea cu un deficit comercial, consuma oi investeote mai mult decat produce oi-oi cheltuieote singura creanthele (este un imprumut de la straini pentru a-oi finantha cheltuielile).
1.1.1. Balantha de plathi externe
Orice entitate economica se confrunta cu constrangeri bugetare. Ideea de baza din spatele restricthiei bugetare este ca un individ, o gospodarie, o firma sau un guvern nu pot sa cheltuiasca nici o unitate monetara fara a o finantha intr-un fel. Fondurile utilizate trebuie sa fie egale cu sursele de astfel de fonduri. Acest principiu se aplica tuturor entitathilor economice, deci oi statelor. O nathiune nu poate cumpara bunuri oi servicii de la alta nathiune fara a da ceva in schimb, in afara de cazul cand este vorba de transferuri.
Ecuathia de mai jos sintetizeaza restricthia bugetara internathionala a unei economii:
Partea stanga a ecuathiei arata modul in care o economie poate obthine fondurile necesare pentru a cumpara bunuri oi a face investithia in strainatate. Cetathenii rezidenthi obthin fonduri vanzand bunurile oi serviciile (exporturi) oi din beneficiile plasamentelor facute in afara, precum oi de pe urma unor activitathi prestate (munca) in exterior. De asemenea, ei pot primi cu titlu gratuit anumite bunuri de la straini, numite transferuri unilaterale intrucat nu dau nimic in schimbul lor.
Cetathenii rezidenthi pot utiliza fondurile lor pentru a cumpara bunuri oi servicii (importuri), pentru a face investithii sau sa acorde transferuri strainilor. De obicei sursele sunt egale cu utilizarile lor.
Restricthia bugetara internathionala are in spatele sau contabilitatea standard, 
rezumand tranzacthiile intermediare ale statului, care duc la obthinerea balanthei de plathi. 
Se poate ajunge de la restricthia bugetara la balantha de plathi externe in felul urmator: scazand din partea stanga (sursele), partea dreapta (utilizarile).


Fisiere in arhiva (1):

  • Politici Monetare in Economii Deschise.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!