Preluarea Connex de catre Vodafone

Extras din proiect Cum descarc?

Romania ocupa in 2005 cea de-a patra pozitie pe piata central si est-europeana din perspectiva fuziunilor, in principal datorita tranzactiei de 2,5 miliarde de dolari dintre Connex si Vodafone. 
Numarul tranzactiilor aproape s-a triplat in Romania in comparatie cu 2004, iar valoarea totala estimata a pietei a atins suma totala de 5,8 miliarde dolari. In particular, sectorul telecomunicatiilor s-a dovedit a fi cel mai dinamic, detinand 62% din valoarea totala a pietei romanesti de fuziuni si achizitii. Cea mai importanta tranzactie din ultimul an a fost initiata de operatorul britanic Vodafone, care a cumparat Connex, in iunie 2005, pentru 2,5 miliarde de dolari, a doua cea mai importanta achizitie din regiune.
Astfel, Romania si-a imbunatatit pozitia intre cele zece tari, ajungand sa se situeze pe locul patru, in urma Rusiei, Cehiei si Poloniei dupa ce, timp de doi ani, a detinut locul sase. Aceasta evolutie nu numai ca reprezinta o crestere de 313% fata de 2004, dar si plaseaza Romania intre primele trei tari ale regiunii din punct de vedere al ratei de crestere.
Vodafone, cea mai mare companie de telefonie mobila din lume, a cumparat operatorul de telefonie mobila MobiFon-Connex, in cea mai mare tranzactie din Romania din ultimii 15 ani.
Tranzactia totala, in valoare de 3,5 miliarde de dolari (2,6 mld. euro), include si preluarea de catre Vodafone a operatorului ceh Oskar Mobil de la grupul canadian Telesystem International Wireless, actionarul majoritar al celor doi operatori. De asemenea, operatorul britanic va prelua si datorii TIW de 950 de milioane de dolari (730 mil. euro). Partea Connex in acest volum al datoriilor este de sub 300 mil. $.
Achizitie de 2,5 miliarde de euro Grupul Vodafone a preluat de la Connex cei 6,1 milioane de clienti si afaceri care se ridica, conform datelor companiei, la 1% din PIB-ul Romaniei. In 15 aprilie 1997, aparea pe piata Connex, al doilea operator de telefonie mobila dupa Telefonica, si primul operator GSM. In urmatorii opt ani, Connex a avut cateva schimbari de imagine a logoului. Numele a ramas insa acelasi, precum si culoarea verde. Pe de alta parte, Vodafone a venit atat cu o schimbare de culoare, cat si experienta solida pe piata telecomunicatiilor, intrucat avea divizii in 27 de tari si retele partenere in alte 14, oferind servicii catre mai mult de 154,8 milioane de clienti din intreaga lume. In urma tranzactiei, Vodafone detinea 100% din operatorul ceh Oskar Mobile si 99,1% din societatea Mobifon SA, detinatoarea marcii Connex. In 2005, jumatate din valoarea tranzactiilor din top zece a fost mai mare decat cea de-a doua mare tranzactie a anului 2004. „Mega"- tranzactiile continuau sa fie un factor semnificativ, 15% din achizitii depasind 100 milioane dolari, in crestere fata de 2004 cand au reprezentat 11%.
Britanicii, primii la investitii in topul valoric al investitiilor, Marea Britanie detinea primul loc cu investitii totalizand 2,5 milioane de dolari, principalul jucator fiind Vodafone International Holdings. Franta se afla pe locul doi, cu 625 milioane dolari, cel mai semnificativ investitor fiind France Telecom, cu un total de 523 milioane dolari investiti in Romania. Statele Unite detin pozitia a treia, cu 457,8 milioane dolari, Liberty Global investind 407 milioane dolari. Tranzactiile initiate de investitorii straini au dominat piata romaneasca reprezentand 72% din totalul fuziunilor si achizitiilor in 2005. In schimb, activitatea investitorilor locali in afara granitelor nu a fost semnificativa. Incepand cu 1997, PwC a analizat anual tendintele si aspectele-cheie care au influentat activitatea de fuziuni si achizitii din Europa Centrala si de Est. In 2005, 1.848 de tranzactii private din cele zece tari central si est-europene au fost incluse in analiza. 2005 a fost anul in care Ucraina a participat pentru prima data la acest studiu, alaturandu-se celorlalte noua, Bulgaria, Croatia, Polonia, Republica Ceha, Romania, Rusia, Slovacia, Slovenia si Ungaria. 
Cum au intrat Orange si Cosmote in Romania ? Al doilea operator GSM a aparut in iunie 1997, la cateva luni distanta de pionierul Connex, sub numele de Dialog. In aprilie 2002, concernul franco-britanic Orange a cumparat operatorul de telefonie mobila. Ulterior, FranceTelecom a cumparat un pachet de 23% din Orange Romania, platind 523 de milioane de dolari. Grecii de la Cosmote, divizia de telefonie mobila a OTE, au preluat, in iunie 2005, 70% din actiunile Cosmorom, contra sumei de 120 de milioane de euro. A urmat o campanie de rebranding si schimbarea numelui din Cosmorom in Cosmote. 
Achizitie de 2,5 miliarde de euro
Grupul Vodafone a preluat de la Connex cei 6,1 milioane de clienti si afaceri care se ridica, conform datelor companiei, la 1% din PIB-ul Romaniei. In 15 aprilie 1997, aparea pe piata Connex, al doilea operator de telefonie mobila dupa Telefonica, si primul operator GSM. In urmatorii opt ani, Connex a avut cateva schimbari de imagine a logoului. Numele a ramas insa acelasi, precum si culoarea verde. Pe de alta parte, Vodafone vine atat cu o schimbare de culoare, cat si experienta solida pe piata telecomunicatiilor, intrucat are divizii in 27 de tari si retele partenere in alte 14, oferind servicii catre mai mult de 154,8 milioane de clienti din intreaga lume. In urma tranzactiei, Vodafone detine 100% din operatorul ceh Oskar Mobile si 99,1% din societatea Mobifon SA, detinatoarea marcii Connex.


Fisiere în arhivă (1):

  • Preluarea Connex de catre Vodafone.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!