Privire de Ansamblu Asupra Economiei Franceze

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere .pag. 3
Capitolul 1 – Sistemul economic al Franţei.pag. 5
1.2 Ramuri economice.pag. 7
1.2.1 Agricultură şi industria alimentară.pag. 7 
1.2.2 Energia.pag .8
1.2.3 Industria.pag. 9
1.2.4 Comerţul.pag 10 
1.2.5 Serviciile.pag .11
1.2.6. Turismul şi trasportul.pag.12
Capitolul II- Sistemul educaţional şi de sănătate.pag.14
Educaţia.pag.14
Sistemul de sănătate.pag.20
Capitolul IV Efectele Crizei financiare asupra economiei franceze .pag.23
Concluzii.pag.27
Bibliografie .pag.28


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere:
Atunci când ne raportăm la modelul economic francez, inevitabil ne vine în minte proiectul post-belic rezultat din voluntarismul şi intelectualismul generalului Charles de Gaulle, care a permis fenomenul de prosperitate şi optimism numit “les trentes glorieuses”. Raportându-ne la modelul economic, trebuie să mai menţionăm faptul că Franța este una dintre țările fondatoare ale Uniunii Europene și a zonei euro. În inima unei zone dezvoltate economic, Franta a cunoscut o dezvoltare economică care a propulsat-o pe locul doi în Uniunea Europeană şi pe locul cinci la nivel mondial. Dar lucrurile au luat alt curs în ultimii ani. Criza economică şi-a pus însă amprenta asupra evoluţiei economiei franceze, ceea ce a condus la pierderea ratingului AAA la începutul acestui an precum şi la degradarea, de către principalele agenţii internaţionale de rating a principalelor bănci şi firme franceze.
În această lucrare echipa noastră va analiza situaţia economică a Franţei din ultimii ani, va urmări care sunt principalele ramuri economice şi contribuţia acestora la bunăstarea şi prosperitatea statului francez.
Capitolul întâi, începe cu o analiză generală a sistemului economic al Franţei. Economia Franţei are la baza activitatea întreprinderilor şi activitatea guvernului, precum şi măsurile luate de liderii acestuia. În continuare, dată fiind importanța structurilor economice în evoluția și dezvoltarea unei economii, este analizată situația actuală a Franţei, urmărind o serie de indicatori precum agricultura, energia, industria, serviciile, comerțul și investițiile, transporturile şi turismul. Pe baza acestei analize este evidențiat gradul de contribuție a fiecărei ramuri economice la consolidarea statutului de putere europeană şi lider mondial. 
Cel de-al doilea capitol tratează politicile statului francez în domeniul educației și sănătății, factorii cheie pentru dezvoltarea capitalului uman. Sistemul educațional francez este centralizat, organizat, și ramificat. Datorită eficienţei şi prestigiului unităţilor de învăţământ, în Franţa aleg să înveţe tot mai mulţi studenţi străini. Sistemul de sănătate este considerat a fi unul dintre cele mai bune din Europa şi asigură cetăţenilor asigurări medicale, îngrijiri de înaltă calitate iar la final, rambursarea platilor efectuate.
Având în vedere faptul că actuala criză financiară este la nivel mondial, aceasta înseamnă că, chiar și Franța, ca o națiune avansată suferă un declin economic. Acest lucru se datorează faptului că economiile țărilor din întreaga lume sunt conectate între ele. Așadar, aceste aspecte sunt dezvoltate pe larg în capitolul trei. 
Concluzia acestei lucrări este ca în deceniul trecut, Franţa, prefigura printre principalele economii la nivel mondial iar în prezent, capacitatile modeste ale economiei franceze reflecta un mediu de incertitudine şi instabilitate caracteristic anului 2013.
Capitolul 1- Sistemul economic al Frantei
Economia Franţei se concentrează în jurul celor 2,5 milioane de companii care actioneaza pe teritoriul statului francez, dar si peste granitele acestuia şi mai implica şi acţiunile guvernului în scopul asigurării unui mediu prosper din punct de vedere economic. Guvernul statului francez deţine în mare parte controlul asupra domeniilor economice care sunt considerate a fi strategice, mai ales în domeniul transporturilor, energiei, şi industriei constructoare de aparate de zbor. În momentul de fata , guvernul a luat decizia de a vinde o anumită parte din acţiunile ce le detine unor companii printre care : Telecom-ul francez, Air Frace. Se mai observa si o diminuare a controlului vis-a vis de societatile care activeaza in domenii precum: finante, energie si aparare. Franța face parte din G8 , grupul celor mai dezvoltate si industrializate tari ,iar în urmă cu 8 ani era considerată a 6-a economie la nivel mondial . In 2005 era cea de a șasea economie mondială după SUA, Japonia, Germania, China, şi Marea Britanie. 
2002 2003 2010 2011
France GNI per capita, PPP (current international $) 27,770.0 27,470.0 34,920.0 35,910.0
France Population, total (in millions) 61.8 62.2 65.1 65.4
France GDP (current US$) (in millions) 1,452,030.3 1,792,214.2 2,549,027.3 2,773,032.1
France GDP growth (annual %) 0.9 0.9 1.7 1.7
France Speranta de viata 79.3 79.3 81.4 81.7
Procentajul populației franceze care munceste este cu mult mai mic decât cel din alte țări, lucru ce a facut ca PIB-ul pe cap de locuitor sa scada, în ciuda productivității ridicate. Dintre țările membre ale Ooranizatiei Economice pentru Comert si Dezvoltare, Franța are unul dintre cele mai mici procente de personae care muncesc cu varstele cuprinse intre 17 și 65 de ani, de doar 65,6 % în 2010, față de 84% în Japonia, 77,6% înMarea Britanie, 59% în SUA și 68% în Germania . Acesti indici au generat a rata a somajului care a atins cote maxime in 2013- 10,6%.


Fisiere în arhivă (1):

  • Privire de Ansamblu Asupra Economiei Franceze.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Peicuti Cristina, Lumea in criza. Erorile sistemului, Ed. Polirom, Iasi, 2011
Soros George, Noua paradigm a pietelor financiare. Criza creditelor din 2008 si implicatiile acestora. Public Affair, New York, 2010
Ion Pohoata, Politica economica , Ed. Fundatiei Academice “Gh. Zane’’, Iasi, 2010
Pagini accesate : 
http://worldbank.org 
http://epp.eurostat.ec.europa.eu
http://www.dce.gov.ro 
http://adevarul.ro
http://www.diplomatie.gouv.fr 
http://www.ambafrance-cn.org 
http://www.principalglobal


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!