Procesul bugetar în Germania comparativ cu România

Extras din proiect Cum descarc?

Mentionez ca am ales Germania pentru acest stutiu comparativ privind politica bugetara intrucat aceasta este tara cu cea mai puternica economie din U.E. avand cel mai mare PIB. Pentru realizarea acestei teme abordez comparatia intre sistemul bugetar al Romaniei cu cel al Germaniei (tara cu cel mai consolidat buget din U.E.). 
Romania
Cat de accesibile sunt bugetele in Romania?
CADRUL LEGISLATIV PENTRU PROCESUL DE BUGETARE
Atat bugetele de stat, cat si bugetele autoritatilor publice locale trebuie sa respecte un set de principii in procesul de elaborare si de executare -  principii enuntate in legislatia in domeniu si anume in Legea responsabilitatii fiscal-bugetare nr. 69/2010, in Legea finantelor publice nr. 500/2002 si in Legea privind finantele publice locale nr. 273/2006. 
Principiul transparentei este primul principiu consacrat, Guvernul si autoritatile publice locale avand obligatia de a face publice si de a mentine in dezbatere toate informatiile necesare care permit evaluarea modului de implementare a politicilor fiscale si bugetare, a rezultatelor acestora si a starii finantelor publice centrale si locale. Nu este mentionata o perioada anume pentru mentinerea documentelor in consultare publica, astfel ca se va lua in calcul legea transparentei decizionale. Informatiile care trebuie facute publice nu sunt specificate, ceea ce lasa loc de interpretare, dar faptul ca este vorba despre informatii si nu documente permite un acces mai larg si o mai buna documentare a publicului. 
Legile finantelor publice mentioneaza ca procesul bugetar este transparent si deschis, explicand totodata ce inseamna un buget deschis si transparent. Astfel, dezbaterea publica a proiectelor de buget in etapa de elaborare, in etapa de evaluare a executiei, respectiv la aprobarea contului de executie bugetara, utilizarea mijloacelor de informare in masa asupra continutului bugetului si publicarea in Monitorul Oficial echivaleaza, din punctul de vedere al legiuitorului, cu o bugetare deschisa si participativa. 
Un principiu important de mentionat ar mai fi principiul responsabilitatii fiscale si anume obligatia de a gestiona prudent si eficient banii publici. Impozitul este definit in legea finantelor publice locale drept prelevare obligatorie fara contraprestatie imediata, ceea ce presupune ca totusi exista o contraprestatie din partea autoritatilor publice in timp si anume oferirea de servicii publice de calitate.
Pe langa obligatia de transparenta impusa de legile bugetare, mai exista o obligatie de transparenta impusa de Legea 544/2001 privind accesul la informatii de interes public. Astfel, prin articolul 5 din lege se impune publicarea surselor financiare (bugetul de stat, surse proprii, fonduri speciale sau rezerva de stat etc.), bugetul in sine de venituri si cheltuieli si bilantul contabil, activul si pasivul institutiei si anume in ce masura veniturile si cheltuielile institutiei publice se afla in echilibru. 
In legea finantelor publice locale sunt prevazute si proceduri de publicitate a bugetelor. In consecinta, bugetele locale ale comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucuresti, judetelor si al municipiului Bucuresti, bugetele institutiilor publice finantate integral sau partial din bugetele locale, bugetele institutiilor finantate integral din venituri proprii, bugetul imprumuturilor externe si interne si bugetul fondurilor externe nerambursabile sunt supuse consultarii publice inainte de adoptare, impreuna cu anexele. Comunicarile privind indicatorii executiei bugetare trebuie si ele publicate, iar bugetele aprobate si situatiile financiare asupra executiei bugetare trimestriale si anuale, inclusiv platile restante, registrul datoriei publice locale, programul de investitii publice si bugetul general consolidat al unitatii sau subdiviziunii administrativ-teritoriale vor fi publicate pe website-ul Ministerului Administratiei si Internelor. Legea continea si o obligatie pentru unitatile administrativ-teritoriale de a-si realiza pagini de internet proprii pana in 2011.


Fisiere în arhivă (1):

  • Procesul bugetar in Germania comparativ cu Romania.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!