Procesul de Integrare Politica in Europa

Extras din proiect Cum descarc?

Uniunea Europeana - scurt
Uniunea Europeana a fost creata sub forma unui parteneriat economic si politic, dupa cel de-al doilea Razboi Mondial din dorinta consolidarii relatiilor dintre tarile implicate in schimburi comerciale, devenind astfel interdependente din punct de vedere economic. A aparut, astfel, un puternic curent catre o politica internationala care sa fie capabila sa opreasca un alt razboi mondial si sa consolideze Europa din punct de vedere economic.
In prezent, UE, cuprinde 28 de state membre ce beneficiaza de un cadru insitutional unic, in care de mai bine de jumatate de secol populatia se bucura de pace, stabilitate si prosperitate.
Piata unica este principalul motor economic al UE, facilitand libera circulatie a bunurilor, serviciilor, capitalului si persoanelor. Un alt obiectiv-cheie este dezvoltarea acestei resurse majore, pentru a le permite europenilor sa se bucure din plin de avantajele sale.
Simbolurile Uniunii Europene:
Drapelul european
Cele 12 stele dispuse in cerc simbolizeaza idealurile de unitate, solidaritate si armonie intre popoarele Europei.
Imnul european
Melodia aleasa ca simbol al Uniunii este un extras din Simfonia a IX-a compusa in 1823 de Ludwig van Beethoven.
Ziua Europei
Ideile care au dus la crearea Uniunii Europene au fost prezentate pentru prima data la 9 mai 1950 de ministrul francez al Afacerilor Externe, Robert Schuman. De aceea, ziua de 9 mai a ramas o data de referinta in istoria UE.
Mottoul UE
,,Unitate in diversitate" este deviza Uniunii Europene.
Tratatul de la Maastricht
Tratatul de la Maastricht instituie Uniunea Europeana, care are la baza trei piloni: Comunitatile Europene, Politica externa si de securitate comuna si cooperarea politieneasca si judiciara in materie penala.
Primul pilon este format din Comunitatea Europeana, din Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului (CECO) si din Euratom si se refera la domeniile in care statele membre isi exercita impreuna suveranitatea prin intermediul institutiilor comunitare. In cadrul acestui pilon se aplica procedura supranumita metoda comunitara, si anume Comisia Europeana face propunerea legislativa, Consiliul si Parlamentul European o adopta, iar Curtea de Justitie asigura controlul respectarii dreptului comunitar.
Cel de-al doilea pilon instaureaza Politica externa si de securitate comuna (PESC), prevazuta in Titlul V al Tratatului privind Uniunea Europeana. Aceasta inlocuieste dispozitiile din Actul Unic European si permite statelor membre sa intreprinda actiuni comune in domeniul politicii externe. Acest pilon este supus unui proces decizional interguvernamental care recurge in primul rand la unanimitate. Rolul Comisiei si al Parlamentului este modest, iar jurisdictia Curtii de Justitie nu se aplica acestui domeniu.
Al treilea pilon este consacrat cooperarii in domeniul justitiei si afacerilor interne (JAI) prevazute in Titlul VI din Tratatul privind Uniunea Europeana. Uniunea este menita sa intreprinda actiuni comune pentru a oferi cetatenilor un grad ridicat de protectie in interiorul unui spatiu de libertate, securitate si justitie. Procesul decizional este, de asemenea, interguvernamental.
Tratatul de la Maastricht introduce noi dispozitii referitoare la sistemul institutional comunitar european, si anume: 
- Reglementeaza in mod expres entitatea politica Cosiliul European
- Include in randul institutiilor Curtea de Conturi
- Denumirea Consiliului de Ministri se schumba in ,,Consiliul Uniunii Europene"
Tratatul de la Amsterdam
Inca de la incheierea negocierilor Tratatului de la Maastricht, semnat la 7 februarie 1992 si intrat in vigoare pe 1 noiembrie 1993, s-a convenit ca se va efectua o revizuire pana la sfarsitul deceniului: articolul N prevedea convocarea unei conferinte in 1996. 
Conferinta interguvernamentala a durat mai mult de un an: a fost deschisa la Torino pe 29 martie 1996 si s-a incheiat la Amsterdam pe 17 iunie 1997 printr-un acord politic la inalt nivel cu privire la un nou Tratat, semnat pe 2 octombrie 1997. Tratatul de la Amsterdam a intrat in vigoare la 1 mai 1999. 
Tratatul de la Amsterdam are patru obiective generale : 
- sa plaseze ocuparea fortei de munca si drepturile cetatenilor in centrul atentiei Uniunii Europene; 
- sa suprime ultimele obstacole pentru libera circulatie a persoanelor si sa consolideze securitatea; 
- sa permita Europei sa isi consolideze pozitia pe plan mondial; 
- sa eficientizeze arhitectura institutionala a Uniunii in vederea viitoarei extinderi. 
Tratatul de la Nisa
Obiectivul Tratatului de la Nisa, considerat indispensabil viitoarei extinderi, este sa contina prevederi pentru a asigura o buna activitate institutionala in momentul cand Uniunea va avea aproape 30 de membri, inscriindu-se deci in viziunea unei reforme institutionale ale carei trei axe principale sunt: componenta si modul de functionare al institutiilor europene, procedura de decizie din cadrul Consiliului de Ministri si consolidarea cooperarii intre institutii. 
Tratatul de la Nisa a fost semnat pe 26 februarie 2001 si a intrat in vigoare la 1 februarie 2003, dupa ce a fost ratificat de fiecare stat membru, fie prin vot in parlamentul national, fie prin referendum. 
Tratatul de la Lisabona
La 1 decembrie 2009, Tratatul de la Lisabona a intrat in vigoare, incheind astfel mai multi ani de negocieri pe tema aspectelor institutionale. Tratatul de la Lisabona modifica Tratatul privind Uniunea Europeana si Tratatele CE (fara a le inlocui) si pune la dispozitia Uniunii cadrul legal si instrumentele juridice necesare pentru a face fata provocarilor viitoare si pentru a raspunde asteptarilor cetatenilor.
O Europa mai democratica si mai transparenta, in care Parlamentul European si parlamentele nationale se bucura de un rol consolidat, in care cetatenii au mai multe sanse de a fi ascultati si care defineste mai clar ce este de facut la nivel european si national si de catre cine.


Fisiere in arhiva (1):

  • Procesul de Integrare Politica in Europa.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!