Produse si Servicii Bancare

Extras din proiect Cum descarc?

1.1. Sistemul bancar in Romania
Economia de piata presupune existenta unui sistem bancar care sa asigure mobilizarea disponibilitatilor monetare ale economiei si orientarea lor spre desfasurarea unor activitati economice eficiente.
Bancile sunt institutii financiare care concentreaza mijloacele de plata si acorda credite, facilitand solutionarea problemei pietei. Aceste institutii au aparut din timpurile cele
mai vechi.
Intr-o economie de piata, sistemul bancar indeplineste functia de atragere si concentrare a economiilor societatii si de canalizare a acestora, printr-un proces obiectiv si impartial de alocare a creditului, catre cele mai eficiente investitii. In indeplinirea acestei prime functii, bancile, ca verigi de baza ale sistemului, urmaresc modul in care debitorii utilizeaza resursele imprumutate. Bancile asigura si faciliteaza efectuarea platilor, ofera servicii de gestionare a riscului si reprezinta principalul canal de transmisie in implementarea politicii monetare.
Bancile isi au originea in trecutul indepartat. Exista dovezi ce atesta practicarea, inca din timpurile antichitatii, a unor activitati care pot constitui primii pasi in domeniul bancar. Astfel templele din Babilon si Egiptul antic erau si loc de pastrare a banilor si tezaurelor. Exista marturii scrise privind activitatea de depuneri si imprumuturi efectuate de temple. Detalii referitoare la depozite, rambursarea creditelor, la dobanda perceputa exista in Codul lui Hammurabi, rege al Babilonului in sec. XVIII i.e.n. In secolul VI i.e.n., orasele-stat ale Greciei au inceput sa emita monede proprii si astfel a aparut necesitatea schimbarii unei monede cu alta, acestea putand fi socotite primele schimburi valutare.
Izvoarele istoriei dovedesc ca activitatea bancara in Imperiul Roman se desfasura atat prin banci de stat cat si private. Oficial bancile nu aveau voie sa perceapa dobanzi, dar aveau permisiunea sa incasze comisioane pentru serviciile acordate.
In timp, activitatea bancara a continuat sa se dezvolte atat prin diversificarea si imbunatatirea serviciilor oferite, cat si prin acoperirea nevoilor de fonduri ale unor noi domenii de activitate.
Primele dovezi ale desfasurarii unei activitati bancare pe teritoriul Romaniei dateaza din anul 167 e.n. Este vorba despre un document ce reprezinta un contract privind infiintarea unei banci. Ea putea acorda imprumuturi in numerar si percepea dobanda.
Desigur exista o enorma diferenta intre operatiunile limitate, efectuate de bancheri la inceputurile activitatii bancare si gama complexa de servicii care pot fi oferite de o banca moderna.
Virgil Madgearu in ,,Cursul de economie politica" mentioneaza ca in sec. XII, zarafii genovezi nu se ocupau numai cu schimbul monedelor ci primeau de la persoane particulare depozite de bani pentru pastrare si acordau la randul lor imprumuturi sub denumirea cambii monetare. In principate bancile iau nastere in a doua jumatate a sec. XIX. In 1857 ia fiinta la Iasi Banca Nationala a Moldovei, iar in 1866 la Bucuresti, Banca Romaniei. In 1880 a luat fiinta Banca Nationala a Romaniei ca societate pe actiuni cu capital initial de 30 milioane lei aur, din care circa 10 milioane erau ale statului.
In perioada interbelica au functionat in Romania numeroase banci comerciale, printre care Banca Romaneasca, Banca Comerciala Romana, Banca de Credit, Banca Maramures, unele banci agricole, precum Banca Agricola, Creditul funciar rural, bazele de credit si altele.
In literatura economica se arata ca exista in tari cu economie de piata 4 tipuri de banci:
1) banca de emisiune cu rolul de a emite moneda si de a asigura controlul asupra masei monetare, de a acorda credite altor banci prin operatii de resort si de a controla intreaga politica monetara a statului (la noi Banca Nationala Romana)
2) banca de depuneri sau de depozit (acorda credite pe timp scurt care genereaza urmatoarele operatii scontate, avansuri in cont curent sau deschideri de credit pe care titularul de cont il poate utiliza, operatii de bursa, viramente, credite de gaj)
3) banci de afaceri: acorda credite pe timp lung intreprinderilor si contribuie la finantarea unor proiecte de investitii. Resursele lor constau in capital propriu si nu folosesc depozitele care le-au fost incredintate
4) banci specializate sau institutii financiare specializate: a) casa de credit agricol
b) credit financiar (credit ipotecar pe timp lung acordat particularilor si colectivitatilor publice locale)
c) credit national acordat comertului si industriei pentru modernizare, pentru restructurare
d) banci populare in ajutorul intreprinzatorilor mici si mijlocii
e) banci de comert exterior
Exista de asemenea banci specializate cu competente internationale (BIRD; BERD; Banca Mondiala, etc.). Literatura de specialitate arata 4 functii de baza ale activitatii bancare. Ele nu se identifica cu enumerarea operatiunilor facute de banci.


Fisiere in arhiva (1):

  • Produse si Servicii Bancare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!