Proiectarea si Organizarea unei Intreprinderi

Extras din proiect Cum descarc?

Cand vad stand o vesnicie ,
Cartea lui in librarie ,
Trag concluzia optimista ,
Ca autorul-n timp... rezista 
,, Cartea ,cel mai important instrument de ascutire a mintii ''
Calitatile si competentele unui intreprinzator de success!
Toate visurile noastre pot deveni realitate
daca avem curajul de a le urma.
W. E. Disney
Acest capitol isi propune sa aduca o serie de lamuriri asupra notiunii de ,,intreprinzator '' ,in principal cu referire la locul central pe care il detine acesta in procesul demararii si conducerii oricarei activitati antreprenoriale. Astfel, prin intreprinzator vom intelege proprietarul de capital care, motivat de obtinerea de profit investeste si isi asuma riscurile aferente unui asemenea demers. El actioneaza in conditiile pietei si este supus rigorilor procesului pietei, ca proces dinamic, dominat de competitie si supus permanent ajustarilor.
Intreprinzatorul este ,,personajul cheie'' in economia de piata. Activitatea antreprenoriala este cea care permite indivizilor sa tina pasul cu schimbarile permanente ale conditiilor pietei. In ciuda rolului sau covarsitor in economie, intreprinzatorul si activitatea antreprenoriala au fost adeseori neglijati de teoria economica, cu toate ca termenul in sine si primele abordari asupra antreprenoriatului dateaza de mai bine de doua sute de ani. Intreprinzatorul este, in general, recunoscut drept o persoana care isi asuma riscul desfasurarii unei afaceri in schimbul obtinerii de profit. 
Termenul de intreprinzator a fost folosit pentru prima data de Richard Cantillon (1697-1734). Potrivit acestuia, intreprinzatorul achizitioneaza de la lucrator serviciul factorului munca sau produsele rezultate din munca pentru a le revinde, inainte ca potentialii consumatori sa dezvaluie pretul pe care sunt dispusi sa il plateasca pentru acestea. Lucratorii primesc un venit sigur (cel putin pe termen scurt), intreprinzatorul fiind cel care suporta riscul generat de fluctuatiile preturilor de pe piata bunurilor de consum. 
Un alt punct de vedere apartine lui Israel Kirzner (1930). Acesta sustine ca intreprinzatorul este ,,responsabil" pentru starea de echilibru catre care tinde piata, ca o consecinta a stimularii continue a descoperirilor antreprenoriale. In viziunea sa, aceste descoperiri se refera la indreptarea erorilor comise anterior de catre participantii la tranzactiile de pe piata (Kirzner, 1999:6), rolul intreprinzatorului fiind acela de a avea in permanenta atentia concentrata pe descoperirea acestor erori, pentru a putea profita prin inlaturarea lor.
Ludwig von Mises considera ca intreprinzatorul este cel care suporta incertitudinea iar piata ii asigura obtinerea de profit in masura in care anticiparea evolutiilor viitoare ale acesteia este corecta, altfel va inregistra pierderi: ,,ca orice om care actioneaza, intreprinzatorul este intotdeauna un speculator. El se confrunta cu conditiile incerte ale viitorului. Succesul sau esecul sau depind de corectitudinea anticiparilor sale referitoare la evenimente incerte" (Mises, 1966:289)
? Un conducator real se comporta intr-o maniera onesta.
Onestitatea este principala caracteristica pe care trebuie s-o aiba un lider superior. Liderii cinstiti construiesc cu usurinta in jurul lor incredere si siguranta si, tocmai de aceea, angajatii pe care ii au lucreaza cu mai multa convingere, sunt mai activi si isi respecta seful si, de asemenea, accepta critici, indiferent ca acestea sunt pozitive sau negative.
? Un lider de succes are intotdeauna un plan, o viziune despre un anumit lucru sau situatie.
Pentru a fi un lider adevarat, trebuie sa te gandesti intotdeauna in avans, sa iti stabilesti clar prioritatile si sa stii in ce punct vrei sa ajungi, dar mai ales, care este drumul pe care il vei urma pana acolo. De asemenea, pentru a avea succes, incearca sa lucrezi si sa te consulti si cu alte persoane, dar si sa-ti directionezi actiunile si sa-ti canalizezi resursele pentru ca planurile tale sa devina realitate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Proiectarea si Organizarea unei Intreprinderi.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!