Raport de analiză și diagnostic SC ROMAERO SA

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Intreprinderea -  caracterizare strategica 2
2. Raport de analiza si diagnostic 4
3. Anexe 39


Extras din proiect Cum descarc?

1. Intreprinderea -  caracterizare strategica
A1. Scurt istoric si descrierea succinta a intreprinderii si a sectorului de care apartine; caracteristici tipologice ale firmei si ale domeniului de activitate.
Romaero este o companie aerospatiala care integreaza in aceeasi locatie doua activitati majore: fabricarea de aerostructuri si intretinere si reparatii pentru aeronave de transport civile si militare. 
Este cea mai mare companie din Industria Aeronautica Romana.
SC. Romaero S.A. a fost infiintata in anul 1990, prin restructurarea Intreprinderii de Avioane Bucuresti si prin preluarea integrala a patrimoniului acesteia.
SC. Romaero S.A. este o companie cu capital majoritar de stat, in care Ministerul Economiei Comertului si Mediului de Afaceri detine un procent de 51,9 %, respectiv 3.241.752 actiuni cu o valoare de 8.104.380 lei, raportat la un capital social total de 15.615.372,50 lei, impartit in 6.246.149 actiuni cu valoare nominala de 2,5 lei (vezi tabelul nr. 1.1).
Tabelul nr. 1.1- Structura actionariatului SC ROMAERO SA
Capitalul social al S.C. ROMAERO S.A.: 15,615,372.50 RON
Valoarea nominala a unei actiuni: 2.5000 RON
Structura actionariatului (Decembrie 2014)
Ministerul Economiei,Comertului si Mediului de Afaceri 3,241,752 51.9000%
S.I.F. Muntenia Bucuresti 1,614,693 25.8510%
Fondul Proprietatea S.A. 1,311,691 21.0000%
Pers.Fizice 62,924 1.0074%
Pers. Juridice 15,089 0,2416%
Total 6,246,149 100%
Sursa: http://www.romaero.com/public-information/shareholders-information?lang=ro
Romaero este lider pe piata aeronautica romaneasca si actioneaza in calitate de subcontractor al celor mai mari integratori de aviatie din lume.
Inainte de 1989, Romaero Baneasa, pe atunci numita Fabrica de Avioane Bucuresti, a construit 11 aparate tip Rombac 1-11, avion de pasageri, turboreactor, construit dupa licenta britanica BAC, acesta fiind singurul avion comercial cu reactie din Europa comunista, cu exceptia Rusiei. Toate au fost cumparate de Tarom, care nu le-a putut exploata pentru ca nu li s-a permis accesul pe aeroporturile occidentale, din cauza nivelului ridicat de zgomot.
Romaero detine suprafete importante de teren in Baneasa, una dintre cele mai dinamice zone ale Bucurestiului din punctul de vedere al dezvoltarii imobiliare.
Portofoliul de clienti al Romaero include Fortele Aeriene Romane, precum si operatori aerieni cunoscuti cum ar fi: SWIFT AIR CARGO; TRAVEL SERVICE; TRANSAERO AIRLINES; BERLIN AIR; AIR COMPANY SCAT; BLUE AIR; TEN AIR si AIR ITALY.
Una din industriile de varf, cu o traditie importanta in centrul Romaniei este industria aeronautica.
Productia de avioane la nivel global s-a caracterizat, in ultimele decenii, printr-o tendinta de concentrare a producatorilor, prin fuziuni si achizitii, motivata de nevoia de a dezvolta solutii noi - inovative din ce in ce mai complexe din punct de vedere tehnic, dar si unui model de business bazat pe investitii foarte mari pe termen lung in faza de dezvoltare a produsului.
Principalii factori care determina cresterea traficului si a flotei mondiale: 
- cresterea populatiei, urbanizarea, cresterea veniturilor;
- pietele emergente : mai multi calatori pe rute aeriene pentru prima data si o clasa de mijloc in crestere;
- cresterea turismului si internationalizarea vor stimula cererea etc.
A2. Misiunea firmei, obiectivele fundamentale (cuantificabile si necuantificabile).
Misiunea firmei este sa continue sa fie cel mai de incredere partener din Romania, ca subcontractor preferat al celor mai importanti jucatori din industria aeronautica globala, ca fabricant de aerostructuri si asigurarea reparatiilor acestora.
Planificarea resurselor umane se realizeaza in stransa interdependenta cu resursele financiare si materiale ale societatii.
Obiectivele fundamentale sunt:
- sa atraga, sa mentina si sa motiveze un numar de angajati corespunzator necesitatilor;
- sa stimuleze angajatii pentru atingerea unui grad optim de productivitate;
- sa implementeze si sa mentina un sistem de salarizare si de plata adecvat efortului si eficientei muncii depuse, care sa faciliteze productivitatea si sa ofere salariatilor castiguri stabile, in proportii juste;
- sa incurajarea spiritului de echipa, astfel incat membrii echipei sa se sprijine reciproc, iar rolul fiecaruia dintre ei sa fie valorificat;
- asigurarea posibilitatii ca angajatii sa-si exprime propunerile, sugestiile, nemultumirile, sentimentele sau nelinistea fata de sef, colegi;
-cresterea portofoliului de comenzi si implicit a cifrei de afaceri;
- recuperarea creantelor restante;
- scaderea cheltuielilor cu personalul pe termen scurt cu 19%, respectiv cu 29% pe termen lung;
- scaderea cheltuielilor cu materialele si utilitatile cu 10%; 
- scaderea cheltuielilor cu servicii de la terti cu 5%; 
A3. Definirea optiunilor strategice si a obiectivelor specifice ca scop al diagnosticului.
Societatea are in vedere trei strategii:
STRATEGIA DE STABILITATE (neutrala) combinata cu STRATEGIA DE RESTRANGERE PROPRIU -  ZISA pe termen scurt.
Strategia de stabilitate se aplica zonei produselor/serviciilor, pietelor, metodelor de productie in legatura cu care compania sufera putine si nesemnificative schimbari.
Strategia de restrangere propriu-zisa se aplica in scopul reducerii cheltuielilor si al punerii in ordine a afacerilor, pentru a face fata cu succes situatiei prezente, nefavorabila, urmarindu-se imbunatatirea situatiei financiare deteriorata si eficientizarea activitatii in scurt timp. 
STRATEGIA DE CRESTERE -  pe termen mediu si lung, care are in vedere extinderea semnificativa a volumului de activitate si implicit cresterea cifrei de afaceri. 
Un rol central in implementarea strategiei societatii il are capitolul uman, resursa primordiala a SC. Romaero S.A.
Scopul diagnosticului este acela de a cunoaste cu exactitatea situatia companiei, analizand in detaliu principalii indicatori calculatii pe baza situatiilor financiare.
Din calcularea si interpretarea indicatorilor se formeaza o imagine in ceea ce priveste pozitia si performanta financiara in cei doi ani analizati 2014 si 2015 a SC Romaero SA.


Fisiere în arhivă (1):

  • Raport de analiza si diagnostic SC ROMAERO SA.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 6€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!