Raport de practică Victoria Bank

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 55 în total
Cuvinte : 15132
Mărime: 6.79MB (arhivat)
Publicat de: Fabian Biro
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

INTRODUCERE

Datorită rolului crucial pe care băncile îl deţin în cadrul sectorului financiar, această dare de seamă se concentrează în mod specific asupra sectorului bancar, ca segment indispensabil al ansamblului economic, fără de care economia modernă nu-şi poate exercita rolul şi funcţiile, fiecare ţară, şi implicit şi Republica Moldova, fiind interesată în crearea unui sistem bancar solid, care să permită asigurarea unui cadru organizatoric corespunzător extinderii relaţiilor băneşti din economie. Sistemele bancare stabile sunt acelea capabile să-şi menţină eficienţa în situaţii neprevăzute şi să genereze stimulente şi informaţii credibile tuturor participanţilor financiari.

Se cunoaşte faptul că performanţa bancară are două dimensiuni: rentabilitate şi risc, iar managementul bancar urmăreşte maximizarea performanţelor bancare prin armonizarea următoarelor obiective: maximizarea rentabilităţii băncii, minimizarea expunerii la risc şi încadrarea în normele de calitate şi comportament prudenţial.

Considerarea tuturor riscurilor este un fapt necesar şi important pentru fiecare bancă, dar în condiţiile amplitudinii procesului de recreditare, cunoaşterea, evitarea şi prevenirea lor este de o deosebită relevanţă la nivel naţional.

Strategia şi tactica băncii în sfera primirii deciziilor de acordare a creditelor constă în politica creditară. Ea trebuie să fie orientată spre protejarea activelor, obţinerii de profit şi îmbunătăţirii stării economico-financiare a împrumutaţilor, concomitent luînd în consideraţie şi situaţia depozitelor clienţilor. Urmărind dinamica mărimii fondurilor alocate de către băncile comerciale pe parcursul anilor precedenţi, am putea spune că pe an ce trece mărimea portofoliului creditar al băncilor comerciale se măreşte ceea ce atestă existenţa unei perioade de stabilitate şi o creştere înceată a economiei.

Activitatea de creditare a unei bănci comerciale este posibilă prin faptul că banca în esenţa sa este o instituţie de intermediere între cei ce au fonduri disponibile şi cei ce au nevoie de fonduri, ceea ce reprezintă motivul de dezvoltare a temei date. Astfel activitatea de creditare devenind cea mai importantă sursă de venit a băncilor comerciale.

Orice activitate este însoţită de o incertitudine şi anume de apariţia unui risc, în cazul dat evidenţiem riscul de nerambursare a creditului acordat. Creditarea în condiţii prin care se asigură rambursarea, permite băncii să obţină un cîştig, reducînd semnificativ riscul.

Scopul principal al practicii de producţie constă în aprofundarea şi consolidarea cunoştinţelor teoretice, însuşirea deprinderilor profesionale şi pregătirea pentru a activa independent în domeniul financiar-bancar. Deci, altfel spus, acesta constă în studierea rolului finanţelor în activitatea băncii; analiza indicatorilor economico - financiari în ultimii 2-3 ani de activitate; îndeplinirea formularelor şi calcularea impozitelor; stabilirea modului de completare a documentaţiei financiare; luarea la cunoştinţă cu politica de investiţii şi de credit a băncii; cercetarea managementului diverselor tipuri de riscuri; organizarea şi controlul activitătii financiare a băncii.

Obiectivele propuse în cadrul practicii de producţie sunt următoarele: formarea deprinderilor profesionale în procesul de producţie prin aplicarea metodelor eficiente de muncă; cunoaşterea normelor de conduită profesională şi a valorilor spirituale specific profesiei arealului specialităţii “Finanţe şi Bănci”; familiarizarea cu bazele activităţii economico - financiare a băncii, a politicii de contabilitate, de credit, de investiţii, precum şi nivelul de organizare şi control asupra activităţii financiare în cadrul băncii; utilizarea instrumentelor manageriale pentru conducerea şi realizarea flexibilă a activităţilor practice; formarea unei gîndiri creatoare şi a capacităţilor decizionale respective în domeniul financiar - bancar prin utilizarea diferitor metode: metoda analitică, statistică, analiza dinamică, comparativă, matematică, observarea indirectă.Realizarea acestor scopuri a condiţionat stabilirea următoarelor sarcini:

- Insuşirea proceselor şi operaţiunilor financiar-bancare complexe;

- Elaborarea raportului privind practica de masterat;

- Efectuarea cercetării pe tema tezei de masterat;

- Pregătirea pentru susţinerea tezei de masterat.

Sarcinile practicii au determinat structura logică a raportului, care cuprinde introducerea,

cinci capitole, concluzii, bibliografie şi anexe.

In capitolul I „ Constituirea resurselor depozitare ale BC „VictoriBank” SA” - este

prezentat modul de constituire a resureselor depozitare, politica de constituire a depozitelor bancare de asemenea este elaborată o analiză a depozitelor bancare.

In capitolul II „Activitatea de creditare a BC „VictoriaBank”SA” – se descrie potitica de creditare in cadrul Bancii Comerciale si de asemenea se prezintă o analiză minuţioasă a

portofoliului de credite.

In capitolul III „Dealing-ul valutar in cadrul BC „VictoriaBnak” SA” – se caracterizează operaţiunile valutare din cadrul Bancii Comerciale.

In capitolul IV „ Compartimentul funcţional - organiziaţional corelat domeniului de cercetare a practicantului” sunt evidenţiate principalele strategii utilizate de catre banci pentru a imbunătăţi şi a dezvolta piaţa serviciilor şi produselor bancare.

Concluziile şi recomandări definesc rezultatele de bază ale cercetării.

Obiectul cercetării este BC „VictoriaBank” SA care activează pe piaţa bancară din Republica

Moldova, domeniu ce cunoaşte o concurenţă in creştere şi ritmuri accelerate de dezvoltare.

I. Constituirea resurselor depozitare ale băncii comerciale

1.1. Cercetarea particularităţilor de constituire a portofoliului depozitar al băncii comerciale

Activitatea băncilor se desfăşoară în cadrul unui sistem de relaţii de concurenţă şi interdependenţă, ele avînd legături reciproce de determinare cu agenţii economici (în sensul lor larg), cu mediul economic în care acţionează. Politicile lor de dezvoltare sunt determinate atât de politicile monetare ale băncii centrale, dar şi de activităţile economice desfăşurate în zona în care ele îşi afirmă rolul de intermediar financiar. Totalitatea metodelor şi procedeelor privind atragerea şi gestionarea resurselor atrase ale sînt reflectae în politica de depozit ale băncii.

La rândul lor, conform propriilor interese şi strategii, băncile pot orienta dezvoltarea anumitor activităţi, pot stimula comportamente noi de consum şi de economisire la nivelul societăţii, în concordanţă cu funcţia lor de intermediere între cei care dispun de resurse excedentare şi cei care au nevoie de ele. Desfăşurarea unei activităţi constant profitabile şi în condiţii de siguranţă impun realizarea unui raport optim echilibrat între resurse şi plasamente. De aici importanţa deosebită pe care gestionarea resurselor o are pentru fiecare bancă. Sumele de care dispun băncile pentru a face plasamente provin din trei surse principale:

- resursele proprii, formate din capitalul social şi fondurile proprii constituite conform reglementărilor băncii centrale şi propriei strategii;

- economiile populaţiei şi ale agenţilor economici, precum şi resursele atrase de la alte instituţii financiare;

- împrumuturile de la alte bănci şi instituţii financiare din ţară şi străinătate, precum şi de la banca centrală.

Preview document

Raport de practică Victoria Bank - Pagina 1
Raport de practică Victoria Bank - Pagina 2
Raport de practică Victoria Bank - Pagina 3
Raport de practică Victoria Bank - Pagina 4
Raport de practică Victoria Bank - Pagina 5
Raport de practică Victoria Bank - Pagina 6
Raport de practică Victoria Bank - Pagina 7
Raport de practică Victoria Bank - Pagina 8
Raport de practică Victoria Bank - Pagina 9
Raport de practică Victoria Bank - Pagina 10
Raport de practică Victoria Bank - Pagina 11
Raport de practică Victoria Bank - Pagina 12
Raport de practică Victoria Bank - Pagina 13
Raport de practică Victoria Bank - Pagina 14
Raport de practică Victoria Bank - Pagina 15
Raport de practică Victoria Bank - Pagina 16
Raport de practică Victoria Bank - Pagina 17
Raport de practică Victoria Bank - Pagina 18
Raport de practică Victoria Bank - Pagina 19
Raport de practică Victoria Bank - Pagina 20
Raport de practică Victoria Bank - Pagina 21
Raport de practică Victoria Bank - Pagina 22
Raport de practică Victoria Bank - Pagina 23
Raport de practică Victoria Bank - Pagina 24
Raport de practică Victoria Bank - Pagina 25
Raport de practică Victoria Bank - Pagina 26
Raport de practică Victoria Bank - Pagina 27
Raport de practică Victoria Bank - Pagina 28
Raport de practică Victoria Bank - Pagina 29
Raport de practică Victoria Bank - Pagina 30
Raport de practică Victoria Bank - Pagina 31
Raport de practică Victoria Bank - Pagina 32
Raport de practică Victoria Bank - Pagina 33
Raport de practică Victoria Bank - Pagina 34
Raport de practică Victoria Bank - Pagina 35
Raport de practică Victoria Bank - Pagina 36
Raport de practică Victoria Bank - Pagina 37
Raport de practică Victoria Bank - Pagina 38
Raport de practică Victoria Bank - Pagina 39
Raport de practică Victoria Bank - Pagina 40
Raport de practică Victoria Bank - Pagina 41
Raport de practică Victoria Bank - Pagina 42
Raport de practică Victoria Bank - Pagina 43
Raport de practică Victoria Bank - Pagina 44
Raport de practică Victoria Bank - Pagina 45
Raport de practică Victoria Bank - Pagina 46
Raport de practică Victoria Bank - Pagina 47
Raport de practică Victoria Bank - Pagina 48
Raport de practică Victoria Bank - Pagina 49
Raport de practică Victoria Bank - Pagina 50
Raport de practică Victoria Bank - Pagina 51
Raport de practică Victoria Bank - Pagina 52
Raport de practică Victoria Bank - Pagina 53
Raport de practică Victoria Bank - Pagina 54
Raport de practică Victoria Bank - Pagina 55

Conținut arhivă zip

  • Raport de Practica Victoria Bank.docx

Alții au mai descărcat și

Finanțarea Activității de Antreprenoriat

INTRODUCERE Dimensiunile dezvoltării micului business, în mare măsură, depind de capacitatea micilor întreprinderi de a avea acces şi a mobiliza...

Raport Privind Efectuarea Practicii de Specialitate la Banca Comercială Victoriabank

INTRODUCERE Banca, în esenţa sa, reprezintă o instituţie financiar-creditară care atrage de la persoane fizice şi juridice depozite sau...

Condiții de creditare bancară a întreprinderilor din Republica Moldova

INTRODUCERE Actualitatea temei de cercetare. În ultimii ani, recunoaşterea contribuţiei întreprinderilor mici şi mijlocii la creşterea economică a...

Dare de seamă Victoriabank

Introducere Situaţia social-politică şi economică a Republicii Moldova din ultimii ani a provocat o instabilitate pe piaţa financiară, astfel...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Rata Dobânzii și Cursul de Schimb

INTRODUCERE – Mecanismul ERM – 2 Banca Naţională trage speranţa că 1 ianuarie 2014 îi va găsi pe români cu euro în buzunar. Optimismul băncii...

Raportul de practică la Victoria Bank

INTRODUCERE Banca, în esenţa sa, reprezintă o instituţie financiar-creditară care atrage de la persoane fizice şi juridice depozite sau...

Raport privind practica tehnologică la BC Victoria Bank SA

1.-Iniţiere în bancă Banca Comercială ‘‘Victoriabank’’ S.A., fondată la 22 decembrie 1989 este liderul sistemului bancar în Republica Moldova....

Ai nevoie de altceva?