Reforma supravegherii bancare in Uniunea Europeana dupa criza financiara

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitoulul 1: Supravegherea bancara 3
1.1.Conceptul de supraveghere bancara 3
1.2. Obiectivele supravegherii bancare 4
1.3. Autoritati de supraveghere bancara 5
Capitolul 2: Acordul Basel 7
Concluzii 12
Bibliografie 13


Extras din proiect Cum descarc?

Capitoulul 1: Supravegherea bancara
In fiecare economie sectorul bancar are o importanta deosebita prin intermediul functiilor pe care acestea le indeplineste, ca de exemplu: este un sistem de plati, de creditare a economiei dar si de comunicare a politicii monetare.
Conform literaturii de specialitate, supravegherea bancara dateaza de mai bine de 100 de ani sub diverse forme, preponderent in America si Europa de Nord, iar o data cu trecerea timpului, toate tarile in curs de dezvoltare au realizat cat de important este controlul bancar in economia generala, dar si in cadrul sectorului financiar.
In doctrina economica se specifica ca reglementarea bancara reprezinta multitudinea de legi si norme ce sunt specifice bancilor in desfasurarea activitatii, iar activitatea de supraveghere bancara presupune observarea situatiilor financiare a bancilor, dar si masura in care sunt respectate si aplicate reglementarilor bancare in vigoare. 
Fiecare sistem bancar are cel putin o autoritate de reglemtare si supraveghere, insa structura, puterile de reglementare si implementare, cat si responsabilitatile lor difera de un sistem la altul, drept consecinta a mediului economic, cat si juridic din cadrul unei tari.
In literatura de specialitate se precizeaza ca supravegherea bancara este considerata pilonul ce sta la baza stabilitatii financiare. 
In anul 2007 izbucnea cea mai mare criza din lume, care pentru prima data a fost resimtita de catre institutia bancara europeana BNP Paribas, iar mai apoi, ceea cee parea mai mult a fi o criza financiara, devenea si criza a sistemului bancar, apoi a datoriilor suverane, afectand in acest fel toata economia.
1.1.Conceptul de supraveghere bancara 
Pentru a fi asigurata siguranta, dar si stabilitatea sistemului bancar, una sau mai multe autoritati vor executa mai multe procese ce poarta denumirea de supraveghere prudentiala. Potrivit literaturii economice, in sens restrans, supravegherea reprezinta analiza unor date raportate de catre banci, verficarea la fata locului a acestor date si identificarea altor elemente care se considera a fi relevante, precum si stabilirea masurilor necesare rezolvarii problemelor ce au fost identificate. In sens larg, pe langa cele precizate anterior, supravegherea presupune si efectuarea unor analize pentru a reflecta stabilitatea financiara.
Calitatea realizarii unei supravegheri bancare este o conditia necesara, insa aceasta nu poate reflecta singura un sistem bancar sanatos. Printre celelalte conditii ce stau la baza sistemului bancar sanatos putem enumera: un cadrul economic stabil, un sistem juridic funtional, existenta unui sistem contabil ce este in masura sa reflecte situatia patrimoniala, dar si a unui sistem nebancar foarte bine dezvoltat. 
Supravegherea bancara este realizata prin intermediul unor arhitecturi integrate, care imbina autoritatea supranationala, respectiv Banca Centrala Europeana, cu autoritati nationale ce au rolul de supraveghere, ce functioneaza pe baza standardelor si cerintelor de nivel ridicat.
In literatura enonomica se precizeaza ca mecanismul unic de supraveghere este element important al uniunii bancare ce are rolul de a supraveghea prudential la nivelul Uniunii Europene institutiile bancare din zona euro, cat si din statele membre ale Uniunii ce nu se regasesc in zona euro, dar care aleg sa se alature mecanismului.
Supravegherea bancara poate fi realizata prin doua modalitati si anume:
-  Inspectii la socetatile bancare, fiind denumita si supraveghere on site. Aceasta presupune prezenta activa a unor reprezentanti ai autoritatii ce se ocupa de supraveghere la banci, ceea de duce la existenta unui volum mare de munca. Acest tip de supraveghere este intalnit in America.
-  Sitatii ce sunt raportate de catre bancile comerciale, denumita si supraveghere off site, care nu solicita un volum foare mare de munca din partea autoritatilor ce au ca scop supravegerea bancara, avand posibilitatea sa observe la timp bancile comerciale care se confrunta cu probleme si sa gaseasca solutii pentru rezolvarea acestora. Aceasta modalitatea este considerata mai moderna, fiind practicata in Europa.
1.2. Obiectivele supravegherii bancare 
Criza financiara ce a avut loc in perioada 2007-2009 a scos in evidenta necesitatea de a pune in aplicare procesul de realizare a uniunii bancare, proces ce are drept scop finalizarea procesului de a crea o piata unica a serviciilor financiare, dar si consolidarea economica si monetara, cat si a monedei unice.
Crearea unui sector financiar de incredere depinde in principal de modul in care autoritatile europene valorifica experinta dobandita in urma gestionarii crizei financiare, cat si a efectelor secundare provocate de aceasta. Marea criza economica a scos in evidenta si mai mult slabiciunile sistemului bancar cum ar fi: o capitalizare inadevcata, capitalurile dispun de o calitate scazuta, cat si existenta unor rezerve de lichiditati insuficiente.
Rolul unei astfel de autoritati de supraveghere nu este acela de a opri falimentul unei societati bancare; eficienta acesteia este cuantificata de posibilitatea de a reduce impactul asupra sistemului bancar a unor evenimente negative.


Fisiere in arhiva (1):

  • Reforma supravegherii bancare in Uniunea Europeana dupa criza financiara.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Alvarez,G., 2005 -  ,,Operational Risk -  Practical Approaches to Implementation"
2. Berea, O. Aurel , 2001 -  ,,Strategie bancara"
3. Bichi, C., Dumitru, I,. Moinescu, B., 2003 -  ,,Reglementare si supraveghere bancara"
4. Owen M., 2004 -  ,,Preparing for the pain of Basel II"
5. Georgescu F., 2006 -  ,,Managementul riscului in perspectiva Basel II"
6. www.bis.org Banca Reglementarilor Internationale


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!