Regiile Autonome

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul I: Definirea conceptului de regie autonoma 3
I.1. Infiintarea regiilor autonome I.2. Reglementarea legala
Capitolul.II Constituirea regiei autonome
Capitolul III: Studiu despre o regie autonoma: Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare III.1. Prezentare
III.2. Energia Electrica
III.3. Energie Termica
III.4. Parteneri
Bibliografie


Extras din proiect Cum descarc?

Regiile autonome(RA)
Sectorul public, adica acea parte a economiei in care se regaseste proprietatea publica cuprinde societati publice sub forma regiilor autonome si patrimoniul administratiei publice centrale, locale si de securitate sociala, precum si o parte considerabila a fondului funciar
Capitolul I. Definirea conceptului de regie autonoma
Regiile autonome reprezinta unitati economice aflate in proprietate publica constituite in domeniile ramurilor economice de interes strategic national (industria de armament, industria energetica, exploatarea minelor si gazelor naturale, posta si transporturi feroviare, precum si in unele domenii apartinand altor ramuri stabilite de guvern). 
I.1.Infiintarea regiilor autonome
Regiile autonome se infiinteaza prin hotarare a guvernului daca sunt intreprinderi de interes national sau prin hotararea organelor judetene si municipale ale administratiei de stat, daca sunt intreprinderi de interes local. Potrivit legii nr. 15/1990 privind reorganizarea unitatilor economice de stat in regii autonome si societati comerciale, regiile autonome sunt constituite ca persoane juridice cu gestiune economica si autonomie financiara. Aceasta inseamna ca regiile autonome trebuie sa isi acopere din venituri toate cheltuielile si datoriile acumulate. Desigur, legea permite pentru motive temeinice si cu aprobarea ministerului de resort depasirea volumului de cheltuieli, situatie in care insa se impune determinarea acestui cuantum si a posibilitatilor de compensare a pierderilor. Veniturile regiei autonome sunt destinate in primul rand acoperirii cheltuielilor, urmand ca restul sa fie repartizat pentru constituirea fondului de rezerva si de dezvoltare a societatii, precum si pentru unele activitati social-culturale, sportive, de perfectionare si recalificare a salariatilor, de cointeresare a acestora si alte destinatii stabilite de conducerea intreprinderii. Potrivit legii, profitul net al regiei autonome este alocat fondului de participare a salariatilor la profituri (5%) si bugetului de stat central sau local. Daca insa, regia autonoma inregistreaza pierderi, se pot contracta credite sau primi subventii de la bugetul de stat. Conducerea regiei autonome este asigurata de Consiliul de Administratie compus din 7-15 persoane si in mod curent de catre un director sau director general, numit de Consiliul de Administratie, cu avizul ministerului de care apartine sau al administratiei locale. 
I.2. Reglementarea legala
Ordonanta de Urgenta nr. 30 din 16/06/1997 privind reorganizarea regiilor autonome 
Publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 125/19.06.1997 
In temeiul art. 114 alin. (4) din Constitutia Romaniei, Guvernul Romaniei emite urmatoarea ordonanta de urgenta: 
Art. 1. - (1) Regiile autonome organizate in temeiul Legii nr. 15/1990 privind reorganizarea unitatilor economice de stat ca regii autonome si societati comerciale, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de autoritatea in coordonarea careia isi desfasoara activitatea, se reorganizeaza in conformitate cu prevederile prezentei ordonante de urgenta. 
(2) Ministerele de resort si celelalte autoritati ale administratiei publice centrale sau locale sub autoritatea carora sunt organizate si functioneaza regii autonome au obligatia ca, in termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, sa definitiveze programele de reorganizare a regiilor autonome. 
(3) Pe baza programelor de reorganizare prevazute la alineatul precedent, autoritatile administratiei publice centrale sau locale sub autoritatea carora isi desfasoara activitatea regii autonome vor dispune, pentru fiecare dintre acestea, prin acte administrative individuale, masuri de reorganizare sau dizolvare si lichidare prin vanzare de active, dupa caz. 
(4) Regiile autonome care presteaza servicii de utilitate publica, precum si regiile autonome din alte domenii de activitate, care inregistreaza pierderi, se includ cu prioritate in programele de reorganizare, in conformitate cu prevederile prezentei ordonante de urgenta. 
Art. 2. - (1) Dupa elaborarea programelor prevazute la art. 1 alin. (2), regiile autonome care nu sunt supuse procedurii de dizolvare si lichidare vor fi reorganizate ca societati comerciale, in formele prevazute de lege la data reorganizarii. 
(2) Societatile comerciale pe actiuni rezultate in urma reorganizarii regiilor autonome avand ca obiect activitati de interes public national vor fi denumite companii nationale sau societati nationale, dupa caz, si vor fi supuse procesului de privatizare. 
(3) In cazul privatizarii societatilor comerciale prevazute la alineatul precedent statul va pastra un pachet de actiuni sau poate opta pentru pastrarea actiunii nominative de control. 
Art. 3. - (1) Regiile autonome pentru care, pe baza programelor prevazute la art. 1 alin. (2), s-a decis reorganizarea ca societati comerciale, vor putea fi divizate in conformitate cu prevederile actului administrativ individual de reorganizare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Regiile Autonome.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!