Regresia Simpla si Multipla

Extras din proiect Cum descarc?

PROBLEMA 1
1) Tema economica analizata este reprezentata de evolutia deficitului bugetar. Pentru realizarea acestei analize, vor fi folosite date din Romania, perioada 2000-2012.
2) Ca surse bibliografice, amintim: raport anual BNR, baza de date Eurostat.
http://bnro.ro/Publicatii-periodice-204.aspx
www.bnro.ro
http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/submitViewTableAction.do
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/eurostat/home/
3) Pentru analiza deficitului bugetar in Romania, putem defini urmatoarele modelele de regresie simpla: 
Yt = b + a*Xt + ?t, unde Yt reprezinta deficitul bugetar al Romaniei, iar Xt reprezinta nivelul investitiilor din aceasta tara. Prin intermediul acestui model este evidentiata influenta variabilei exogene: investitii, asupra variabilei endogene: deficit bugetar.
Yi = c + d*Xi + ?t, unde Yt reprezinta deficitul bugetar al Romaniei, iar Xt reprezinta nivelul PIB-ului din aceasta tara.
4) In continuare va fi folosit primul model de regresie, si anume acela in care deficitul bugetar este influentat de nivelul investitiilor. Initial se stabileste ca o crestere a nivelului investitiilor, va determina o scadere a deficitului bugetar.
Sunt utilizate date, incepand cu anul 2000 si pana in anul 2012, sursa fiind http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/eurostat/home/. 
Deficitul bugetar
Formarea bruta de capital (Investitii)
Pentru exprimarea datelor in moneda nationala - RON, s-au folosit valorile cursului de schimb, inregistrate in perioada 2000-2012. 
Transformarile au fost efectuate astfel:
Sursa: prelucrare proprie
5) Analizand seriile de date, se observa faptul ca, atat investitiile, cat si deficitul bugetar s-au modificat semnificativ de la un an la celalalt. In perioada 2000-2007, Romania a mentinut deficitul sub plafonul de 3 la suta din PIB. Politicile bugetar-fiscale expansioniste din 2008, cu o pronuntata conotatie electorala, au condus la depasirea semnificativa a acestui plafon, deficitul bugetar masurat conform standardelor europene (SEC 1995) ajungand la 5,4 la suta din PIB.
Impactul crizei, a condus la slabirea accentuata a activitatii economice si la o crestere a deficitului fiscal de peste 8 la suta din PIB in 2009, urmand ca in perioada 2010-2012 nivelul acestuia sa scada treptat.
In tot acest timp, investitiile au avut o evolutie opusa deficitului bugetar. Acestea au atins un nivel maxim in anul 2008, urmand ca nivelul lor sa se diminueze semnificativ in 2009, datorita impactului crizei economice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Regresia Simpla si Multipla.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!