Relatii Comerciale in Spatiul European

Cuprins proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I - COMERT INTERNATIONAL - INTRODUCERE. pag. 2
CAPITOLUL II - MODELUL PROPORTIONALITATII FACTORILOR DE PRODUCTIE - H.O.S. . pag. 4
CAPITOLUL III - CRESTEREA ECONOMICA IN MODELUL H-O-S. pag. 13
CAPITOLUL IV - DEPLASAREA CAPITALULUI IN MODELUL H-O-S. pag. 18
BIBLIOGRAFIE. pag. 24


Extras din proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I - COMERT INTERNATIONAL - INTRODUCERE
In general, comertul constituie unul dintre actele fundamentale ale societatii care definesc locul economiei in ansamblul vietii sociale. Dezvoltarea schimburilor constituie, in opinia economistilor clasici sau moderni un factor important generator de progres economic pentru toate natiunile. Pe de o parte, orice tara, indiferent de stadiul de dezvoltare in care se afla, are ceva de castigat in urma participarii la circuitul economic mondial, intrucat astfel poate testa gradul de performanta al economiei nationale. 
Relatiile comerciale permit tarilor sa se specializeze in producerea acelor bunuri pe care le pot realiza cel mai ieftin, folosind resursele avute la indemana. In perioada 1939 - 1945 s-au produs unele schimbari in structura comertului din acea perioada. Confruntarea dintre Romania si Germania a fost extrem de acuta in domeniul comertului. influentand schimburile comerciale din perioada economica contemporana. Comertul este cel mai important element al economiei contemporane, permitand schimbul de bunuri in cadrul unui stat sau intre state. 
Ganditorii contemporani apreciaza ca teoria este contrazisa de practica economica. Teoria economica lanseaza noi concepte pentru a incerca explicarea realitatii mult mai complexe decat modelele simple utilizate in trecut. Se contureaza termenul de avantaj comparativ relativ care desemneaza faptul ca o tara nu poate ocupa o pozitie unica in comertul international daca se tine seama de gradul foarte diferit de competitivitate al partenerilor tarii analizate pe piata mondiala. Acest avantaj nu exista odata pentru totdeauna. 
El se modifica in permanenta in functie de dezvoltarea tehnologica, economica sau de politica guvernelor tarilor participante la schimburile comerciale internationale. Frecvent, fluxurile comerciale sunt univoce si nicidecum bilaterale pentru ca o tara exporta marfuri in alta tara fara a importa alte marfuri din aceasta. Ea va importa marfuri dintr-o tara terta, in care nu a exportat nimic. In concluzie, tara analizata are avantaj comparativ la produse diferite in relatiile cu ceilalti parteneri. 
In prezent, economistii sunt de acord ca dezvoltarea schimburilor comerciale internationale, deschiderea economiilor, dezvoltarea progresului tehnic au avut drept consecinta cresterea economica. Numeroasele schimbari care au intervenit in evolutia comertului international impun regandirea teoriei economice. Spectaculoasa este expansiunea puternica a internationalizarii, care a dus la aparitia intreprinderilor transnationale cu efecte contradictorii asupra economiei contemporane: 
- transnationalele constituie parghii importante care influenteaza dezvoltarea comertului international si adancirea diviziunii internationale a muncii, 
- extinderea transnationalelor are atat un efect benefic asupra tarilor in curs de dezvoltare, contribuind la dezvoltarea acestora, cat si un efect distrugator, facand imposibila existenta unei concurente pure si perfecte pe pietele nationale, 
- intreprinderile transnationale care provin din tari industrializate, constituie pe de o parte, un sprijin pentru politicile nationale, iar pe de alta parte, reduc eficienta interventiei statelor in economie rolului acestora. 
Teoriile moderne ale comertului international se bazeaza pe studierea rolului firmelor in derularea schimburilor comerciale internationale, pe existenta pe piata a concurentei imperfecte dominata de monopoluri, oligopoluri si analizeaza noi factori: calitatea bunurilor si serviciilor, tehnologia, marcile de fabrica, comert sau serviciu, precum si denumirile de origine, fidelitatea consumatorilor fata de anumite produse. 
Evolutia complexa a comertului international, influentata de acesti factori nu poate fi explicata prin teoriile clasice. Comertul international influenteaza structura economiei nationale (productia se orienteaza catre produse competitive pe piata mondiala, adaptandu-se permanent cererii). Cu cat economia va fi mai viguroasa, cu atat posibilitatile de obtinere a unor produse competitive ce incorporeaza tehnologie avansata cresc, influentand sporirea volumului schimburilor internationale ale unei tari. Modelul neoclasic porneste de la ideea ca toate statele au acces la posibilitati tehnologice identice pentru toate produsele si au de castigat din comertul international. 
Schimbarile spectaculoase care au intervenit in lume in perioada postbelica au oferit economistilor lumii numeroase probleme noi de reflectii in legatura cu natura, mecanismul, rezultatele si perspectivele comertului intemational comparativ cu trecutul. Se are in vedere astfel de fenomene si procese de mare anvergura cum au fost: aparitia a zeci de noi state suverane ca urmare a prabusirii marilor imperii coloniale, experienta temerara a unor tari care au incercat sa stapaneasca sau chiar sa inlocuiasca mecanismul pietei traditionale (politica de planificare centralizata din fostele tari socialiste), desfasurarea celei de a doua revolutii industriale in tarile dezvoltate, avand ca suport revolutia stiintifica si tehnica de la mijlocul secolului XX, ceea ce a permis cresterea economica spectaculoasa a acestora, devansarea cresterii productiei de bunuri si servicii, precum si a cresterii venitului national de cresterea comertului international, iar mai recent cresterea mai accentuata a pietei capitalurilor si a volumului serviciilor.
In continuare se prezinta modelul proportionalitatii factorilor de productie H-O-S (Heckscher - Ohlin - Samuelson).


Fisiere in arhiva (1):

  • Modelul Proportionalitatii Factorilor de Productie H-O-S.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!