Relatiile Uniunii Europene cu Mercosur

Extras din proiect Cum descarc?

UE si Mercosur au negociat un acord preferential din 1995, cand s-a ajuns la o decizie politica cu privire la lansarea unui acord comercial ambitios intre cele doua uniuni vamale. Saptesprezece ani mai tarziu, negocierile sunt inca in curs de desfasurare. Toate aspectele importante ale acordului preferential au fost deja depuse, dar principalele obstacole raman aceleasi de la inceput: accesul pe piata in UE pentru produsele agricole din Mercosur si accesul pe piata in Mercosur pentru produsele industriale din UE. Dupa eforturi uriase in cadrul negocierilor, exportatorii sunt dornici de a ajunge pe noi piete, dar producatorii interni sunt ingrijorati de impactul crizei economice actuale pe pietele lor.
Avantajele potentiale ale unui acord care va favoriza un proces de colaborare sunt enorme, variind de la influenta politica, inclusiv castigurile din avantajele comparative, extinderea pietelor, imbunatatirea mediului de investitii, si efectele pozitive asupra sanatatii umane si a capitalului social.
Obiectivul acestei lucrari este de a oferi o viziune a relatiilor existente intre Uniunea Europeana si Mercosur. In primul capitol este redat un scurt istoric privind Uniunea Europeana si Mercosur. Apoi, capitolul doi prezinta negocierile existente intre cele doua uniuni vamale, iar capitolul trei se incheie cu strategia regionala pentru Mercosur pentru perioada 2007-2013, in ce priveste provocarile Mercosur, modalitatile si domeniile prioritare ale strategiei regionale.
Cap 1. Istoric privind Uniunea Europeana si MERCOSUR
Inca de la inceputurile sale, importanta relatiilor dintre cele doua blocuri poate fi perceputa in functie de opiniile si punctele de vedere exprimate de catre ministri de externe ai celor patru state ale MERCOSUR la Bruxelles in aprilie 1991. Cu aceasta ocazie, au subliniat importanta relatiei lor in spatiul integrat. Pentru UE, MERCOSUR a devenit atat cheia cat si agentul strategic in relatia sa cu America de Sud. 
UE si Mercosur au negociat un acord preferential din 1995, cand s-a ajuns la o decizie politica pentru a lansa un acord comercial ambitios intre cele doua uniuni vamale. Saptesprezece ani mai tarziu, negocierile erau inca in curs de desfasurare. Toate aspectele importante ale acordului preferential au fost deja depuse, dar principalele obstacole raman aceleasi de la inceput: accesul pe piata in UE pentru produsele agricole din Mercosur si accesul pe piata in Mercosur pentru produsele industriale din UE. Dupa eforturi uriase in cadrul negocierilor de la ambele parti, exportatorii sunt dornici de a ajunge pe noi piete, dar producatorii interni sunt ingrijorati de impactul crizei economice actuale de pe pietele lor. Aceasta lucrare sustine ca negocierile ar trebui sa fie deturnate de la aspectele comerciale vechi de tarife si contingente tarifare. O idee buna ar fi sa se concentreze pe barierele non- tarifare ca practicile vamale, facilitare, regulile de origine, standarde private, concurenta si investitiile, care sunt, pe reguli pentru a reduce diferentele dintre practicile partenerilor. Si numai dupa ce o solutie pentru a neutraliza efectele neconcordante schimb privind tarifele poate fi negociata intre partenerii sai de la OMC ar trebui sa fie reluate discutiile privind reducerile tarifare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Relatiile Uniunii Europene cu Mercosur.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Antonio Esteovadeordal, Negotiation Market Access between the European Union and Mercosur, Editura Intal, Buenos Aires, 2000, http://www.google.ro/books?hl=ro&lr=&id=GaFeToNAMzUC&oi=fnd&pg=PA1&dq=the+relations+between+european+union+and+mercosur&ots=_DJl0UM71h&sig=o-JQUcxsXnnbFRY7OrJxsOcRBnw&redir_esc=y#v=onepage&q=the%20relations%20between%20european%20union%20and%20mercosur&f=false
European Commision, Mercosur, European Commision, accesat la data de 7.03.2013, disponibil la http://ec.europa.eu/trade/policy/countries-and-regions/regions/mercosurKjersti Elisabeth, The trade negotiation between the EU and Mercosur, Norvegian Technology and Science, Trondheim, 2013, http://www.divaportal.org/smash/get/diva2:637979/FULLTEXT01.pdf
Patricia Kegel, Mercosur and it's current relationship to the European Union, Editura Universitatii Bonn, Germania, 2012, http://www.zei.uni-bonn.de/dateien/discussion-paper/dp_c209_kegel_amal.pdf


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!