Responsabilitate socială. studiu de caz Apa Nova

Extras din proiect

Pentru a face bani,trebuie sa dai ceva inapoi comunitatii in care iti desfasori activitatea.
Comisia Europeana spune:
“Un concept prin intermediul caruia compania integreaza preocupari sociale si de mediu in activitatiile de business si in interactiunile cu stakeholderiilor in mod voluntar”.
Conceptul de CSR are legatura in mod direct cu etica in afaceri.
Avantajele CSR-ului:
1. Programele de CSR te ajuta sa te diferentiezi de concurenta si sa obtii loialitate fata de brand.
Sunt doi factori care fac din CSR, la ora actuala, o arma redutabila in constructia unui brand:
• consumatorii au devenit mai informati, mai capabili sa-si exprime opiniile si mai preocupati de subiecte care tin de sanatate, de mediu sau de problemele sociale, 
• piata a devenit din ce in ce mai aglomerata, iar brand-urile au fost fortate sa gaseasca metode noi si relevante pentru a construi legaturi emotionale cu publicul.
Pentru ca raspund tocmai unor astfel de nevoi emotionale, programele de CSR sunt o buna oportunitate de a comunica valorile brandului tau intr-un mod memorabil.
- 70% dintre consumatorii europeni considerau ca responsabilitatea unei companii este importanta in decizia de a cumpara un produs sau un serviciu.
2. Programele de CSR te ajuta sa imbunatatesti reputatia companiei tale.
La ora actuala, succesul companiilor depinde in mod direct de increderea pe care le-o acorda comunitatea in care activeaza, autoritatile, mass-media sau partenerii. 
Fara aceasta incredere, compania se supune mai multor riscuri. Spre exemplu devine vulnerabila in fata unor gesturi de protest din partea unor grupuri sau organizatii de activisti. Isi pericliteaza relatia cu autoritatile sau cu partenerii, care nu vor dori sa-si puna in pericol imaginea publica asociindu-se cu o companie ale carei practici sunt discutabile. Nu in ultimul rand jurnalistii si liderii de opinie vor tinde sa fie mai virulenti si mai sensibili la atacurile (cateodata intentionate si false) la adresa companiei.
3.Îmbunătăţirea reputaţiei.
Sprijinirea unei cauze va demonstra responsabilitatea faţă de societate. Programele de CSR te ajuta sa cresti vanzarile si cota de piata a companiei tale.
Acest lucru e valabil mai ales pentru campaniile de marketing legat de o cauza (Cause Related Marketing).
4.Creşterea vînzărilor. O consecinţă a celor de mai sus.
Un excelent “cîrlig” pentru a păstra angajaţii.
Tipurile de programe de CSR
Programele de CSR pot fi impartite diferit conform mai multor tipologii. Din perspectiva unui comunicator, cea mai utila credem ca este tipologia realizata de Philip Kotler si Nancy Lee in cartea “Corporate Social Responsibility: Doing the Most Good for Your Company and Your Cause”. Afla detalii despre fiecare program, care sunt beneficiile lui specifice si cand ar trebui sa-l aplice compania ta.
• Promovarea unei cauze
• Marketing legat de o cauza
• Marketing social
• Actiuni filantropice
• Voluntariat in comunitate
• Practici de afaceri responsabile social
1.Promovarea unei cauze. Se pune accentul pe comunicarea persuasivă, pentru a convinge publicul să sprijine o cauză. Investiţia companiei e mai mult în campania de comunicare. Scopul este de a mobiliza publicul să doneze, să facă voluntariat pentru o cauză, dar şi de a poziţiona brandul , de a obţine vizibilitate , de a te implica în faza de început al unui proiect, care va fi continuat. Este important ca mesajele să fie sincere, iar acţiunile să convingă.
2.Marketing legat de o cauză .Prin acest tip de program CSR compania donează o sumă de bani care, însă, depinde de vînzările din o anumită perioadă de timp. 
Avataje: 
-se crează o legătură între companie-brand şi consumator 
-se impulsionează vînzările brandului 
-satisface nevoia consumatorior de a cumpăra şi de a ajuta 
3.Marketing social. Unul dintre cele mai dificile tipuri de programe CSR. Îşi propune să schimbe comportamentul negativ al publicului şi să îl determine să adopte un comportament pozitiv .
4.Acţiuni filantropice Companiile contribuie direct la susţinerea unei cauze prin bani sau produse.


Fisiere în arhivă (1):

  • Responsabilitate Sociala. Studiu de Caz Apa Nova.DOC

Imagini din acest proiect

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!