Riscul de Solvabilitate

Cuprins proiect Cum descarc?

CAP.I. Aspecte generale privind riscurile pag.2
1.1 Introducere pag.2
1.2. Definirea riscului bancar pag.2
1.3 Clasificarea riscurilor bancare pag.3
1.4 Riscul de lichiditate in activitatea bancara pag.5
Cap.II. Indicatori de masurare a riscului de solvabilitate pag. 7
2.1.Analiza indicatorului de solvabilitate pag. 7
2.2.Pragul de toleranta si tipologia pierderilor viitoare pag. 9
2.3. Indicatori de prudenta bancara europeana pag. 9
Cap.III. Metode utilizate pentru gestiunea riscului de solvabilitate pag. 12
3.1. Functii necesare gestionarii eficiente a riscului 
de solvabilitate pag. 12
3.2. Metoda titlurizarii pag. 13
3.3. Reglementari privind solvabilitatea bancii pag. 14
Cap.IV. Concluzii pag. 16
Bibliografie pag. 17


Extras din proiect Cum descarc?

CAP.1. ASPECTE GENERALE PRIVIND RISCURILE
1.1 Introducere 
Activitatea bancara presupune inainte de toate, asumarea unor riscuri specifice. Un bun management bancar poate evita acceptarea unor riscuri excesive si poate obtine un profit rezonabil pentru institutia sa. Cu toate acestea, greselile de conducere, goana dupa un profit tot mai mare, o criza economica deosebita ca amploare sau aparuta in mod neasteptat, o panica bancara sau orice combinatie a acestor evenimente pot provoca falimentul societatii bancare. In acest caz, in afara de actionarii bancii, pot suferi pierderi si clientii creditori care si-au plasat spre fructificare disponibilitatile temporare. 
Din zorii istoriei, riscurile au constituit una dintre cele mai mari si fascinante provocari pentru umanitate datorita omniprezentei acestuia in toate domeniile de activitate.
In acceptiunea teoriei clasice a deciziei, riscul este identificat drept un element incert dar posibil ce apare permanent in procesul activitatilor socio-umane, ale carui efecte sunt pagubitoare si ireversibile.Daca in acceptiunea data de dictionar, se defineste riscul drept "expunerea la posibilitatea pierderii sau pagubei", societatile de asigurari considera acest element drept "hazardul sau posibilitatea de a pierde". In cadrul teoriilor statistice avansate in evaluarea riscurilor, este prezentata o definire mult mai elaborata a riscurilor "riscul reflecta variatiile distribuirii rezultatelor posibile, probabilitatea si valorile lor subiective". 
Riscul este in general, posibilitatea ca unul sau mai multe fapte, evenimente sau fenomene ce se desfasoara intr-un mediu cert sau incert sa produca o abatere de la evolutia lor, inregistrand rezultate diferite de cele cunoscute sau scontate. In investitii, probabilitatea ca o anumita investitie sa genereze pierderi datorita evolutiei nefavorabile a pretului 
Etimologic, termenul provine din latinescul ,,re-secare" care inseamna ruptura intr-un echilibru. 
1.2. Definirea riscului bancar 
Riscul bancar reprezinta un conglomerat sau complex de evenimente cu consecinte adverse pentru banca, de cele mai multe ori interdependente, prin aceea ca pot avea cauze comune sau ca producerea unuia poate genera in lant si alte evenimente adverse. In lucrarea ,,Managementul riscului bancar", Ion Nitu abordeaza initial riscul intr-o maniera simplista, apreciindu-l drept ,,probabilitatea ca intr-o tranzactie sa nu se obtina profitul asteptat si chiar sa apara o pierdere"
Definitia capata contur prin considerarea riscului bancar ca un fenomen care apare pe parcursul derularii operatiunilor bancare si care provoaca efecte negative asupra activitatilor respective, prin deteriorarea calitatii afacerilor, diminuarea profitului sau chiar inregistrarea de pierderi, afectarea functionalitatii bancii. 
"Riscul bancar este fenomenul care apare pe parcursul derularii operatiunilor bancare si care provoaca efecte negative asupra activitatii respective, prin deteriorarea calitatii afacerilor, diminuarea profitului sau chiar inregistrarea de pierderi, afectarea functionalitatii bancii" 
" Riscul bancar este angajamentul care poarta o incertitudine data, cu o probabilitatea de castig sau prejudicii, fie acestea din urma degradare sau pierdere." Rouch Michael, Naullen Gerard- "Le control de gestion bancaire et financiere"
1.3. Clasificarea riscurilor bancare
Diversitatea riscurilor cu care se poate confrunta o banca in activitatea ei zilnica, precum si diversitatea situatiilor care conduc la aceste riscuri ne fac sa credem ca o clasificare unica nu este posibila.
A. In functie de piata care determina aparitia riscului
1. riscuri determinate pe piata produsului
2. riscuri determinate pe piata capitalului
1. Riscuri de pe piata produsului cuprind:
- riscul de creditare
- riscul de strategie ( de afaceri) 
- riscul datorat reglementarilor bancare
- riscul de operare
- riscul de marfa
- riscul resurselor umane
- riscul legale
- riscul de produs
2. Riscuri de pe piata capitalului:
- riscul ratei dobanzii
- riscul de lichiditate
- riscul valutar
- riscul de decontare
- riscul de baza
B. Expunerea la risc a unei societati bancare este generata atat de ansamblul activitatii sale, cat si de fiecare tip de operatiune efectuata
Astfel se poate face o clasificare dupa criteriul activitatii bancare in :
- riscuri pure
- riscuri lucrative
Riscurile pure sunt cele care apar ca urmare a activitatii bancare curente, de fiecare zi. 
Acestea se clasifica in:
- riscuri fizice ( avarii, accidente)
- riscuri financiare ( pierderi de date, de documente, distrugeri de arhive) 
- riscuri criminale si frauduloase (utilizarea frauduloasa a mijloacelor de plata, intocmirea dosarelor de credit in baza unordocumente false, existenta unor banknote false )
- riscuri de raspundere ( nerespectarea actelor normative in vigoare, erori de gestiune a conturilor, acordari abuzive de credite) 
Riscurile lucrative apar ca urmare a unor operatiuni prin care se incearca obtinerea unui profit suplimentar.
C. Banca Reglementelor Internationale clasifica riscurile astfel:
a) riscuri financiare: riscul ratei dobanzii, riscul cursului de schimb: diminuarea profitului net bancar si/sau modificarea marjei dobanzii bancare, datorita variatiei cursului valutar pe piata,riscul de lichiditate, riscul titlurilor cu venit variabil
b) riscuri legate de parteneri: riscul clientele, riscul aparut pe piata interbancara, riscul de tara, riscul de credit, riscuri comerciale,riscul de produse, riscul serviciilor, riscul de plata,riscul de imagine


Fisiere in arhiva (1):

  • Riscul de Solvabilitate.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!