Riscul Valutar

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul 1- ELEMENTE CONCEPTUALE: RISCUL, DEFINIREA LUI, CATEGORII DE RISCURI 3
1.1 Notiunea de risc bancar 3
1.1.1 Scurt istoric 3
1.1.2 Definirea riscului bancar 4
1.1.3 Tipologia riscurilor bancare 4
1.2 Riscul valutar in ansamblul riscurilor financiar-bancare 6
Capitolul 2 - ANALIZA RISCULUI VALUTAR BANCAR 9
2.1 Analiza riscului valutar bancar 9
2.2 Indicatorii riscului valutar bancar 11
2.2.1 Pozitia valutara individuala 11
2.2.2 Pozitia valutara globala 12
Capitolul 3 - METODE SI TEHNICI UTILIZATE PENTRU GESTIONAREA RISCULUI VALUTAR BANCAR 13
3.1 Expunerile valutare 13
3.2 Utilizarea tehnicilor derivate in hedging-ul riscului valutar
bancar 15
3.2.1 Contractele forward 16
3.2.2 Operatiuni futures 16
3.2.3 Optiuni valutare 17
3.2.4 Swap-ul valutar 19
3.3 Provizionarea creditului valutar 20
Capitolul 4 - POSIBILITATI DE PERFECTIONARE A GESTIUNII RISCULUI VALUTAR BANCAR 21
Bibliografie


Extras din proiect Cum descarc?

CAPITOLUL 1
ELEMENTE CONCEPTUALE: RISCUL, DEFINIREA LUI, CATEGORII DE RISCURI
1.1 Notiunea de risc bancar 
1.1.1 Scurt istoric
Caracteristica lumii contemporane este incertitudinea. Mediul economic, cel monetar, cel financiar bancar sunt permanent supuse unei concurente acerbe. Astazi bancile sunt privite de catre specialisti, si nu numai, ca fiind acele institutii care administreaza riscul. Aceasta caracterizare data bancilor se datoreaza in special faptului ca orice operatiune financiar-bancara pe piata interna si internationala este supusa actiunii unui ansamblu de factori de risc independenti.
Pana la inceputul anilor '80 comunitatea financiar-bancara privea unilateral problema riscului numai din punct de vedere al creditului. Gestionarea riscurilor bancare se reducea la riscul de creditare, acest lucru fiind posibil datorita stabilitatii relative a sistemului financiar. Aceasta stabilitate caracteristica acelor ani era posibila in primul rand datorita existentei si functionarii Sistemului monetar international de la Bretton-Woods. Acest mecanism controla fluctuatiile cursurilor valutare, iar ratele dobanzilor nu variau prea mult tocmai datorita politicilor monetare duse de bancile centrale in conformitate cu interesele imediate ale statelor debitoare. 
Reglementarile monetar-valutare, practicile anticoncurentiale de tip cartel si nu in ultimul rand inertia deponentilor, limitau in acea perioada concurenta pe piata depozitelor bancare generand o relativa stabilitate a ratelor dobanzilor. La sfarsitul anilor "70 situatia se schimba. Explozia pretului petrolului si dependenta crescanda a statelor occidentale de sursele de materii prime din Orient au generat un proces inflationist care a dus la fluctuatii mari ale ratelor nominale ale dobanzilor. In acelasi timp, prin abolirea sistemului de la Bretton-Woods, volatilitatea cursurilor valutare creste, acestea devenind factori importanti de stabilire a performantelor globale ale societatilor bancare. Mediul concurential a fost si el supus unor schimbari datorita in special suprimarii controlului asupra transferurilor internationale de capital si modificarii structurii costurilor bancare. Toti acesti factori i-au determinat atat pe specialisti cat si pe practicieni, sa recunoasca existenta unei multitudini de factori de risc (riscul lichiditatii, riscul de capital, riscul ratelor dobanzilor, riscul valutar, riscul tranzactiei, riscul de afacere etc).
Riscul este exprimarea valorica a probabilitatii unei situatii care poate duce la pierderi. Riscurile apar in rezultatul devierii de la realitate a evaluarilor starii curente si viitoare a unor situatii. Aceste devieri pot fi pozitive sau negative. In primul caz este vorba despre sansa de a primi profit, iar in al doilea caz - despre pierderi. Obtinerea profitului poate fi asigurata daca posibilitatea de a suporta pierderi va fi previzionata, preintampinata sau ocolita. Aceste considerente ne determina a acorda o atentie deosebita problemelor riscurilor economice prin elaborarea politicii de determinare, clasificare si dirijare a riscurilor.
1.1.2 Definirea riscului bancar
Riscul reprezinta incertitudinea privind rezultatul final al unei peratiuni in cazul influentei neasteptate a unor factori.
Dictionarul enciclopedic ilustrat, publicat in 1999 de Editura Cartier, defineste riscul ca "posibilitatea de a avea de infruntat un pericol, o paguba, un necaz" sau "pericol, inconvenient posibil".
Dictionarele englezesti mentioneaza definitia standard acceptata lingvistic: riscul reprezinta "probabilitatea producerii unui eveniment cu rezultate adverse pentru subiect".
Teoria financiara moderna aduce insa nuantari acestei definitii, considerand ca nu trebuie pus semnul de echivalenta intre probabilitate si risc: probabilitatea constituie de fapt unitatea de masura a riscului si mijloc de cuantificare pentru acesta.
Definitia care ilustreaza cel mai cuprinzator riscul apartine lucrarii "Bancile - Mica Enciclopedie" publicata de Editura Expert in 1998, in care autorii (Acad. Costin C. Kiritescu si Dr. Emilian M. Dobrescu) definesc riscul intr-o afacere ca "eveniment viitor si probabil a carei producere ar putea provoca anumite pierderi".


Fisiere in arhiva (1):

  • Riscul Valutar.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Vasile Dedu, " Gestiunea Bancara ", editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1999
Cezar Basno " Management Bancar " , editura Economica, Bucuresti, 2002
Nitu Ion, Managementul riscului bancar, Editura Expert, Bucuresti 2000;
Eugen Stefan Pecican " Piata valutara, banci & econometrie ", editura economica, Bucuresti, 2000
Maricica Stoica, " Management Bancar ", editura economica, Bucuresti, 1999
http://www.ilincagorobet.ase.md/modules/news/;
http://www.curs-euro.ro/cauta-istoric/#grafic;
www.intesasanpaolobank.ro
www.bnr.ro


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!