Riscuri excluse din activitatea de asigurare

Cuprins proiect Cum descarc?

1.Aparitia conceptului de risc 2
2.Definitii ale riscului 3
3.Riscuri excluse din activitatea de asigurare (neasigurabile ) 5
3.1.Definire 5
3.2.Caracteristici 6
3.3.Clasificari 6
3.4.Cauze 7
3.5.Implicatii 13
4. Harta Romaniei in functie de riscurile de inundatii si cutremur, corelate cu procentul de locuinte asigurate. 14
5.Concluzie 16
6.Bibliografie 17


Extras din proiect Cum descarc?

1.Aparitia conceptului de risc
Avand in vedere ceea ce a spus Robin S.Sharma, scriitor Canadian si lector de leadership "Cand incetam sa ne asumam riscuri,nu mai traim viata"
Notiunea de "risc" a avut o istorie destul de lunga pana sa ajunga sa capete propriul sau inteles, aceasta isi are originea in spatiul bizantin .
Conform Prof.Dr.Ioan Tofan , care declara ca sintagme similare cu cele ale notiunii de risc dateaza de pe timpul lui Homer acesta folosind termenul de "rizikon"(atunci cand se refera la calatoriile lui Ulise), mai apoi apare in cartea "Carta Picena" "risicu" care semnifica pe intelesul din zilele noastre riscul asumat de personaje , totodata gasim aceasta notiune si in vocabularul maritim.
Ce trebuie insa remarcat este faptul ca societatea a resimtit inca din timpuri indepartate necesitatea de a cuantifica riscul.
In secolul al XVII-lea, termenul apare in Franta legat tot de vocabularul maritim. Termenul ramane utilizat cu precadere in domeniul asigurarilor maritime dar nu numai (in 1670 il gasim utilizat si in domeniul asigurarilor de viata si de incendiu).
In anul 1711 in opera lui Abraham DeMovire "De Mensura Sortis " , apare pentru prima data o definitie a riscului cu inteles de "posibilitate de pierdere" : "riscul de a pierde o suma oarecare este opusul asteptarii si adevarata masura a riscului este produsul dintre suma riscata si probabilitatea de a o pierde".
Sa intram in domeniul economic, unde notiunea de "risc" se confunda cu cea de "incertitudine" deoarece ambele se asociaza cu incapacitatea umana de a prevedea evolutia viitoare a evenimentelor".
F. Knight sustine ca exista o diferenta si aceasta este interpretata ca avand legatura cu faptul ca agentii pot sau nu sa presupuna ca actioneaza ca si cum au in vedere probabilitati bine definite si rezultate posibile. Daca da, situatia este de risc, daca nu, situatia este de incertitudine.
2.Definitii ale riscului
Din punct de vedere teoretic exista doua tipuri de riscuri :
a.Riscul pur : acesta nu ia in considerare posibilitatea de castig ,mentinand ideea unei posibile pierderi
Exemple:pagube ale incendiilor,inundatiilor sau ale cutremurelor sau posibile decese premature in urma accidentelor sau a bolilor
b.Riscul speculativ : acesta inglobeaza atat posibilitatea unui castig cat si pericolul unei pierderi
Exemple: achizitiile unor produse la mana a doua si incercarea de a le revinde cu scopul unei afaceri.
Diferenta dintre riscul pur si riscul speculativ este o baza a teoriei asigurarilor.Riscul este modul de repartizare al rezultatelor posibile fata de media acestora in castig relativ cat si pierdere relativa. Estimarea rezultatelor este relativa , cele favorabile depasesc media anticipata iar cele nefavorabile sunt inferioare medie anticipate . Orice decizie economica are riscuri , decidentul trebuie sa isi asume riscul si sa il gestioneze in folosul lui.
In obiceiul general al limbii
Riscul este cam acelasi lucru cu pericolul , iar specialisti in asigurari prin expresia risc inteleg pericolul, primejdia
Iar cea de a doua semnificatie se refera la faptul ca atunci cand vorbim despre asigurarea "X", vorbim despre riscul "X".Denumim astfel risc o anumita polita de asigurare sau persoanele care sunt asigurate prin polita respectiva.
Dictionarul complet al economiei de piata defineste riscul
Defineste riscul ca un "eveniment viitor si probabil, a carui producere ar putea provoca anumite pierderi. El poate fi previzibil atunci cand factorii care ar aduce pierderi pot fi prevazuti cu anticipatie si imprevizibil atunci cand este determinat de situatii fortuite"
Dictionarul explicativ al limbii romane
Defineste riscul ca "posibilitate de a ajunge intr-o primejdie, de a avea de infruntat un necaz sau de suportat o paguba, pericol posibil "
Aici inteles ca riscul este un pericol pe care omul incearca sa il anticipeze sau macar sa modereze efectele nedorite.


Fisiere în arhivă (1):

  • Riscuri excluse din activitatea de asigurare.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. "Asigurari si reasigurari", I. Vacarel si F. Bercea, editura Expert, Bucuresti,2002;
2. Journal of Political Economy.Vol. 95. Stephen F. LeRoy and Larry D. Singell, Jr. The University of Chicago Press
3. Horja, I.M., Taxation of Restructuring Operations of Companies, Revista Economie teoretica si aplicata -  Supliment, International Conference ,,Financial and monetary policies in European Union, ASE - Facultatea de Finante, Asigurari, Banci si Burse de valori, Bucuresti, 2008
4. Dorfman, "Introduction to Risk Management and Insurance", 4th edition
5. Mehr Hedges, Risk Management. Concepts and Aplications,
6. Rejda, ,,Principles of Risk Management, and Insurance"
7. Evaluarea riscului asigurarilor , suport de curs, Anicai Bianca
8. Teoria riscurilor si aplicatii . Prof.univ.dr.Ioan Tofan, Conf.univ.dr.Mihai Gontineac, Conf.univ.dr.Danut Rusu. Editura Alexandru Mayller Iasi 2011
9. Busa Georgeta - Dictionarul complet al economiei de piata, Editura Soc. Informatia, Bucuresti, 1994;
10. DEX- Dictionarul explicativ al limbii romane ed. a II a, Univers Enciclopedic, Bucureesti, 1996, p.929
11. Fragment din Normele privind forma si clauzele cuprinse in contractul de asigurare obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor din 16.08.2012
12. https://www.scritub.com/stiinta/stiinte-politice/Riscuri-si-asigurari-Elemente-82441.php
13. https://www.brd.ro/_files/pdf/Termeni_si_conditii_de_asigurare_Confort%2520Mobile_Plus.pdf
14. https://www.insuranceeurope.eu/sites/default/files/attachments/How%20insurance%20works%20-%20Romanian%20translation.pdf
15. http://www.pbasig.ro/utile/informatii-utile/tematica/a-despre-asigurare/clasificarea-ricurilor-249


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!