Riscurile Barings Bank

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Cuprins 2
2. Context 2
3. Cauze 2
4. Evolutie 2
5. Efecte 2
6. Lectii invatate 2
7. Bibliografie 2


Extras din proiect Cum descarc?

Context
Barings Bank a fost o banca comerciala britanica cu sediul in Londra si a doua banca comerciala cea mai veche din lume, dupa Berenberg Bank. Aceasta a fost infiintata in anul 1762 de Francis Baring, membru al familiei germane-britanice Baring, o familie de negustori si bancheri.
Dupa cum spuneam, Banca Barings a fost infiintata in anul 1762, sub denumirea de Societatea John si Francis Baring, de insusi Francis Baring, alaturi de fratele sau mai mare John Baring, ca partener major tacut. Cei doi erau fiii lui John (Johann) Baring, la vreme aceea comerciant de lana al lui Exeter, nascut in Bremen, Germania. Compania si-a inceput activitatea in birourile de la Cheapside, Londra, iar in cativa ani s-a mutat intr-o arie mai mare, in Mincing Lane. Baritele s-au dezvoltat treptat, de la lana in multe alte marfuri, devenind prestatoare de servicii pentru cresterea mai rapida a comertului international, incluzand chiar comertul cu sclavi profitabil, aducand un venit considerabil familiei si afacerilor acesteia, iar astfel s-a facut posibila o extindere semnificativa a activitatii si prestigiului bancii. In anul 1774 Barings Bank isi incepe activitatea in SUA, iar pana in 1790, Barings reuseste sa-si extinda foarte mult resursele, acest fapt s-a datorat eforturilor lui Francis din Londra, dar si a asocierilor cu principalii bancheri din Amsterdam, precum Hope&Co. In 1793, Piata Devonshire a devenit noul sediu al bancii, familia Baring locuind deasupra birourilor. In 1796, banca a efectuat o achizitie de aproximativ 1 milion de hectare (aproximativ 4000 km2) de terenuri, parte a statului Maine. 
Anul 1800 reprezinta anul in care John decide sa se retraga din afacere, compania fiind reorganizata drept Francis Baring, iar noii parteneri cu care a inceput Francis sa colaboreze au fost fiul cel mai mic al acestuia, Sir Thomas Baring si ginerele Charles Wall. In 1802 Barings alaturi de Hope & Co au realizat cea mai mare achizitie de teren din istorie -  Purchase Louisiana, cu ajutorul careia zona SUA a fost dublata. 
In 1803 Francis decide sa se retraga usor din managementul activ, fiind inlocuit de fratii mai mici ai lui Thomas. Noul parteneriat si-a luat denumirea de Baring Brothers & Co, denumire cunoscuta pana in 1890. In anul 1806 compania si-a mutat birourile intr-un noi sediu, la Bishopsgate, unde a ramas pana la desfiintarea companiei. 
Barings s-a implicat in finantarea guvernului SUA in perioada razboiului din 1812, iar pana in 1818, Barings a fost numita "cea de a sasea mare putere europeana", dupa Anglia, Franta, Austria si Prusia. In 1820, Barings a suferit o scadere a afacerilor, iar asta a condus la cedarea dominatiei in Londra catre NM Rothschild & Sons. Cu toate astea, Barings a ramas in continuare o firma puternica, iar in 1830 s-a inceput o schimbare, in sensul ca noul partener american, Joshua Bates sustine eforturile lui Thomas Baring din Europa in America, cu ideea ca in Occident exista mult mai multe oportunitati de dezvoltare. In anul 1832, la Liverpool a fost deschis un nou birou al Barings in scopul valorificarii noilor oportunitati din America de Nord. 1843, Barings a devenit un agent important al guvernului american, pozitie pastrata pana in anul 1871.
Dupa cum am mentionat anterior, Barings Bank a fost numita "a sasea mare putere europeana". In 1890, banca isi pierde aceasta pozitie din cauza faptului ca in anul 1880 aceasta a oferit servicii de asigurare Argentinei, iar in 1890 Argentina a intrat in incapacitate de plata, iar datoriile acesteia a fost nevoita ca Banca Barings sa le suporte, aceasta neavand resursele necesare, s-a imprumutat de la banca Angliei.
Barings Bank, la inceputul anilor 1990, a decis sa-si extinda operatiunile cu privire la investitii in contracte futures si options pe toata aria asiatica. Astfel ca s-a deschis un nou sediu la Tokyo si altul in Singapore. Nick Lesson, persoana cu un nivel de cunostinte in domeniu ridicat, s-a propus pentru conducerea biroului din Singapore, acolo unde se desfasurau activitati de Trading pe piata locala SIMEX. Datorita interesului pe care l-a aratat si a tranzactiilor pe care le exectua, Lesson a optinut permisia de a efectua operatiuni de Trading oficiale in numele bancii pe piata SIMEX, avand in subordine totalitatea activelor firmei de la vremea aceea.
Anul 1995 este cunoscut drept anul de declin pentru Banca Barings. Aceasta a ajuns la faliment din cauza utilizarii necorespunzatoare a instrumentelor financiare derivate, contractele futures si cele options, iar aceasta cadere i se datoreaza directorului general al biroului de tranzactionare de pe bursa SIMEX, cunoscutul Nick Lesson. Acesta la inceputul activitatii sale avea sarcina de a cauta diferentele de pret de pe diferite piete a indicelui Nikkei 225 (arbitraj) si sa obtina profit la un risc scazut, dar acesta a crezut de cuviinta ca poate obtine un profit mult mai ridicat cu ajutorul speculatiei, cumpararea de contracte futures la un pret scazut, pastrarea acestora si vanzarea lor la un pret mai profitabil. 
Din cauza evenimentelor nefavorabile petrecute, atat pe plan intern, cat si pe plan extern, spre exemplu cutremurul Kobe, profitul a scazut drastic, astfel ca in ianuarie 1995 pierderile bancii au ajuns la valoare de 850 milioane GBP, echivalentul in dolari a 1,3 miliarde. 
Barings Bank a fost cumparata de banca olandeza, ING, pentru suma simbolica de o lira sterlina, punand astfel capat istoriei de 230 de ani de activitate a bancii britanice. Banca a fost redenumita initial ING Barings, iar pe parcursul anilor si chiar si astazi, este cunoscuta sub denumirea de ING Bank.


Fisiere în arhivă (1):

  • Riscurile Barings Bank.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. FinExtra.com
2. The Fall of Barings: Lessons for Legal Oversight of Derivatives Transactions in the United States, by Charles A. Samuelson http://scholarship.law.cornell.edu/
3. http://www.investclub.ro
4. Derivatives in Financial Market Development, Rangarajan K. SundaramSeptember 2012
5. Report of the Board of Banking Supervision Inquiry into the Circumstances of the Col-lapse of Barings, Ordered by the House of Commons, Her Majesty's Stationery Office, 1995
6. https://www.oreilly.com/library/view/risk-takers/9781547400058/content/15_chapter06.xhtml


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!