Rolul și funcțiile BNR în cadrul sistemului bancar din România

Extras din proiect Cum descarc?

Banca Nationala a Romaniei a fost infiintata in anul 1880 si a fost printre primele banci centrale existente in acea perioada. Ca sa fie infiintata o banca, era nevoie atat de sustinere politica cat si de conditii economice favorabile. In acest fel, la data de 17 aprilie 1880 a fost publicata Legea pentru infiintarea unei banci de scompt si circulatiune . La acel moment, banca avea un capital de 30 mln. RON. 
Principala functie a BNR este de a mentine stabilitatea preturilor, insa pe langa aceasta mai sunt cateva functii principale si anume: 
-  Creaza si utilizeaza politicile monetare, dar si politice care se refera la cursurile de schimb;
-  Emite bancnote si monede, acestea fiind principalele modalitati de plata;
-  Stabileste si supravegheaza regimul valutar;
-  Administreaza rezervele internationale ale Romaniei.
Conform Legii 312/2004 BNR este o institutie publica si independenta. Aceasta colaboreaza cu autoritatile nationale si anume, cu Ministerul Finantelor Publice pentru a stabili indicatorii macroeconomici in baza carora se va elabora proiectul bugetului anual. Pentru a efectua functia de supraveghere 
-  BNR se va consulta si va face schimb de informatii cu autoritatile care sunt responsabile de alte institutii financiare si piete financiare
-  Va realiza o analiza pe baza institutiilor care sunt implicate in falimentarea si lichidarea instututiilor de credit
-  Va obtine informatii de la organismele care se ocupa de garantarea depozitelor din Romania. 
Desigur, Banca Nationala dispune si de cooperare internationala, poate participa la organizatii cu caracter financiar, bancar sau monetar si poate sa devina membru al acestora. Dupa cum este stipulat in Legea 312/2004 art. 4(4)" Banca Nationala a Romaniei poate negocia si incheia acorduri, conventii sau alte intelegeri privind imprumuturi pe termen scurt si alte operatiuni financiar-bancare cu institutii financiare internationale, banci centrale, societati bancare si nebancare, cu conditia rambursarii acestora in termen de 1 an." Deci, Banca Nationala dispune de destule resurse pentru o functionare eficienta.
Functia principala a Bancii Centrale a Romaniei este de a asigura si mentine stabilitatea preturilor. Avantajele stabilitatii preturilor sunt ca acestea duc la imbunatatirea situatiei populatiei. Oamenii vor fi siguri in ziua de maine si nu-si vor mai face griji in privinta evolutiei preturilor si desigur vor avea incredere in politica statului pentru ca vor vedea ca deciziile pe care le ia statul sunt eficiente. 
Scopul BNR ce tine de stabilitatea preturilor este exprimat sub forma unei tinte de inflatie. Din 2005 BNR duce o politica monetara de tintire a inflatiei( din 2013, rata inflatiei este de 2,5%). In mod clar, banca influenteaza evolutia preturilor, mai ales prin ratele dobanzilor pe termen scurt la care sunt acordate credite bancilor sau acceptate depozite de la ele. Astfel, banca centrala "sugereaza " schimbari ale ratelor dobanzilor pe termen scurt de pe piata interbancara, si la randul sau sunt influentate si ratele care sunt fixate de banci la creditele pe care le acorda. Nivelul scazut al ratelor dobanzilor fac oamenii sa recurga la cheltuieri mai mari, astfel stimuland inflatia, iar ratele mai mari ale dobanzilor functioneaza in sens contrar. Inflatia este o expunere nu chiar buna in economie, poate una foarte grava. Aceasta distruge treptat capitalul si duce la lipsa de investitii, iar lipsa de investitii inseamna un nivel redus de dezvoltare sau chiar regres. 
Pe langa stabilitatea preturilor, Banca Centrala a Romaniei trebuie sa mai tina cont si de stabilitatea financiara. In momentul cand Banca Centrala dispune de o politica fiscala si monetara tulburata, stabilitatea financiara sufera. Derapajele bugetare mari duc la instabilitate economica si de aici rezulta si o lovitura asupra stabilitatii financiare. De asemenea si factorii precum riscurile care nu au fost evaluate corect si resursele banesti care nu au fost utilizate intr-un mod eficient la fel duc la instabilitate financiara si economica. BNR are un rol important in mentinerea acestei stabilitati si acest rol este indeplinit prin supravegherea precauta a institutiilor aflate sub influenta sa, este necesar ca sa fie identificate riscurile care pot afecta sistemul financiar.
Prin supraveghere, Banca Nationala a Romaniei examineaza institutiile de credit si apreciaza nivelul in care acestea respecta legislatia. Aceste verificari sunt efectuate atat pe baza rapoartelor trimise de aceste institutii la BNR, cat si prin controale care au loc la sediul acestor institutii. Supravegherea financiara consta in estimarea riscurilor la care este expus sistemul financiar din cauza bancilor. 
Ce tine de politica monetara, banca foloseste anumite mijloace specifice pentru realizarea tranzactiilor de creditare a unitatilor de credit, dar si de piata monetara, precum si rezervele minime obligatorii.
BNR acorda imprumuturi unitatilor de credite eligibile, stabilite in conformitate cu unele conditii proprii. Banca Nationala nu acorda imprumuturi pe descoperire de cont ori altfel de imprumut pentru stat, organe publice. Dupa ce a intrat in UE, acesta restrictie privind imprumuturile prin descoperire de cont este inlaturata si astfel BNR poate acorda astfel de credite unitatilot care se afla sub legea publica.
Referitor la rezervele minime obligatorii, banca centrala fixeaza regimul pe care societatile de credite sunt obligate sa le pastreze in conturi deschise la banca. In ceea ce priveste rezervele in valuta, in urma constituirii acestor rezerve minime, se percepe o dobanda bonificata care va fi cel putin egala cu rata dobanzii bonificate medii utilizate de societatile de credit. Daca nu sunt realizate conditiile din punct de vedere al rezervelor obligatorii, banca aplica penalizari.


Fisiere în arhivă (1):

  • Rolul si functiile BNR in cadrul sistemului bancar din Romania.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

-  https://www.bnr.ro/Inceputurile--1053-Mobile.aspx#ibsc 
-  https://www.bnr.ro/Banca-Nationala-a-Romaniei-1-Mobile.aspx 
-  https://www.bnr.ro/apage.aspx?pid=404&actId=1 
-  http://www.opiniibnr.ro/index.php/breviar/55-ce-sunt-rezervele-minime-obligatorii
-  https://www.bnr.ro/apage.aspx?pid=404&actId=1
-  https://www.bnr.ro/


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!