Școala clasică engleză

Extras din proiect

Adam Smith, este considerat “parintele” economiei politice moderne mai ales datorita tratatului sau “O cercetare asupra natiunilor si cauzelor avutiei natiunilor” (publicat in 1776), tradus in limba romana sub titlul :”Avutia natiunilor”.
Economia propriu-zisa, ca stiinta si teorie, începe cu Adam Smith. În Avutia Natiunilor, economia se desprinde clar de filozofie si teologie. În prezentarea sistemului sau moral, el discuta despre o gama larga de virtuti care include virtutile care merita cel mai putin a fi luate în calcul, cele comerciale: prudenta, vigilenta, circumspectia, caracterul constant, fermitatea. Printre cele mai de ignorat tipuri de prudenta putem enumera grija pentru sanatate, avutie, rang.
Mercantilisti si fiziocratii au considerat ca exista doar un singur factor de productie care era capitalul comercial, respective natura pe cand Adam Smith este sustinatorul formulei trinitare a factorilor de productie munca, natura si capitalul.
Promoveaza libertatea deplina neingradita decat de limtele propriului interes si apreciaza ca “ordinea naturala” se instaureaza de la sine intr-un climat liberal prin actiunea “mainii invizibile” si nicidecum o politica economica protectionista, promovata prin puterea statului
imbogatirea unui popor consta in capacitatea de a progresa, progress care are la baza diviziunea muncii
a demonstrate ca prin diviziunea muncii se creaza si sporeste avutia nationala


Fisiere în arhivă (1):

  • Scoala Clasica Engleza.ppt

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!