Sistemul Bancar

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere.
Capitolul 1.Bancile si sistemul bancar
1.1 Functiile si rolul bancilor in dezvoltarea economiei.
1.2 Caracteristica si clasificarea sistemului bancar.
Capitolul 2.Particularitatile Bancilor Centrale.
2.1 Esenta si particularitatile organizationale si nationale ale bancilor.
2.2 Functiile Bancilor Centrale
2.3Activitatea,obiectivul principal si functiile de baza a Bancii Nationale a Moldovei.
2.4Organul de conducere si directiile de activitate a Bancii Nationale a Moldovei.
Capitolul 3 Banca Comerciala-veriga de baza a sistemului bancar
3.1 Notiunea,esenta si rolul bancilor comerciale.
3.2 Particularitatile si directiile de activitate a bancilor comerciale.
3.3 Operatiunile bancii comerciale pe piata valorilor mobiliare.
3.4 Eficienta activitatii bancare.
Capitolul 4.Sistemul bancar al Republicii Moldova,evolutia si structura lui in conditiile actuale.
Concluzii:
Bibliografie:


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Economia de piata presupune existenta unui sistem bancar care asigura mobilizarea disponibilitatilor monetare ale economiei si orientarea lor spre desfasurarea unor activitati economice eficiente.In esenta ,banca poate fi definite ca o institutie care mobilizeaza mijloacele banesti disponibile,finanteaza si crediteaza persoanele fizice si juridice,organizeaza si efectuiaza decontarile si platile in cadrul economiei nationale si in relatiile cu celelalte state in scopul obtinerii de profit.Banca este institutia financiara care atrage de la personae fizice sau juridice depozite sau echivalente ale acestora,transferabile prin diferite instrumente de plata,si care utilizeaza aceste mijloace total sau partial pentru a acorda credite sau a face investitii pe propriul cont si risc.Banca are ca rol complex in economie,atit din punct de vedere al serviciilor pe care le presteaza,cit si din punct de vedere al relatiilor in spatial geografic.
Bancile,ca institutii specializate se ocupa de organizarea si realizarea diferitor servicii bancare,obiectul lor de activitate fiind,in principal,gestionarea acestora, iar scopul final,obtinerea profitului bancar. Instrumentul de gestionare a operatiunilor bancare sunt-banii.
Sistemul bancar s-a reorientat spre activitati de genul:creditarea bancilor din nivelul doi al sistemului(banci comerciale), influientarea monedei,creditului, ratei dobinzii, mentinerea cursului official al monedei nationale, controlarea inflatiei, promovarea productiei si cresterea gradului de ocupare a fortei de munca.Sistemul bancar trebuie sa exercita in ultima instanta dreptul de control asupra politicii monetare intr-o societate democratica,adica autoritatea monetara si guvernul trebuie sa-si execute atributiile in sfera monetara,fara a beneficia de o putere absoluta si fara sa permita folosirea acestor atributii in scopuri politice.Constituirea in baza unor reglamentari legislative a activitatii bancare, presupune in primul rind formularea explicita prin acte normative a obiectivelor politicii monetare.
Analiza sistemelor bancare contemporane evidentiaza ca acestea sunt structurate in 2 nivele respectiv Banca Centrala si Bancile de rangul secundar care in Republica Moldova sunt Bancile Comerciale.Rolul Bancilor Centrale rezulta din monopolul emisiunii banilor. Primele Banci Centrale sunt considerate Banca Suediei infiintata in 1668, Banca Angliei 1694, initial aceasta banca a aparut sub forma de societate pe actiuni private. In 1863 apar bancile Nationale din SUA si in 1880 apare banca Centrala a Frantei. Aparitia tuturor bancilor centrale in sec.17-18 s-a bazat pe bancile comerciale existente carora li s-a incredintat de catre guvernele tarilor respective rolul de bancher al statului. In majoritate tarilor aceste banci au fost considerate companii pe actiuni. In afara de aceasta majoritatea bancilor centrale aveau statut de banci comerciale. Tendinta monopolista statala a conditionat criza economica din 1929-1933 iar al II-lea razboi mondial a dus la nationalizarea bancilor centrale . In decursul evolutiei istorice bancile centrale au fost initial private si aveau ca scop obtinerea unui profit.
In present in majoritatea statelor Bancile Centrale sunt banci de stat, insa in unele state ele pot fi ca societati pe actiuni , actionarii carora sunt bancile comerciale.
Prezenta teza cuprinde o sinteza a sistemului bancar,ea cuprinde 4 capitole:
Capitolul 1:Bancile si sistemul bancar contine o caracterizare generala a sistemului bancar,functiile si rolul bancilor in economia mondiala, caracteristica si clasificarea sistemului bancar.
Capitolul 2:Particularitatile generale a Bancilor Centrale se descrie particularitatile organizationale ale bancilor centrale,rolul si principalele functii a bancii centrale,obiectivul principal si functiile de baza al Bancii Nationale a Moldovei,caracteristici ale organului de conducere a Bancii Nationale a Moldovei,directiile de activitate.
Capitolul 3:Banca Comerciala-veriga de baza a sistemului bancar se defineste notiunea de banca comerciala,esnta si rolul bancilor comerciale, distingem de asemenea principalele operatiuni ale bancii comerciale din Republica Moldova conform autorizatiilor de categoria “A”,,”B”,si “C”.,ordinea autorizarii si lichidarii bancilor comerciale,explicam particularitatile organizationale si principalele directii de activitate a bancii comerciale,eficienta activitatii bancare.
Capitolul 4:Sistemul bancar, evolutia si structura lui in conditiile actuale contine structura si functiile ale Bancii Centrale si bancile comerciale.
Vom analiza obiectivul principal al sistemului bancar si deasemenea concluzii privind generalizarea bancilor si sistemului bancar.
Capitolul1.Bancile si sistemul Bancar
1.1 Functiile si rolul bancilor in dezvoltarea economiei.
In economia de piata sistemul bancar indeplineste rolul de atragere,concentrare a economiilor societatii si de canalizare a acestora prin procesul de acordare a creditelor,efectuind cele mai eficiente investitii.In indeplinirea acestui rol bancile, ca verigi de baza a sistemului bancar,urmaresc modul in care debitorii utilizeaza resursele imprumutate.Bancile asigura si faciliteaza efectuarea platilor,ofera servicii de gestionare a riscului si reprezinta principalul canal de transmisie in implimentarea politicii monetare.
Bancile gestioneaza depozitele si mijloacele de plata din economie.Astfel,colectind depozitele,bancile au responsabilitatea gestionarii eficiente a acestora cu maxim de randament,in beneficial propriu si al depunatorilor.
In vederea realizarii obiectivelor sale,banca centrala urmareste stabilitatea valorii interne si externe a monedei nationale,concomitant cu punerea la dispozitia economiei nationale a cantitatii optime de moneda,necesara cresterii economice.
Conform activitatii specifice pe care o desfasoara,bancile indeplinesc,in principal,urmatoarele functii:


Fisiere în arhivă (1):

  • Sistemul Bancar.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!