Sistemul de Pensii in Republica Moldova - Actualitati si Perspective de Dezvoltare

Cuprins proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
CAPITOLUL I. ASPECTE CONCEPTUALE PRIVIND SISTEMUL ASIGURARILOR SOCIALE 7
1.1. Conceptul si structura sistemului de asigurari sociale 7
1.2. Contributiile de asigurare sociala si baza impozabila
CAPITOLUL II. PRINCIPII DE FUNCTIONARE A SISTEMULUI DE PENSII IN REPUBLICA MOLDOVA 21
2.1. Principii de functionare a Casei Nationale de Asigurari Sociale din Moldova 21
2.2. Tipurile de pensii si conditiile de stabilire a acestora 27
2.3. Formulele de pensionare 34
2.4. Aspecte ale indexarii pensiilor in Moldova
CAPITOLUL III. PROBLEMELE REFORMARII SISTEMULUI DE PENSII IN REPUBLICA MOLDOVA 41
3.1. Reformarea sistemului de pensii din Republica Moldova 41
3.2. Situatia si evolutia numarului de beneficiari de pensii 48
3.3. Analiza riscurilor diferitor sisteme de pensionare 
CONCLUZII SI RECOMANDARI 69
BIBLIOGRAFIE 74
ANEXE 77


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Actualitatea temei. Sistemul de pensii al Republicii Moldova este construit pe principiul solidaritatii generatiilor. Pensiile se platesc din impozitele incasate de la partea activa a populatiei. In ultimii zece ani baza de formare a fondului de pensii s-a redus ca rezultat al scaderii productiei, fapt care a influentat negativ posibilitatea de a le asigura o existenta decenta pensionarilor. Asigurarea cu pensii reprezinta, in prezent, plata unor sume de bani relativ mici unui numar suficient de mare de persoane. Incercarile Guvernului de a reactiona la situatia creata s-au limitat doar la majorarea impozitelor. In conditiile evaziunii fiscale in masa, dezvoltarii sectorului neoficial al economiei s-a ajuns la acumularea unor datorii impunatoare fata de pensionari. Reforma sistemului de pensii, efectuata in anul 1998 s-a ales cu majorarea varstei de pensie si a vechimii in munca. Au mai fost schimbate si regulile de calculare a marimei pensiei. Aceasta modalitate de reformare, bineinteles, nu a fost de natura sa amelioreze esential situatia din sistemul de pensii, ceea ce determina necesitatea si conditioneaza actualitatea temei.
Sistemul de pensionare este profund integrat in economia tarii si succesele (insuccesele) acestuia nu doar se reflecta asupra nivelului de asigurare materiala a pensionarilor, ci si in mare masura determina parametrii situatiei social-economice a tarii actuale si de perspectiva si au o influenta semnificativa asupra situatiei macroeconomice in general.
La inceputul reformei de pensionare Ministerul Protectiei Sociale, Familiei si Copilului al Republicii Moldova a anuntat despre necesitatea efectuarii unor calcule si prognoze social-economice periodice si sigure, care vor asigura calitatea necesara de realizare a masurilor practice in cadrul reformei de pensionare, vor constitui baza de perfectionare in continuare a legislatiei de pensionare si de elaborare a actelor normativ-juridice noi. Prognozele, de asemenea, sint necesare pentru a alege variantele solutiilor optime, ce vor asigura viabilitatea si stabilitatea sistemului de pensionare, a reactiona operativ la schimbarile demografice si social-economice din tara, a utiliza rational sursele financiare si, in fine, a asigura garantia de indeplinire a obligatiunilor fata de pensionari.
In primele etape ale reformei de pensionare, in scopul modelarii scenariilor de dezvoltare a sistemului de pensionare au fost utilizate diferite modele ,,universale", care erau exploatate cu atragerea consultantilor straini. Insa, este de mentionat, ca nici unul din aceste modele nu a satisfacut pe deplin necesitatile specialistilor din domeniul asigurarii cu pensii. Modelele standarde erau cu greu adaptate la specificul sistemului de pensionare al Republici Moldova. Pe linga aceasta, restrictiile semnificative referitor la informatia statistica disponibila pentru utilizatori deseori veneau in contradictie cu cerintele modelelor standarde privind utilizarea datelor initiale.
Aceasta circumstanta a indemnat Ministerul Protectiei Sociale, Familiei si Copilului al Republicii Moldova, cu sustinerea Bancii Mondiale, de a initia realizarea proiectului, rezultatul caruia a fost elaborarea unui set de modele imitative ale sistemului de pensionare al Republicii Moldova. Este de mentionat, ca in anul 2004 tenderul privind elaborarea setului respectiv de programe a fost cistigat de Centrul Independent Actuarial Informational - Analitic, care are o experienta in elaborarea programelor similare pentru sistemul de pensionare din Federatia Rusa. In prezent setul de programe include: ,,Modelul analitic al sistemului de pensionare al Republicii Moldova", ,,Calculatorul pensiei" si ,,Modelul pe un termen mediu al sistemului de pensionare al Republicii Moldova", care sint in permanenta dezvoltare si perfectionare.
Setul de programe elaborat reprezinta un instrumentar contemporan pentru efectuarea monitorizarii actuale a procesului de promovare si dezvoltare a reformei de pensionare in Republica Moldova, care, in primul rind, este necesar pentru elaborarea masurilor eficiente intru perfectionarea acesteia.
In procesul de exploatare a setului de programe, fata de acesta vor aparea cerinte noi in legatura cu schimbarea legislatiei de pensionare si conditiilor din exterior, care vor determina abordarea sarcinilor noi. Cerinte noi va inainta si sistemul de pensionare al Republicii Moldova in dezvoltare. Toate acestea vor necesita o activitate permanenta in dezvoltarea si ajustarea setului de programe actual catre realitatile aparute. Aceasta activitate poate fi realizata in doua directii: perfectionarea modelului analitic de baza si elaborarea programelor suplimentare.
Noutatea temei de cercetare. Astazi se impune o analiza obiectiva a sistemului national de pensii, evaluarea sistemului de asigurare cu pensii in statele cu economie bine dezvoltata, precum si in tarile care urmeaza calea tranzitiei de la economia administrativa de comanda la economia bazata pe relatiile de piata. Bunastarea, calitatea si nivelul vietii pensionarului depind de modul in care vor fi solutionate aceste probleme, luandu-se in considera fie factorii demografici, sociali, economici, care influenteaza sistemul de pensii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul de Pensii in Republica Moldova - Actualitati si Perspective de Dezvoltare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!