Sistemul Decizional intr-o Intreprindere de Productie

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Crearea deciziei
1.1. Ce este decizia?
1.2. Fazele crearii deciziei
2. Sistemul decizional
2.1. Componentele sistemului decizional
2.2. Eficienta sistemului decizional
3. Modele, modelare si optimizare
3.1. Modelele
3.2. Modelarea
3.3. Optimizarea si suboptimizarea
4. Structurat- nestructurat in procesul de luare a deciziilor
5. Prescriptiv si descriptiv in modelele decizionale
6. Certitudine, risc si incertitudine
6.1. Optimizarea deciziei in conditii de risc
6.2. Optimizarea deciziilor in conditii de incertitudine
Studiu de caz


Extras din proiect Cum descarc?

1. Intreprinderea- centru decizional
In intreprinderile traditionale deciziile sunt luate la diferite nivele ierarhice si sunt aplicabile, daca au loc, la esaloane inferioare. Problema de a stii cine ia o decizie nu se pune decat rar deoarece domeniul de competenta al fiecaruia este specificat in definirea functiilor. Fiecare ia singur deciziile pe care i le incumba functia, dupa cum evenimentele survin in viata si serviciul sau, sau in functie de deciziile luate la esaloanele superioare. Cum totul este decodificat si cum persoanele ocupand posturi cheie sunt cunoscute, reactiile intreprinderii fata de o situatie noua sunt previzibile chiar daca se asista la repetarea erorilor deja comise in alte circumstante. O organizatie de acest tip este din ce in ce mai putin orientata spre o evolutie dinamica, in contextul actual, cel putin din urmatoarele cauze:
- concurenta apriga care bantuie intre intreprinderi ca reactii din ce in ce mai rapide si o adaptare din ce in ce mai usoara la solicitarile pietei ca si variatiilor mediului;
- evolutia diferita a mentalitatilor si greseala de a acorda responsabilitatile la care el aspira, risca a percepe, a confunda starea lui de spirit cu intreprinderea in general, cu starea ei in special.
Acestea conduc la descresteri seminificative in domeniul productivitatii, calitatii, a competitivitatii in general. Se vadeste deci necesitatea de a pune pe picioare un nou mod de organizare, sprijinindu-se pe ansamblul resurselor umane ale intreprinderii, nu numai cu scopul de a modifica structurile si functionarea intreprinderii, dar, totodata, de a rediscuta obiectivele si a-i remodela "tesutul". Este nevoie pur si simplu de a reda intreprinderii mai multa inteligenta sau, daca tinem cont de dictionarul lui Larousse, a intelege, a se adapta la o situatie, a alege in functie de circumstanta, a rezolva probleme de toate genurile, toate acestea seminificand a lua decizii motivate si a le aplica. Aceasta definitie oricat de precisa ar fi ea, nu ne face sa intrevedem cum, in sanul unei organizatii reale, diferitii membri vor putea exersa inteligenta lor de maniera concordanta. De aceea este necesar a se intra in detaliul luarii deciziei.
1.1. Crearea deciziei
Parte integranta din viata curenta a individului, ca si a oricarei organizatii, decizia este un act natural al oamenilor, dar mai cu seama, a conducatorilor. Simplul fapt de a angaja un nou colaborator constituie o decizie, de altfel, chiar foarte importanta. Plecam deci de la principiul ca exista constant decizii de luat in orice organizatie cu toate repercursiunile pe care acestea le au la toate intreprinderile.
1.1.1. Ce este decizia?
Decizia , in general, reprezinta concluzia procesului prin care realizam o alegere, o optiune intre doua sau mai multe cursuri de actiune alternative disponibile cu scopul atingerii unui obiectiv sau a mai multora. 
Le Petit Larousse defineste decizia ca :" actiunea de a decide dupa un examen(examinare)", iar a decide este "a determina ceea ce trebuie a face". Rezulta din aceste definitii ca a decide consta in a determina un program de actiuni dupa ce ai reflectat. De ce o reflexie prealabila? Pentru ca noile actiuni nu pot fi lasate hazardului daca dorim ca ele sa fie eficiente in raport cu scopurile pe care ni le-am fixat. De aici necesitatea unui program pe o perioada scurta sau pe mai multi ani. Un program este susceptibil de modificat in orice moment datorita schimbarilor de circumstanta. Se poate rezuma ca exista decizie de fiecare data cand trebuie sa se modifice un program prestabilit sau sa se elaboreze un plan de actiune ce comporta sau nu diferite alternative.
In caliatatea pe care o are fiecare responsabil al unei activitati, acesta este condus si chiar tentat sa actioneze in virtutea inertiei, convins ca activitatea se deruleaza in cele mai bune conditii posibile, fata de criteriile raportate la finalitatea acestei activitati. O activitate poate sa se deruleze de maniera repetitiva, dar ele pot de asemenea sa se ciocneasca de dificultati imprevizibile. Este posibil sa se doreasca modificarea unor criterii de evaluare si aceasta atrage dupa sine schimbari in conduita afacerilor, un nou echilibru trebuind sa fie gasit intre rezultatul activitatii si noile criterii utilizate. Pe de alta parte, procedurile prestabilite neingradind deloc locul initiativei sau a inovatiei.
Concluzionand, oportunitatea luarii deciziei exista de fiecare data cand echilibrul intre rezultatele actiunilor noastre si criteriile pe care le utilizam, este rupt. Este vorba, de fapt, de un mecanism de reglare.
Scopul deciziei, asa cum este precizat mai sus, este de a modifica rezultatele actiunilor noastre pentru a le reda conform criteriilor de evaluare pe care le-am fixat sau sunt susceptibile de a le adopta. Astfel, decizia va antrena o modificare a activitatii noastre.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Decizional intr-o Intreprindere de Productie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!