Sistemul Fiscal în România

Cuprins proiect Cum descarc?

1.PREZENTAREA GENERALĂ A SISTEMULUI FISCAL DIN ROMÂNIA 4
1.1 Conţinutul sistemului fiscal 5 
1.2 Funcţiile şi rolul sistemului fiscal 6
1.2.1 Funcţiile sistemului fiscal 6
1.2.2 Presiunea fiscală în România 6
1.2.3 Rolul sistemului fiscal 9
2.Structura veniturilor fiscale în România 10
2.1 Impozitele pe venit 13
2.2 Impozitele pe avere 16
2.3 Impozitele indirecte 22
2.4 Regimul fiscal al accizelor în România 26
Concluzii 33
Bibliografie 34


Extras din proiect Cum descarc?

1. PREZENTAREA GENERALĂ A SISTEMULUI FISCAL DIN ROMÂNIA
- Poziție geografică: Stat situat în SE Europei, la N de Peninsula Balcanică, în Bazinul inferior al fluviului Dunărea, cu ieșire la Marea Neagră, având drept ”coloană vertebrală” Carpații Sud-Esticii.
- Forma de guvernământ: Republică
- Suprafață: 238.391 km ( locul 11 în Europa și locul 79 pe glob).
- Populația: 21.904.551 (Iulie 2011)
- Diviziuni administrative: 41 de județe și separat, municipiul București, cu rang de județ, 262 orașe.
- Capitala: București- 1.944.367 locuitori. 
- Limba oficială: limba romană.
- Sărbătoarea națională: 1 Decembrie.
- Drapelul național: trei benzi egale, dispuse vertical- roșu, galben, albastru (lângă lance).
- Imnul național: ”Deșteaptă-te române”, intrat în vigoare la 24 martie 1990.
- Ora oficială: Ora Europei Răsăritene (GTM+2 ore).
- Moneda: Leu.
1.1 Conţinutul sistemului fiscal 
Sistemul fiscal reprezintă modul de cercetare și acțiune, procedeele și modalitațile de investigare în vederea prevenirii,constatării și înlăturarii cazurilor de sustragere de la calculerea,evidența și plata impozitelor și taxelor cuvenite statului.Totalitatea impozitelor și taxelor provenite de la persoanele juridice și presoanele fizice care-l procură statului o parte covârșitoare din veniturile bugetare, formează sistemul fiscal. Cu un sens oarecum simlar în practica fiscală se utilizeazas și noțiunea de fiscalitate. Astfel, într-un dicționar, fiscalitatea este definită ca fiind un: “ Sistem de constituire a veniturilor statului prin redistribuirea venitului național cu ajutorul impozitelor și taxelor,reglementate prin norme juridice”
1.Sistemul fiscal cuprinde o diversitate de impozite, taxe și alte vărsaminte obligatorii, care afectează veniturile tuturor persoanelor fizice sau juridice, mai ales prin intermediul prețurilor. Orice sistem fiscal prezintă urmatoarele două caracteristici:
- Esclusivitatea aplicării :
care presupune faptul că el se aplică într-un teritoriu geografic determinat, fiind unicul colector al resurselor fiscale pentru un buget sau pentru un sistem bugetar ( buget central și bugete locale ).
- Autonomia tehnica :
un sistem fiscal este autonom din punct devedere tehnic daca este un sistem fiscal complet, ceea ce înseamnă că aceasta conține toate regulile de așezare, lichidare și încasare necesare pentru punerea sa în aplicare. Această autonomie are loc chiar dacă conținutul unui sistem fiscal dat a fost elaborat sub influenta directă sau indirectă a altui sistem fiscal sau dacă el evolueaza în aceeasi direcție cu aceasta din urmă. Dacă un sistem fiscal prezentând cele doua caracteristici de mai sus, a fost elaborat de organele proprii ale teritoriului în care se aplică, se poate vorbi de o autonomie fiscală completă sau de suveranitate fiscală.
Statul suveran din punct de vedere fiscal si politic poate,deci, sa exercite o putere fiscala absoluta in cadrul teritoriului sau.
Sistemul fiscal
constă într-un ansamblu de măsuri și acțiuni întreprinse de stat printr-o politică fiscală adecvata în ceea ce privește : rolul impozitelor și taxelor; tipuri de impozite și taxe,impunerea, perceperea și utilizarea impozitelor și taxelor.
2.Sistemul fiscal ca ansamblu de principii, reguli și mod de organizare, se materializează în legi sau acte normative cu putere de lege emise cu scopul de a colecta veniturile statului și a reglementa cheltuirea acestora. Totodata, acesta determină capacitatea statuluide a finanța cheltuielile și de a-i proteja pe cei slabi. În România,sarcina creării unui sistem și a unei strategii fiacale revine legislativului ( Parlamentului ) și executivului ( Guvernului ). Politica fiscală a statului este un factor determinant, în sensul că, atât executivul cât și legislativul trebuie sa stabileascasistemul fiscal pe care il practica, cat si strategia de urmat în cadrul administrației fiscale. Sistemul fiscal în Romabnia trebuie să îndeplinească două condiții:
- să aibă criterii precise;


Fisiere în arhivă (1):

  • Sistemul Fiscal in Romania.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!