Situatia Sistemelor Financiare din Zona Euro (Romania), Japonia si SUA

Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Diferentele de performante economice dintre Statele Unite, Japonia si Uniunea Europeana au constituit un subiect amplu de dezbatere. Desi aceste economii ar putea fi considerate similare fiind mari, cu venituri ridicate si relativ inchisa; in literatura de specialitate, in general, s-a subliniat caracteristici macroeconomice care faceau diferenta, diferente precum, persistenta somajului, caracteristicile institutiilor , efectele economiei etc 
Aceasta lucrare prezinta mecanismul de formare al sistemelor financiare, caracteristicile acestuia, importanta sistemului financiar , indicatorii de exprimare a performantelor sistemului bancar.
Fiecare economie are structuri proprii de ramuri, forme specifice de organizare, aplica metode si principii de conducere, etc.De asemenea ,fiecare economie are propriul sau mechanism de functionare care poate sa prezinte atat asemanari ,cat si deosebiri fata de mecanismele altor tari. 
Intre mecanismele de functionare a economiei nationale din diferite tari exista conditionari istorice comune / obiective politico-ideologice,sociale,economice sau de alta natura, precum :forma de proprietate predominanta (de stat sau privata),sistemul de conducere al economiei,sistemul de repartizare al rezultatelor muncii,s.a.
Intr-o economie de piata,statul influenteaza procesele economice prin intermediul sectorului public,ce difera ca marime si structura de la o tara la alta si de la o perioada la alta.
Conceptul de sistem financiar are un continut foarte complex,putand fi interpretat sub mai multe aspecte ce urmeaza sa fie prezentate in cadrul acestei lucrari.
In cadrul acestei lucrari am dezvoltat structura sistemelor financiare din SUA, Japonia si Romania si efectele crizei asupra acestora.O comparatie intre SUA si Japonia era destul de simplu de realizat insa, o comparatie a Japoniei ,Statelor Unite ale Americii cu Romania imi era peste mana.Din start Romania iese din cursa, mai ales in situatia actuala.
In prezent, Statele Unite se apropie de iesirea din criza, potrivit previziunilor facute de 66 de economisti americani. Acestia considera ca economia SUA va reintra pe crestere in trimestrul al treilea. 
In Romania, plecata de la cea mai mare crestere economica din Europa, 9%, contractia economica este tot mai mare.
Ultimele evolutii din China si Japonia sunt printre cei mai importanti indicatori privind sfarsitul crizei economice globale, lucrurile urmand, fireste, sa evolueze diferit de la tara la tara.
Cuvinte cheie:mecanismul sistemelor financiare, caracteristici, indicatori de performanta, deleveraging, finantarea directa, finantarea indirecta, sistem financiar
Situatia sistemelor financiare in zona euro (Romania) , Japonia si SUA
Mecanismul de functionare al sistemului financiar
Fiecare economie are structuri proprii de ramuri, forme specifice de organizare, aplica metode si principii de conducere, etc.De asemenea ,fiecare economie are propriul sau mechanism de functionare care poate sa prezinte atat asemanari ,cat si deosebiri fata de mecanismele altor tari. 
Intre mecanismele de functionare a economiei nationale din diferite tari exista conditionari istorice comune / obiective politico-ideologice,sociale,economice sau de alta natura, precum :forma de proprietate predominanta (de stat sau privata),sistemul de conducere al economiei,sistemul de repartizare al rezultatelor muncii,s.a.
Intre mecanismele economice ,exista si deosebiri : nivelul fortelor de productie ,marimea rezervelor de care dispune economia nationala,structura sociala,gradul de maturizare al relatiilor sociale,de productie si a democratismului economiei,gradul de independenta al economiei fata de strainatate,s.a.
Toate aceste elemente de care depinde buna functionare a economiei unei tari,precum si altele care sunt in interdependenta cu acestea constituie mecanismul economic de functionare.
Mecanismul economic reprezinta ansamblul metodelor si instrumentelor de conducere sau reglare a economiei nationale.
Mecanismul financiar este o componenta functionala a mecanismului economic si exprima modul de organizare si circulatie a fluxurilor financiare prin care se realizeaza mobilizarea ,repartizarea si utilizarea fondurilor financiare.
Sistemul financiar permite transferul fondurilor de la agentii economici care economisesc, intrucat veniturile lor sunt mai mari decat cheltuielile, catre acei agenti economici care doresc sa se imprumute ,adica sa cheltuiasca mai mult decat veniturile lor.
Caracteristici ale sistemului financiar
In economie de piata,statul influenteaza procesele economice prin intermediul sectorului public,ce difera ca marime si structura de la o tara la alta si de la o perioada la alta.
Conceptul de sistem financiar are un continut foarte complex,putand fi interpretat sub mai multe aspecte,si anume:
Ca un sistem de relatii economice prin care se vehiculeaza resurse financiare;
Ca un sistem de fonduri de resurse financiare utilizate in scopuri precise;
Ca un sistem de institutii care participa la organizarea relatiilor ,la constituirea si distribuirea fondurilor, precum si controlul planurilor financiare;
Ca un sistem de planuri financiare care reflecta anumite procese prevazute in economie , in cursul unei perioade de timp determinate.
In conformitate cu analiza traditionala,agentii excedentari si deficitari se intalnesc ,prin intermediul a doua circuite de finantare :finantare directa (beneficiarul are un contact direct cu detinatorii de fonduri), si finantare indirecta (intermediarul financiar se intercaleaza intre utilizatorii si detinatorii de fonduri).
Finantarea directa este o prima modalitate de a face legatura intre agentii care dau si cei care iau fonduri cu imprumut. Prin intermediul acestei modalitati ,cei care iau cu imprumut obtin fondurile direct de la cei care dau cu imprumut,vanzandu-le titluri sau instrumente financiare pe piata financiara.Titlurile reprezinta active pentru cei care le cumpara (imprumutatorii devin investitori),si, datorii pentru cei care le emit.
Finantarea directa este specifica agentilor nonfinanciari care emit actiuni si obligatiuni pentru a le vinde participantilor ce au nevoie de capital.
Finantarea indirecta este cea de-a doua modalitate care face legatura intre cei care se imprumuta si cei care dau cu imprumut.In acest caz, cei care iau imprumutul obtin fonduri adresandu-se unor intermediari financiari,care sunt de acord cu aceste imprumuturi si ,cei care dau imprumuturi se adreseaza tot intermediarilor financiari, in scopul constituirii de depozite. 
Rolul intermediarilor financiari consta in faptul ca acestia confera compatibilitate cererii si ofertei exprimate de agentii din economie,transformand caracteristicile datoriilor si creantelor agentilor nefinanciari.


Fisiere in arhiva (1):

  • Situatia Sistemelor Financiare din Zona Euro (Romania), Japonia si SUA.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!