Situația sistemelor financiare din zona euro (România), Japonia și SUA

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 6653
Mărime: 31.91KB (arhivat)
Publicat de: Ecaterina Ionescu
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dragoi Violeta

Extras din proiect

Introducere

Diferenţele de performanţe economice dintre Statele Unite, Japonia şi Uniunea Europeană au constituit un subiect amplu de dezbatere. Deşi aceste economii ar putea fi considerate similare fiind mari, cu venituri ridicate şi relativ închisă; in literatura de specialitate, în general, s-a subliniat caracteristici macroeconomice care faceau diferenta, diferenţe precum, persistenţa şomajului, caracteristicile institutiilor , efectele economiei etc

Aceasta lucrare prezinta mecanismul de formare al sistemelor financiare, caracteristicile acestuia, importanta sistemului financiar , indicatorii de exprimare a performantelor sistemului bancar.

Fiecare economie are structuri proprii de ramuri, forme specifice de organizare, aplicã metode şi principii de conducere, etc.De asemenea ,fiecare economie are propriul sãu mechanism de funcţionare care poate sã prezinte atât asemãnari ,cât si deosebiri faţã de mecanismele altor ţãri.

Între mecanismele de funcţionare a economiei naţionale din diferite ţãri exista condiţionãri istorice comune / obiective politico-ideologice,sociale,economice sau de altã naturã, precum :forma de proprietate predominantã (de stat sau privatã),sistemul de conducere al economiei,sistemul de repartizare al rezultatelor muncii,ş.a.

Într-o economie de piaţã,statul influenţeazã procesele economice prin intermediul sectorului public,ce diferã ca mãrime şi structurã de la o ţarã la alta şi de la o perioadã la alta.

Conceptul de sistem financiar are un conţinut foarte complex,putãnd fi interpretat sub mai multe aspecte ce urmeaza sa fie prezentate in cadrul acestei lucrari.

In cadrul acestei lucrari am dezvoltat structura sistemelor financiare din SUA, Japonia si Romania si efectele crizei asupra acestora.O comparatie intre SUA si Japonia era destul de simplu de realizat insa, o comparatie a Japoniei ,Statelor Unite ale Americii cu Romania imi era peste mana.Din start Romania iese din cursa, mai ales in situatia actuala.

In prezent, Statele Unite se apropie de iesirea din criza, potrivit previziunilor facute de 66 de economisti americani. Acestia considera ca economia SUA va reintra pe crestere in trimestrul al treilea.

In Romania, plecata de la cea mai mare crestere economica din Europa, 9%, contractia economica este tot mai mare.

Ultimele evoluţii din China şi Japonia sunt printre cei mai importanţi indicatori privind sfârşitul crizei economice globale, lucrurile urmând, fireşte, să evolueze diferit de la ţară la ţară.

Cuvinte cheie:mecanismul sistemelor financiare, caracteristici, indicatori de performanta, deleveraging, finantarea directa, finantarea indirecta, sistem financiar

Situaţia sistemelor financiare în zona euro (România) , Japonia si SUA

Mecanismul de funcţionare al sistemului financiar

Fiecare economie are structuri proprii de ramuri, forme specifice de organizare, aplicã metode şi principii de conducere, etc.De asemenea ,fiecare economie are propriul sãu mechanism de funcţionare care poate sã prezinte atât asemãnari ,cât si deosebiri faţã de mecanismele altor ţãri.

Între mecanismele de funcţionare a economiei naţionale din diferite ţãri exista condiţionãri istorice comune / obiective politico-ideologice,sociale,economice sau de altã naturã, precum :forma de proprietate predominantã (de stat sau privatã),sistemul de conducere al economiei,sistemul de repartizare al rezultatelor muncii,ş.a.

Între mecanismele economice ,existã şi deosebiri : nivelul forţelor de producţie ,mãrimea rezervelor de care dispune economia naţionalã,structura socialã,gradul de maturizare al relaţiilor sociale,de producţie şi a democratismului economiei,gradul de independenţa al economiei faţã de strãinãtate,ş.a.

Toate aceste elemente de care depinde buna funcţionare a economiei unei ţãri,precum şi altele care sunt în interdependenţã cu acestea constituie mecanismul economic de funcţionare.

Mecanismul economic reprezintã ansamblul metodelor şi instrumentelor de conducere sau reglare a economiei naţionale.

Mecanismul financiar este o componentã funcţionalã a mecanismului economic şi exprimã modul de organizare şi circulaţie a fluxurilor financiare prin care se realizeazã mobilizarea ,repartizarea şi utilizarea fondurilor financiare.

Sistemul financiar permite transferul fondurilor de la agentii economici care economisesc, întrucât veniturile lor sunt mai mari decât cheltuielile, cãtre acei agenti economici care doresc sã se imprumute ,adica sã cheltuiasca mai mult decât veniturile lor.

Caracteristici ale sistemului financiar

În economie de piaţã,statul influenţeazã procesele economice prin intermediul sectorului public,ce diferã ca mãrime şi structurã de la o ţarã la alta şi de la o perioadã la alta.

Conceptul de sistem financiar are un conţinut foarte complex,putãnd fi interpretat sub mai multe aspecte,şi anume:

Ca un sistem de relaţii economice prin care se vehiculeazã resurse financiare;

Ca un sistem de fonduri de resurse financiare utilizate in scopuri precise;

Ca un sistem de instituţii care participã la organizarea relaţiilor ,la constituirea si distribuirea fondurilor, precum şi controlul planurilor financiare;

Ca un sistem de planuri financiare care reflectã anumite procese prevãzute in economie , în cursul unei perioade de timp determinate.

În conformitate cu analiza tradiţionalã,agenţii excedentari si deficitari se întalnesc ,prin intermediul a douã circuite de finanţare :finanţare directã (beneficiarul are un contact direct cu deţinãtorii de fonduri), şi finanţare indirectã (intermediarul financiar se intercaleazã între utilizatorii şi deţinãtorii de fonduri).

Finanţarea directã este o primã modalitate de a face legãtura între agenţii care dau şi cei care iau fonduri cu imprumut. Prin intermediul acestei modalitaţi ,cei care iau cu împrumut obţin fondurile direct de la cei care dau cu împrumut,vânzându-le titluri sau instrumente financiare pe piaţa financiarã.Titlurile reprezintã active pentru cei care le cumpãrã (imprumutãtorii devin investitori),şi, datorii pentru cei care le emit.

Finanţarea directa este specificã agenţilor nonfinanciari care emit acţiuni si obligaţiuni pentru a le vinde participanţilor ce au nevoie de capital.

Finanţarea indirectã este cea de-a doua modalitate care face legatura între cei care se împrumuta şi cei care dau cu imprumut.În acest caz, cei care iau împrumutul obţin fonduri adresându-se unor intermediari financiari,care sunt de acord cu aceste împrumuturi şi ,cei care dau împrumuturi se adreseazã tot intermediarilor financiari, în scopul constituirii de depozite.

Rolul intermediarilor financiari constã în faptul cã aceştia conferã compatibilitate cererii şi ofertei exprimate de agenţii din economie,transformând caracteristicile datoriilor si creanţelor agenţilor nefinanciari.

Preview document

Situația sistemelor financiare din zona euro (România), Japonia și SUA - Pagina 1
Situația sistemelor financiare din zona euro (România), Japonia și SUA - Pagina 2
Situația sistemelor financiare din zona euro (România), Japonia și SUA - Pagina 3
Situația sistemelor financiare din zona euro (România), Japonia și SUA - Pagina 4
Situația sistemelor financiare din zona euro (România), Japonia și SUA - Pagina 5
Situația sistemelor financiare din zona euro (România), Japonia și SUA - Pagina 6
Situația sistemelor financiare din zona euro (România), Japonia și SUA - Pagina 7
Situația sistemelor financiare din zona euro (România), Japonia și SUA - Pagina 8
Situația sistemelor financiare din zona euro (România), Japonia și SUA - Pagina 9
Situația sistemelor financiare din zona euro (România), Japonia și SUA - Pagina 10
Situația sistemelor financiare din zona euro (România), Japonia și SUA - Pagina 11
Situația sistemelor financiare din zona euro (România), Japonia și SUA - Pagina 12
Situația sistemelor financiare din zona euro (România), Japonia și SUA - Pagina 13
Situația sistemelor financiare din zona euro (România), Japonia și SUA - Pagina 14
Situația sistemelor financiare din zona euro (România), Japonia și SUA - Pagina 15
Situația sistemelor financiare din zona euro (România), Japonia și SUA - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Situatia Sistemelor Financiare din Zona Euro (Romania), Japonia si SUA.doc

Ai nevoie de altceva?