Somajul

Cuprins proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I - SOMAJUL 2
1.1. Ocupare, neocupare, somaj: elemente introductive 2
1.1.1. Consideratii generale 2
1.1.2. Continutul notiunii de somaj si caracteristicile somajului 4
1.1.3. Frontiere intre ocupare, somaj si inactivitate 6
1.2. Dimensiuni ale somajului 8
1.2.1. Marimea somajului 8
1.2.2 Evolutia somajului 12
1.3. Formele principale ale somajului 17
1.3.1. Somajul voluntar si somajul involuntar 20
1.4. Cauzele esentiale ale somajului 22
1.4.1. Cauzele somajului in randul adolescentilor 23
1.5. Costul si consecintele somajului 23
1.5.1. Costurile somajului 23
1.5.2. Consecinte ale somajului 26
CAPITOLUL II - POLITICI DE COMBATERE A SOMAJULUI 28
2.1 Masuri de diminuare a somajului 28
2.1.1 Piata muncii 33
2.1.2 Informarea si consilierea profesionala 33
2.1.3 Cursuri de calificare si recalificare 34
2.1.4 Subventionarea locurilor de munca 35
2.2 Obiectivele programului de ocupare a fortei de munca 36
2.2.1 Masuri pentru implementarea programului de 
ocupare a fortei de munca 39
2.2.2.Masuri pentru stimularea ocuparii fortei de munca 40
2.3 Masuri de combatere a somajului 42
CAPITOLUL III - POLITICI DE COMBATERE 
A SOMAJULUI IN ROMANIA 45
Concluzii privind somajul 51
Bibliografie 52


Extras din proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I
SOMAJUL
Fii amabil cu oamenii pa care-i intalnesti cand urci
Pentru ca-i vei reintalni cand vei cobori.
Wilson Mizer
1.2. Ocupare, neocupare, somaj: elemente introductive
Desi crizele profunde nu mai par a fi o amenintare majora la adresa economiilor de piata dezvoltate, somajul masiv ramane o plaga a economiilor mixte moderne. Intr-adevar in tarile industrializate, numarul somerilor a atins in 1993 nivelul record de 34 milioane de persoane. Cum pot exista milioane de oameni fara loc de munca, in conditiile in care sunt atatea lucruri de facut? Ce neajuns al economiei mixte moderne ii determina sa nu lucreze pe atatia oameni dornici sa munceasca? Ar trebui ca natiunile sa ia masuri de atenuare a greutatilor cu care se confrunta cei fara loc de munca? Ori, asa cum sustin unii, valoarea insemnata a ajutorului de somaj reduce motivatia de a munci, avand ca efect cresterea ratei somajului? Aceste intrebari se pun de fiecare data cand rata somajului creste.
1.1.1. Consideratii generale
In ansamblul factorilor de productie, unul dintre cele mai importante elemente il reprezinta omul, baza desfasurarii multor procese - economice sau nu. De aceea, modul de concepere a organizarii diverselor activitati trebuie sa aiba in vedere - alaturi de alte considerente - problema ocuparii, a folosirii mainii de lucru, ea constituind o dimensiune specifica a dezvoltarii. Importanta respectivei notiuni poate fi motivata tocmai prin raportarea la termenul contrar (acela de neocupare), dat fiind ca neutilizarea fortei de munca inseamna, nu atat un element in plus pentru raportari statistice, cat mai ales costuri sociale suplimentare.
In opinia internationala, subocuparea este un fenomen care apare atunci cand ocuparea unei persoane devine insuficienta in raport cu normele determinate sau cu alt reper posibil, tinand seama de calificarea profesionala (formare sau experienta). Conform acestui punct de vedere, se disting doua forme ale subocuparii:
- una vizibila, cuprinzand indivizii care muncesc - involuntar - mai putin decat durata normata a lucrului in activitatea corespunzatoare si care sunt in cautarea unei slujbe suplimentare;
- alta invizibila - care sugereaza, din start, un concept mult mai vag si care desemneaza situatia persoanelor exercitand o activitate profesionala in care calificarea lor nu e pe deplin utilizata (fapt dificil, insa, de comensurat).
Pentru a caracteriza volumul ocuparii, Maurice Allais se foloseste de numarul total de ore de munca, susceptibil a fi prestate in absenta somajului - in ideea complementaritatii termenilor somaj si ocupare.
Se vorbeste - mai mult - despre necesitatea utilizarii depline a fortei de munca, ceea ce s-ar traduce prin posibilitatea ca, in orice moment, individul dornic sa lucreze sa-si poata gasi o ocupatie si un post corespunzator pregatirii lui, convenabil, bine platit s.a., in ciuda oscilatiilor si dereglementarilor economico-sociale. Niciodata, insa, nu se va putea indeplini acest deziderat: practica a dovedit, prin ceea ce reprezentam fiecare - ca pioni distincti intr-o anumita ordine economica - faptul ca le plein-emploi, este si va ramane o chestiune teoretica, utila mai mult comparatiilor. Definim, asadar, doar folosirea in conditii normale a fortei de munca, printr-o populatie ocupata in proportie de 95-98%; diferenta de neocupare (2-5%) este cu neputinta de anulat (caci intre numarul persoanelor apte de a desfasura o activitate - in mod potential - si numarul efectiv al locurilor de munca nu exista, practic, egalitate).
Gradul de ocupare intr-o economie - si, pornind de la el, nivelul subocuparii si cel al somajului - toate tin seama de multiple imprejurari dintre care mentionam, in prezentul contex, doar cateva, mai importante:
- economia este determinata de un sistem propriu de organizare (pe care si ea il influenteaza la randul sau), dispunand - la un moment dat - de un numar limitat de locuri de munca (este vorba de conceptul de cerere de munca). Supradimensionarea "pragului" respectiv nu e imposibila, dar se va realiza cu un cost din ce in ce mai mare, avand nevoie de justificari fundamentale.
- societatea a fost si va ramane, probabil, stratificata, de aici decurgand o chestiune controversata: eterogenitatea veniturilor, care influenteaza negativ si definitoriu gradul de ocupare.
- piata muncii presupune anumite premise, care daca nu sunt respectate, provoaca multiple disfunctionalitati: transparenta in privinta informatiei (acces la lucru, diverse conditii de angajare, oportunitati s.a.), rationalitatea economica (in vederea maximizarii utilitatii muncii), mobilitatea fortei de munca.
- exista - desigur - si factori care determina in mod direct (desi nu totdeauna proportional) marimea somajului: cresterea populatiei, progresul tehnic, sistemul de invatamant s.a.
Din toate aceste considerente, datorita neputintei de a folosi intregul fond disponibil de mana de lucru, operam cu notiunea de inutilizare sau cea de neutilizare a fortei de munca. De aceea, isi face simtita prezenta fenomenul ocuparii incomplete (subocupare), caracteristic situatiilor in care oferta declarata depaseste cererea pe piata corespunzatoare. Avem de-a face, in asemenea cazuri, cu termenul somaj.


Fisiere in arhiva (1):

  • Somajul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!