Somajul

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Etimologie
2. Teorii ale somajului
3. Natura somajului
4. Formele somajului
5. Relevanta si comensurarea somajului
6. Indemnizatia de somaj si de munca
7. Functia pasiva a indemnizatiei de somaj
8. Functia activa a indemnizatiei de somaj
9. Salariul minim si somajul
10. Masuri de diminuare a somajului si a efectelor sale
11. Somajul si tinerii.


Extras din proiect Cum descarc?

Somajul este un fenomen foarte complex a carui geneza a facut obiectul unor cercetari relevante inca de la sfarsitul secolului al XX-lea. Somajul a fost si continua sa fie definit an diferite moduri.
1. Etimologie
Termenul somaj, etimologic vorbind, are la baza latinescul coma=calm, stare de calm a afacerilor, incetinire a activitatii. Cu mult timp in urma, se soma duminica si in zilele de sarbatoare. De exemplu, in Franta, recensamantul din 1891 nu consemna printre categoriile identificate fenomenul somajului.Abia la inceputul secolului al XX-lea si mai ales, o data cu dezvoltarea societatilor de asistenta a muncii, somajul ajunge sa fie conceptualizat, definit prin intermediul unei categorii sociale si luat in considerare ca fenomen specific si in teoria economica.
2. Teorii ale somajului
In general, somajul este definit ca un exces de oferta de munca, in comparatie cu cererea de munca. In gandirea economistilor clasici, somajul aparea ca fenomen de natura voluntara. Astfel, someri erau cei care nu doreau sa desfasoare o activitate salariata in conditii concrete: loc de munca, salariu de pe piata muncii. Abia in perioada interbelica, o data cu marea regresiune economica din 1929-1933, somajul apare ca fenomen de masa si a carei natura inceteaza a mai fi privita ca voluntara. Pierderea locurilor de munca de catre populatia activa a fost motivul pentru care somajul a devenit ''involuntar''. El nu se mai refera la cei care refuza sa se angajeze, ci la persoanele care nu au loc de munca, doresc sa se angajeze, sunt in cautare, fara sa gaseasca niste oportunitati de angajare.
3. Natura somajului
In termenii pietei muncii, somajul reprezinta excedentul ofertei fata de cererea de munca. Somerii formeaza suprapopulatia relativa pentru ca reprezinta un surplus de forta de munca in raport cu numarul delor angajati.
In aceasta optica, somajul este un fenomen specific pietei muncii si este de natura exclusiv economica. Daca insa se pune problema originii ofertei si cererii de munca, aceasta nu se va regasi doar in economie. Desigur, punctul de pornire il formeaza omul si societatea, dar cererea de munca nu este direct si exclusiv determinata de trebuintele acestora, ci si de cele ale activitatii economice. Exista tari cu trebuinte enorme, dar cu economii slabe care genereaza o cerere de munca restransa.
Oferta de munca este influentata de economie, dar nu si determinata de aceasta. Conditia demografica este aici cea mai importanta. In extremis, omul nu paote trai fara activitate economica, fara sa produca, dar oferta de munca poate fi mai mare sau mai mica in raport cu cererea de munca pe care o genereaza economia. Progresele medicinii, in mod deosebit, permit astazi controlul nasterilor ca proces demografic fundamental, dar comportamentul familial, cunostintele stiintifice despre fertilitate, procreare si inmultire, traditiile existente, politicile demografice si numerosi alti factori sociali sau naturali conditioneaza cresterea demografica - proces ce sta la baza ofertei de munca.
In concluzie, existenta somajului nu se datoreaza numai economiei; piata muncii este doar locul unde se intalnesc influentele tuturor factorilor si da expresie rezultantei negative care se constituie, prin interactiunea lor, sub forma de somaj.
Analize recente ale somajului in tarile membre ale OCDE confirma aceasta idee, deplasand explicarea naturii sale din sfera stiintei economice in lumea faptelor usor de perceput. Somajul devine, astfel, rezultanta schimbarilor ce intervin in dinamica productivitatii, populasiei active si cresterii economice (PIB) care, la randul lor, au alte determinari concrete.
Explicatia are in vedere ca:
a. Incetinirea cresterii PIB sub un anumit nivel sau scaderea acestuia, in conditiile in care ceilalti doi factori raman constanti, genereaza somaj sau, daca exista deja, il extinde;
b. Daca la o evolutie a PIB cum este cea presupusa la puncutl anterior productivitatea creste, somajul se amplifica, iar daca populatia activa se va mari, somajul va creste si mai mult.


Fisiere in arhiva (1):

  • Somajul.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!