Stadiul îndeplinirii de către România a criteriilor de convergență nominală

Cuprins proiect Cum descarc?

-  INTRODUCERE
-  SCURT ISTORIC DESPRE CRITERIILE DE CONVERGENTA
-  INVATAMINTE ALE CRIZEI ZONEI EURO
-  ADOPTAREA EURO IN ROMANIA-CRITERII DE CONVERGENTA
-  ZONA EURO
-  COSTURILE SI BEENFICIILE ADERARII LA ZONA OPTIMA EURO
-  ETAPELE ADERARII LA EURO IN CONDITIILE IN CARE ADERAREA LA UB SE PRODUCE INAINTE DE DATA ADOPTARII MONEDEI EURO
-  AVANTAJELE ADOPTARII EURO
-  CONCLUZII


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere:
Romania este parte a Proiectului European din 2007 in mod oficial. Uniunea Europeana (UE), alaturi de NATO, este garant al democratiei si securitatii noastre.
Pentru Romania, este vital ca Proiectul European sa nu se destrame; este totodata important ca Romania, in timp, sa se alature ,,nucleului dur" economic si politic al UE, admitand ca va exista o geometrie variabila si dupa Brexit. Aceasta tinta strategica la scara istoriei implica aderarea la ZE
Scurt istoric despre criteriile de convergenta
Convenite in 1991, la Maastricht, de catre statele membre, ca parte a pregatirilor pentru introducerea monedei euro, criteriile de convergenta sunt definite ca fiind un set de cinci indicatori economici si juridici meniti sa asigure convergenta economica intre tarile interesate din afara zonei euro si statele membre din zona euro. Intre criterii se numara stabilitatea preturilor, finante publice solide si sustenabile, rata dobanzilor pe termen lung si stabilitatea cursului de schimb. Stabilitatea cursului de schimb este demonstrata daca statul membru in cauza a participat la mecanismul cursului de schimb (MCS II) pentru o perioada de cel putin doi ani fara a inregistra tensiuni grave. Aceste conditii de ordin juridic trebuie sa fie indeplinite de tarile membre ale UE pentru a adopta moneda euro. Rapoartele de convergenta se publica o data la doi ani sau atunci cand un stat membru solicita sa i se evalueze nivelul de pregatire in ceea ce priveste aderarea la zona euro. Urmatoarele rapoarte urmeaza sa fie publicate in primavara anului 2018. Toate statele membre ale UE, membre sau nu ale zonei euro, participa la Semestrul european de coordonare a politicilor, care reprezinta, totodata, un instrument de realizare a unei convergente economice reale.
Invataminte ale crizei zonei euro:
Interventiile Bancii Centrale Europene (BCE) au evitat prabusirea ZE. Dar aceste interventii nu pot ascunde defecte ale unei constructii incomplete, ce au iesit la lumina cu virulenta dupa izbucnirea crizei financiare.
Lectii mari ale crizei ZE sunt: ZE nu a asigurat convergenta suficienta intre statele membre, de aici si dezechilibre mari (decalajul de competitivitate) intre Nord si Sud; teza ca ZE nu este o arie monetara optima (cu economii compatibile structural) s-a dovedit corecta si, a reliefat importanta convergentei reale si structurale; ZE nu are inca instrumente de amortizare a socurilor asimetrice, cum se intampla intr-o uniune monetara autentica (cum sunt Statele Unite ale Americii (SUA), de pilda, sau Germania, ca stat federal); spatiul de manevra (policy space) conteaza enorm in conditiile unor socuri adverse puternice, iar ZE permite acum numai devalorizari interne ca proces de corectie, ceea ce este costisitor social si politic.
Intrarea in zona euro reprezinta un proces complex in care Romania trebuie sa fie accepta de celelalte state member, iar zona euro sa fie sufficient de robusta (rezistent, constand in susutinerea acestuia fata de statele membre). Romania trebuie sa fie eligibila din punct de vedere a deciziilor ce trebuie sa fie cat mai bine luate , dar sa fie si responsabile.
Avantajele monedei euro sunt multiple si sunt resimtite la diferite scari, de la nivelul individual si al intreprinderilor pana la scara intregii economii: posibilitati multiple de alegere si preturi mai stabile pentru consumatori si cetateni, o mai mare securitate si mai multe oportunitati pentru intreprinderi si piete in conditii de stabilitate economica si crestere imbunatatite, piete financiare mai integrate, o prezenta mai puternica a UE in cadrul economiei mondiale si un simbol palpabil al identitatii europene. 
Tinand cont ca Romania este parte a Proiectului European 2007, aceasta se dovedeste loaiala constructiei europene (proiectul European trebuie mentinut in permanenta activ).
Pentru a putea adera la zona euro, statele membre ale UE trebuie sa indeplineasca criterii de convergenta". Acestea sunt conditii economice si juridice convenite prin Tratatul de la Maastricht in 1992, fiind cunoscute si drept ,,criteriile de la Maastricht". Decizia finala privind aderarea unei tari a UE la zona euro este luata de Consiliul UE, pe baza unei propuneri din partea Comisiei si dupa consultarea Parlamentului European. Toate statele membre ale UE s au angajat sa introduca moneda euro, cu exceptia Danemarcei si a Regatului Unit, care au in tratatele UE asa-numitele ,,clauze de neparticipare", care le scutesc de adoptarea monedei euro.
Atunci cand Romania a aderat la Uniunea Europeana (UE) si a asumat si obligativitatea de a adopta moneda euro. Romania a avut un PIB/loc intre 50%-60% an current, an anterior de adoptare euro.


Fisiere în arhivă (1):

  • Stadiul indeplinirii de catre Romania a criteriilor de convergenta nominala.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

https://drive.google.com/file/d/0BwyiciNmSnOvNTNZRnNXN3dJZFU/view
https://www.bnro.ro/PublicationDocuments.aspx?icid=6885
https://ec.europa.eu/info/statistics_ro


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!