Structura forței de muncă

Extras din proiect Cum descarc?

Nevoia de a dispune de definitiile populatiei totale, a populatie active, a fortei de munca, a somajului, a populatiei ocupate, a totalului orelor lucrate,a echivalentului in timp complet si a volumului muncii salariate remuneratie constanta, care sa fie strans legate de conceptele utilizate in contabilitatea nationala se datoreaza datorita unor comparatii intre tari sau intre ramurile de activitate sau sectoarele aceleiasi companii care nu surprind semnificatia lor dacat daca indicatorii de baza ai contabilitatii nationale(PIB, consumul final al gospodariilor populatiei, valoarea adaugata pe ramuri de activitate, remuneratia salariatilor) sunt raportati la numarul de locuitori si la variabilele reprezentative ale fortei de munca ocupate.
Noţiunea de populaţia ocupată sau totalitatea persoanelor care lucrează şi care caută de lucru acoperă atât populaţia ocupată, cât şi şomerii. Forţa de muncă ocupată este compusă din angajaţi, întreprinzătorii independenţi şi membrii serviciului militar. De obicei, în categoria forţei de muncă nu intră studenţii, pensionarii, femeile casnice şi aşa numiţii "lucrători descurajaţi", care nu pot fi consideraţi şomeri, pentru că nu caută de lucru în mod activ. 
Forta de munca ocupata trebuie sa fie clasificata pe baza aceleiasi unitati statistice ca cea utilizata pentru analiza productiei, si anume unitatea de productie omogena si unitatea institutionala.
Populatia totala a unei tari cuprinde totalitatea persoanelor(inclusiv straini) stabilite in mod definitiv pe teritoriul economic al tarii, chiar daca acestea sunt temporar absente. 
Populatia totala a unei tari cuprinde:
- Nationalitatile stabilite in tara
- Civilii nationali ce se afla in strainatate pentru o perioada mai mica de un an
- Militarii staini activand pe langa organizatii internationale situate pe teritoriul geografic al tarii 
- Personalul de asistenta tehnica strain in misiune de lunga durata in tara si care este considerat ca fiind angajat de guvernul-gazda in numele guvernului sau al organizatiei internationale care finanteaza de fapt activitatea sa.
Prin conventie, populatia totala cuprinde, de asemenea, indiferent de durata sejurului in restul lumii:
- Studentii nationali, indiferent de durata studiilor lor in stainatate 
- Membrii fortelor armate nationale stationate in restul lumii 
- Personalul national al bazelor stiintifice nationale stabilite in afara teritoriului geografi al tarii
- Personalul diplomatic national aflat la post in stainatate 
Pentru caracterizarea numarului fortei de munca se utilizeaza urmatorii indicatori: 
- populatia activa 
- populatia ocupata 
- numarul salariatilor 
Populatia activa (PA) din punct de vedere economic include toate persoanele de 15 ani si peste, apte de munca, care, intr-o perioada de referinta specificata, furnizeaza forta de munca disponibila (utilizata sau neutilizata) pentru producerea de bunuri si servicii in economia nationala. 
Intr-o forma generala, populatia activa cuprinde populatia ocupata (PO) si somerii (S). 
In statistica ONU se recomanda determinarea populatiei active in 2variante:
- Populatia obisnuit activa se determina cu ocazia recensamintelor, perioada de referinta fiind de obicei anul caracteristic (sau precedentele 12 luni). Criteriul in functie de care se stabileste categoria in care se include o persoana este numarul saptamanilor: 
- daca numarul saptamanilor in care persoana respectiva a avut statut de “ocupat” si “neocupat” in perioada de referinta este preponderent, atunci se include in populatia obisnuit activa; 
- daca numarul saptamanilor in care persoana respectiva a fost inactiva (nici ocupat, nici neocupat) este preponderent, atunci se include in populatia obisnuit inactiva;
Populatia curent activa se determina cu ocazia anchetelor asupra fortei de munca, perioada de referinta fiind de obicei o saptamana. Criteriul in functie de care se stabileste categoria in care se include o persoana este “ora”: 
- daca persoana respactiva a lucrat cel putin o ora in saptamana luata ca perioada de referinta sau a fost in somaj, atunci ea se include in populatia curent activa; 
- daca persoana respectiva nu a lucrat nici cel putin o ora si nici nu era in somaj in perioada de referinta, atunci se include in populatia curent inactiva. 
Populatia activa , in cele doua variante, se calculeaza pe baza a trei surse de date: 
1. Recensamantul populatiei, caz in care se determina populatia obisnuit activa, ca o media anuala a perioadei de referinta 
2. Ancheta asupra fortei de munca este metoda principala de investigare a pietei fortei de munca, caz in care se determina populatia curent activa. 
3. Sursele administrative permit estimarea populatiei active prin insumarea urmatoarelor elemente: 
- populatia ocupata civila - POC, evaluata pe baza informatiilor inregistrate la Ministerul Finantelor (in special in bilanturile contabile ale agentilor economici); 
- efectivele militare (militari de cariera si militari in termen) – M, informatii furnizate de ministerele respective (MApN, MI, SRI etc); 
- numarul somerilor – S, inregistrat la Ministerul Muncii si Protectiei Sociale.


Fisiere în arhivă (1):

  • Structura Fortei de Munca.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!