Studiu de caz - Evolutia pieței de capital în România

Cuprins proiect Cum descarc?

I. Definirea bursei de valori, bursei de mărfuri, RASDAQ și importanța acestora
II. Evoluția indicatorilor de date statistice în România, în perioada 2014-2020
III. Analiza comparativă a indicatorilor cu media UE/anumite țări membre ale UE
IV. Politici macroeconomice
V. Exemple de bune practici
VI. Recomandări, soluții, perspective de viitor
VII. Bibliografie


Extras din proiect Cum descarc?

I. DEFINIREA BURSEI DE VALORI, BURSEI DE MĂRFURI, RASDAQ ȘI IMPORTANȚA ACESTORA
A. DEFINIRE
O bursă de valori este o piață în care brokeri și comercianți pot cumpăra și vinde titluri de valoare precum acțiuni, obligațiuni sau alte instrumente financiare. Bursele de valori oferă, de asemenea, facilități pentru eliberarea și răscumpărarea de astfel de titluri de valoare, precum și pentru plata de venituri și dividende. Bursele de valori funcționează ca o "licitație continuă", în care cumpărătorii și vânzătorii efectuează tranzacții într-o locație centrală. 
Înainte de a putea fi tranzacționate pe bursă, instrumentele financiare trebuie întâi listate pe acea bursă. În trecut exista o locație centrală în care se ținea evidența valorilor, dar în bursele moderne evidența se ține în mod electronic, ceea ce oferă avantaje precum viteză sporită și cost redus de tranzacții. Schimbul comercial la bursă este permis numai brokerilor, care sunt membri ai bursei. 
Oferta publică inițială, ce reprezintă listarea unei companii pe bursă, se face întâi prin emiterea de acțiuni și obligațiuni de la companie către investitori, aceasta reprezentând piața primară. Ulterior, aceste obligațiuni se tranzacționează între investitori în piața secundară. Bursa de valori este de multe ori cea mai importantă componentă a pieței de valori. Cererea și oferta pe piețele bursiere sunt determinate de diverși factori care, la fel ca în toate piețele libere, afectează prețul acțiunilor.
Bursa de Valori Bucuresti este principalul operator bursier care functioneaza in Romania, fiind infiintata in anul 1995 si continuand traditia Bursei bucurestene care si-a inceput activitatea la 1 decembrie 1882.
Bursa Română de Mărfuri este o companie privată de interes public, înființată în noiembrie 1992, care a dezvoltat mai multe tipuri de piețe de interes public, activitatea principală fiind axată pe Piața la disponibil (unde se tranzacționează mărfuri fungibile, standardizate, cotate la bursa de mărfuri) și Piața licitațiilor (proceduri de achiziții, vânzări, închirieri și concesiuni). 
RASDAQ a fost numele bursei electronice de valori mobiliare de la București. Numele este o adaptare după cel al bursei similare din New York City, NASDAQ. Acronimul RASDAQ provine de la Romanian Association of Securities Dealers Automated Quotation (system). A fost creată cu ajutorul consultanților de la United States Agency for International Development (USAID). RASDAQ și-a început activitatea pe 26 octombrie 1996, iar la 1 decembrie 2005 a fuzionat cu Bursa de Valori București (BVB). Companiile mari caută să fie listate pe piața de principală, care este BVB, deoarece este o piață mai vizibilă și le este mai ușor să atragă bani de la investitori decât să caute singure finanțări de la bănci.Companiile mici sau medii nu au puterea financiară care să le permită să respecte regulile cerute de BVB, iar pentru ele există RASDAQ, care are reguli mai relaxate.
B. IMPORTANȚĂ
Bursa de valori oferă companiilor posibilitatea de a strânge capital (e.g. bani) pentru extindere prin vânzarea de acțiuni la publicul larg. În afară de posibilitatea de împrumut a unui individ sau firmă prin sistemul bancar, sub formă de credit sau împrumut, există patru forme comune de majorare de capital: listarea publica, parteneriate limitate, capital de risc sau parteneriat corporativ. Cele mai multe dintre aceste opțiuni pot fi realizate, direct sau indirect, printr-o bursa de valori.
Achiziția de acțiuni în companii poate fi facută și de alte companii, aceasta fiind o oportunitate în a-și extinde liniile de produse, creșterea canalelor de distribuție, limitare a volatilității și riscului, creșterea cotei de piață, sau pentru dobândirea unor active dorite. O ofertă de preluare a companiei sau un acord de fuziune prin piața de capital este una dintre cele mai simple și cele mai comune modalități pentru o companie să crească prin absorbția sau fuziunea cu altă companie.
Spre deosebire de alte moduri de investiție care necesită capital mare, precum investițiile în imobiliare, investițiile în acțiuni sunt accesibile atât investitorilor mari cât și mici, pentru că o persoană poate cumpăra numărul de acțiuni pe care și le permite. Prin urmare, bursa oferă posibilitatea micilor investitori să dețină acțiuni ale aceleiași companii la care investesc și investitorii mari.
Guvernul unei țări poate de asemenea să împrumute bani de la bursă pentru a finanța proiecte de infrastructură, cum ar fi construcția de rețele de canalizare și tratare a apei, sau autostrăzi, prin licitarea la bursă a unor obligațiuni, adică un împrumut cu mai mulți deținători ce poate fi tranzacționat la bursă. Aceste obligațiuni pot fi tranzacționate pe bursa de valori inclusiv de membrii publicului, care pot să le cumpere, astfel împrumutând bani guvernului. Emiterea de astfel de obligațiuni poate evita, pe termen scurt, impozitarea directă a cetățenilor pentru a finanța un proiect de dezvoltare, prin încrederea oferită în acel guvern, în loc de a oferii garanții reale. Cu toate acestea, guvernul trebuie în cele din urmă să taxeze cetățenii sau să strângă fonduri suplimentare pentru a plăti obligațiunea.
Barometru al economiei: La bursă, prețul acțiunilor crește și scade în funcție de forțele economice. Cota prețurilor tinde să crească sau să rămână stabilă atunci când companiile și economia arată semne de stabilitate și de creștere. O recesiune economică, depresie, sau criză financiară, ar putea duce la o prăbușire a prețurilor acțiunilor. Prin urmare, mișcarea prețurilor acțiunilor și, în general, a indicilor bursieri, care însumează mai multe acțiuni laolaltă, pot fi un indicator al tendinței generale în economie.


Fisiere în arhivă (1):

  • Studiu de caz - Evolutia pietei de capital in Romania.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

https://ro.wikipedia.org/wiki/Bursă_de_valori
https://ro.wikipedia.org/wiki/Bursa_Română_de_Mărfuri
https://ro.wikipedia.org/wiki/Rasdaq
https://en.wikipedia.org/wiki/Bucharest_Stock_Exchange#Indices
https://m.bvb.ro/InvestorRelations/FinancialFigures/FinancialReports
https://lib.ase.md/wp-content/uploads/publicatii/Publicatii%20Asem_2005/CD_2005/1/Piete%20de%20capital.pdf
http://www.cdep.ro/pdfs/plan_final_pr2.pdf
https://ro.wikipedia.org/wiki/New_York_Stock_Exchange
https://ro.wikipedia.org/wiki/London_Stock_Exchange


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!